|
Obecny czas: 01 Lis 2024, 02:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
linchpin |
#753587 Wysłany:
05 Gru 2014, 20:13; Temat postu: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntomaniak |
|
Imię: Kamil
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Cześć, Nie ma miesiąca, żeby z Punciakiem coś niedobrego się nie działo Ehhh... Tym razem złapało mnie falowanie obrotów na jałowym biegu. Od wczoraj stało się tak 3 razy stojąc na światłach. Obroty nagle zaczynają falować od 800 do 600 cyklicznie co około sekundę. Zauważyłem też, że w takt falowania równocześnie przygasają lekko światła mijania (gdy obroty spadają do 600). Co to może być i czy na razie można tak jeździć? Nie dzieje się to na każdym postoju.
|
|
Góra |
|
|
|
|
piotr1122 |
#753623 Wysłany:
06 Gru 2014, 01:29; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntoświr |
|
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CBR Rejestracja: 17 Mar 2010, Posty: 198 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
|
linchpin |
#753630 Wysłany:
06 Gru 2014, 08:23; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntomaniak |
|
|
Czytałem tematy o falujących obrotach, ale nikt nie przypominam sobie, żeby ktoś pisał o przygasających światłach. Czy komuś udało się wyeliminować to falowanie? Od czego zacząć przy ewentualnej diagnostyce? Żeby zobrazować problem to wygląda to tak: http://youtu.be/rk9_nOyaBLU
|
|
Góra |
|
|
Crazydrake |
#753631 Wysłany:
06 Gru 2014, 09:24; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntoświr |
|
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Połomia/Czudec/Rzeszów Rejestracja: 27 Cze 2009, Posty: 523 Pomógł: 12
|
Moja matka ma podobnie w swoim to jej zacznie falować, czasem jej zgaśnie. Wyczyszczaliśmy przepustnice, wymieniliśmy na nową nawet i nic. Było parę dni spokoju i znowu to samo
_________________ Jest Nowy kijek Było Mój "landrynkowy":E kropas
|
|
Góra |
|
|
lemigo |
#753632 Wysłany:
06 Gru 2014, 09:36; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntomaniak |
|
Imię: Leszek
Województwo: mazowieckie [W]
|
piotr1122 napisał(a): tak jeździc mozesz jak wielu z nas, temat ten to istna bolaczka poruszany wiele wiele razy Tak jak napisał kolega, problem jest bardzo powszechny i typowy w Punto 1.2 8V. Wielu walczyło, niektórzy wygrali, niektórym się do dziś nie udało... Ten typ tak ma często niestety. U mnie też występują takie sytuacje, z różnym natężeniem, najczęściej po usunięciu usterki powraca ona po ok. 20tys km. Jeśli problem masz od niedawna, tzn. od kiedy zrobiło się chłodno i wilgotno, szukałbym jakiegoś przebicia na kablach WN (najczęstsza przyczyna). Trzeba utrzymywać w absolutnej "higienie" kable, świece, cewki. Nie montować najtańszych, bo najczęściej są do niczego. Dedykowane świece to pewnie wiesz: NGK BKR5EZ (niektórzy zmieniają odstęp elektrod z 0,9 na 0,7 ale zdania są podzielone w tej kwestii), do tego dobre cewki, kable dobrej firmy (puszczone w komorze silnika i zainstalowane prawidłowo[!] tzn. nie dotykając gorących części, pokrywy zaworów itp. - jest to bardzo ważne). Z moich doświadczeń odnośnie przewodów: jeździłem na Janmorach, Boshach, teraz mam NGK i jak na razie sobie chwalę - przetrwały już 2x dłużej niż poprzednie... Do tego druga istotna sprawa: czysta przepustnica. Tu masz bardzo dobry i obszerny temat jak wyczyścić: topic10725.html Uważaj tylko, żeby Ci nie upadła ani żeby nie zalać czujnika położenia przepustnicy (TPS) zabudowanego w jej korpusie. Przygasanie świateł to najpewniej skutek chwilowo niskiej prędkości obrotowej silnika, co wpływa na chwilowe osłabienie ładowania przez alternator.
|
|
Góra |
|
|
Yacek |
#753706 Wysłany:
06 Gru 2014, 22:11; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntoświr |
|
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
witam, posiadając punto 2 fl też miałem z tym problem. W moim przypadku gdy robiło się mokro i zimno na dworze musiałem raz na jakiś czas wyczyścić cienki przewód odchodzący od odmy i dołączony do czujnika podciśnienia przy przepustnicy. W plastikowym krućcu przy przepustnicy też występuje cienki otworek który czyściłem. I potem jak ręką odjął. Spokój był do kolejnego zabrudzenia wężyka.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
|
lemigo |
#753712 Wysłany:
06 Gru 2014, 22:33; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntomaniak |
|
Imię: Leszek
Województwo: mazowieckie [W]
|
Yacek napisał(a): witam, posiadając punto 2 fl też miałem z tym problem. W moim przypadku gdy robiło się mokro i zimno na dworze musiałem raz na jakiś czas wyczyścić cienki przewód odchodzący od odmy i dołączony do czujnika podciśnienia przy przepustnicy. W plastikowym krućcu przy przepustnicy też występuje cienki otworek który czyściłem. I potem jak ręką odjął. Spokój był do kolejnego zabrudzenia wężyka. Było to w 1.2 8v? kojarzę cienki przewód odchodzący od odmy, ale był on montowany na króćcu przy kolektorze dolotowym a nie przy przepustnicy (?)
|
|
Góra |
|
|
Yacek |
#753732 Wysłany:
07 Gru 2014, 08:11; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntoświr |
|
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Może się źle wyraziłem ale chodzi właśnie o ten przewód.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
|
linchpin |
#753984 Wysłany:
28 Gru 2014, 15:14; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Puntomaniak |
|
|
Dzięki Panowie za rady. Coś tam może za niedługo pogrzebię, ale jeśli sytuacja się nie pogorszy to dopiero na wiosnę będę na poważnie coś działał w tym kierunku, skoro diagnoza nie jest taka prosta.
[ Dodano: 28 Gru 2014, 15:14 ]
Po tygodniu od pojawienia się pierwszych objawów falowania obrotów na postoju w magiczny sposób wszystko ustało. Rozumiem, że Wy też tak macie? Przez jakiś czas faluje, później samo ustępuje i za jakiś czas wraca?
|
|
Góra |
|
|
sundance_kid |
#756571 Wysłany:
30 Gru 2014, 23:02; Temat postu: Re: Falowanie obrotów z przygasaniem świateł |
|
|
Sympatyk kropek |
|
Imię: Ania
Województwo: łódzkie [E]
|
linchpin napisał(a): Po tygodniu od pojawienia się pierwszych objawów falowania obrotów na postoju w magiczny sposób wszystko ustało.
U nas pojeździliśmy trochę na biegu żeby sam jechał, objawy znikneły, czasem tylko poburkuje jak jest nierozgrzany silnik. Ale skakanie obrotów pojawiło się przez rok z piec razy maksymalnie. Tylko u nas skakały w górę z trzy razy i był spokój. Ostatnio szalały w dół ale nie próbował gasnąć. Nawet juz nie zwracam na to uwagi.
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|