You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #95509 Wysłany: 22 Lut 2008, 18:25; 
 Temat postu: Czujnik turbiny i drobny problem w 1.7 TD
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witam. Tak jak w temacie. Któregoś dnia wymieniłem olej na lotosa diesel i wszystkie filtry i jakiś czas później czy może od razu przestało mi pokazywać na liczniku doładowanie turbiny (licznik ELX). Troszke mnie to martwi i nie wiem czego to przyczyna. Gdzie mogę znaleźć ten czujnik i jak mają być podłączone tam kabelki? Znalazłem jakiś czujnik z boku bloku silnika i jest na 2 wsówki = na górze czerwony kabelek na dole czarny. Czy to to? Mechanik odłączał kilka wtyków przy wymianie filtra paliwa i nie wiem czy wszystko przyłączył spowrotem? Czy ktoś może mi przesłać fotki jak to ma wyglądać w tych okolicach filtra paliwa bo mam tam 2 luźne wtyczki i nie mogę znaleźć od czego są i gdzie mają iść. A i jeszcze pytanie czy u was dieselki się szybko grzeją tzn czy wskaźnik temp osiąga połowę czy nie? U mnie góra 1/4 czytałem o tych wskaźnikach i czujnikach i nawet wymieniałem i dalej to samo. Spalanie ok 6,2 6,6 do 7,2 to norma nawet w trasach? Dzięki i pozdrawiam wszystkich

Post #95515 Wysłany: 22 Lut 2008, 18:32; 
 Temat postu: Re: Czujnik turbiny i drobny problem w 1.7 TD
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chwaszczyno
nwd napisał(a):
A i jeszcze pytanie czy u was dieselki się szybko grzeją tzn czy wskaźnik temp osiąga połowę czy nie? U mnie góra 1/4 czytałem o tych wskaźnikach i czujnikach i nawet wymieniałem i dalej to samo. Spalanie ok 6,2 6,6 do 7,2 to norma nawet w trasach? Dzięki i pozdrawiam wszystkich

U mnie wskaźnik temp tylko dwa razy osiągnął połowę raz przy temperaturze zewnętrznej 33 st w bieszczadach przy jeżdzie cały czas pod górkę i drugi raz jak mi się płyn w chłodnicy wygotował (mało go było bo opaska zaciskowa puściła, zazwyczaj tem dochodzi do 1/4 bardzo rzadko do 1/3, a spalanie to w mieście 7,0-7,5 (tylko miasto), trasa 5,0-6,0

Post #95872 Wysłany: 23 Lut 2008, 15:38; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Więc Panowie i Panie znalazłem usterkę metodą organoleptyczną. Mechanik przy odkręcaniu filtra paliwa urwał taki wężyk znajdujący się w okolicach czujnika temperatury przez który dmucha powietrze przez co wskaźnik nie działał. Dzięki

Post #96199 Wysłany: 24 Lut 2008, 12:51; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia/Gdynia
Potwierdzam mi w trasie temp silnik nawet do 1/4 nie dojdzie w miescie czasem podejdzie rzadko ostanio doszlo prawie do polowy ogromna radosc byla ale wtedy cholowalem forda transita pelnego :D a spalanie fakt nawet spore mi w trasie nawet 6,5 lyknie wg mnie za krotka skrzynia 110km/h i ponad 3tys obr stanowczo za duzo raczej miejskie autko pozdrawiam

P.S. do jakiej predkosci rozbujales swojego diesla ja wczoraj na obwodnicy do 130 i jakis brak mocy nie mam pojecia co jest

Post #96211 Wysłany: 24 Lut 2008, 13:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pelikan_rumia napisał(a):

P.S. do jakiej predkosci rozbujales swojego diesla ja wczoraj na obwodnicy do 130 i jakis brak mocy nie mam pojecia co jest

Ja bez problemu do 160 km/h przy 5 osobach i załadowanym bagażniku, a z górki to 175 km/h

Post #96384 Wysłany: 24 Lut 2008, 21:11; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Ja swego do 130-140 bez problemu a tak to nie mam gdzie sprawdzić. A jakie auta "braliście" swoimi TD?

Post #96495 Wysłany: 25 Lut 2008, 00:03; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

nie zwrazam za bardzo uwagi na to co wyprzedzam jak jedzie do 120 a ja mam możliwość to wyprzedzam ostatnio trochę się zdziwiłem jak wyprzedzałem navarę ale jak zobaczyłem babcię :shock: za kieronicą to pomyślałem że może ktoś teściowej samochód pożyczył

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)