|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 02:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
slivka |
#212585 Wysłany:
27 Sty 2009, 08:39; Temat postu: [27.01] Termostat w obudowie filtra powietrza |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 259
|
witam kolegów,
chciałem zapytac jak sprawdze czy termostat w obudowie powietrza dziala. czy wystarczy ze przyloze tam ucho i powinno zrobic pstryk gdy sie zagrzeje?
pzr
SliVkA
_________________ WRC - Wieśniak Robi Cuda
http://www.szybkiepranie.pl <<-- pranie tapicerki samochodowej kraków
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marcinwrc2 |
#212811 Wysłany:
27 Sty 2009, 20:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sound
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Sie 2007, Posty: 467
|
On nie robi pstryk, tylko powoli otwiera i zamyka.Zasada działania jak termostatu w silniku.Zdejmij puszke i zobacz czy działa za pomocą np suszarki lub opalarki.Ja tak sprawdzałem.
_________________ Dla forumowiczów służę Euroscanem
Mój pierwszy Kropek http://fiatpunto.com.pl/topic10252.html
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#214575 Wysłany:
01 Lut 2009, 17:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
albo zdjąć:
na zimnym silniku - powinna być otwarta
na rozgrzanym - powinna być zamknięta
ale pewnie przy jeździe w obecnej temp. otwiera się bo jednak ciągnie zimne powietrze
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Brayli |
#478376 Wysłany:
31 Maj 2011, 22:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 31 Maj 2011, Posty: 22
|
Odgrzeję ten temat.
Czy ktoś ma >fachową< wiedzę jakie znaczenie ma ten termostat. Miałem złamaną klapkę, wymieniłem na używany, który okazał się także padnięty (prawie się nie otwiera). Niestety nie da się kupić samego nowego termostatu, tylko z całą puchą, dwa punkty ASO zgodnie mówią 620zł
Zastanawiam się jaki ma to wpływ na spalanie, ponieważ auto za dużo pali, 8.7 w środku lata, po wymianie lambdy 7.2 (SPI 1.1)Ponoć spalanie mieszanki (bogata -> uboga) zależy m.in od jej temperatury (czyli temperatury doprowadzanego powietrza). Czy ten termostat coś jeszcze zmieni czy sobie odpuścić?
|
|
Góra |
|
 |
|