|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 10:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
dragon422 |
#863846 Wysłany:
25 Sie 2025, 12:23; Temat postu: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
|
Cześć, Przychodzę z zapytaniem o działanie sprzęgła w GP 2011 1.4 8V. Rok temu miałem wymieniany komplet (stare już było na wykończeniu poprzez świergotanie łożyska oporowego i wycieranie słoneczka). Wymienione zostały: komplet sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko), łapa, plastikowe tuleje łapy. Stare sprzęgło chodziło ciężko, tzn. szło naciskać ale jak żona ma słabsze nogi to po jeździe po mieście już zaczynała lewa boleć. Po wymianie jak wsiadłem do auta to mało co dziury w podłodze nie zrobiłem. Chodziło tak lekko, że jednym palcem można było wcisnąć. Zero oporu, nic! Po kilkuset kilometrach powoli się zaczęło utwardzać i tak po pół roku i kilku tysiącach km mam wrażenie, że wróciło do poziomu takiego jak przy starym.
Czym to jest spowodowane? Czy można coś na to zaradzić? Czy to błąd montażu czy TTTM?
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
pmxoo7pI |
#863849 Wysłany:
25 Sie 2025, 14:10; Temat postu: Re: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Czy masz jakąkolwiek dokumentację z wymiany? Fotki, chociaż starych części? Na jaki komplet wymieniono? Firma. Czy masz pewność, że łapa i tulejki są nowe i nie było luzów? Czy tylko na fakturze jest (a łapa jest stara)? Złap za dźwignię łapy i poruszaj na boki, nie powinno być dużego luzu, że łapa/tuleja górna lata, że aż stuka. Minimalnie może być, że się o ułamek milimetra ruszy, to normalne. Otwory, aluminium "dzwona" skrzyni się wyrabiają, że nowa tulejka wpada luzem (a powinna być na wcisk montowana). Jak łapa pracuje z ukosem, to się "klinuje" zamiast tylko obracać. Normalne zjawisko, objaw zużycia/luzu w tego typu mechanizmach obrotowych, czy prowadnicach. Fachowo, to powinno się tam dać tuleje z brązu (dolna jest standardowa, można dokupić, górną trzeba dorabiać). https://fiatpunto.com.pl/post860319.html#p860319 Opory może też stawiać sam siłownik, wysprzęglik. Jaki masz, wersja plastik, czy metal? Metal bardziej stawia opór jak się starzeje, wyciera wewnątrz, plastikowe z kolei mają większą tendencję do wycieków (w innych pokrewnych modelach łamały się też tłoczyska, "popychacze"). Do dzwona można zajrzeć kamerką/endoskopem na USB, grubsze usterki może będzie widać, coś zatarte (aż wióry idą) itd. Jak w temacie o domorosłych modyfikacjach siłownika (sensu to nie ma raczej): https://fiatpunto.com.pl/topic54066.html - animacje GIF są. Jak coś, to zdrowy układ się z czasem (1-2 dni max.) ODpowietrza, a nie zapowietrza.
| Góra |
|
 |
|
dragon422 |
#863850 Wysłany:
25 Sie 2025, 15:00; Temat postu: Re: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
|
|
Części widziałem po wymianie wszystkie razem z łapą, którą stwierdził, że nie wie po co wymieniał ale skoro chciałem i nalegałem to wymienił (i faktycznie łapa nie wyglądała tak jak na zdjęciach w którymś z tematów na forum). Na jaką firmę nie wiem, ale mówiłem mu żeby nie brał najtańszych. Sprzęgło to bodajże Valeo ale nie mam jak tego zweryfikować. Co do tulejek to narzekał na to, że nie mógł ich wydłubać bo tak ciasno siedziały. Wysprzęglik jest stary, plastikowy, więc skoro po wymianie sprzęgła działało wszystko jednym palcem to zakładam, że nie jego wina.
Ogólnie zastanawia mnie co się stało, że pracowało leciutko a po tak krótkim czasie pracuje znowu ciężko. Jakby coś było źle zmontowane albo wyrobione to raczej po chwili by się na to "złe ustawienie" przesunęło i od razu by chodziło ciężko?
|
|
| Góra |
|
 |
|
pmxoo7pI |
#863851 Wysłany:
25 Sie 2025, 16:18; Temat postu: Re: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Nie koniecznie. Zużycie może być rozłożone w czasie, nie musi coś jednego dnia pęknąć. Może się "docierać" (zacierać) przez miesiąc, albo rok. Zależy co się tam dzieje (i dlaczego). Skoro mechanik zawodowy(!) narzeka, że mu coś ciężko idzie, to może być podpowiedź, że np. nowe tulejki wbił na chama uszkadzając je częściowo (nowe, a już jak "zmęczone" się zachowują). Bez oględzin endoskopem wnętrza dzwona (i sprawdzenia luzów tulei) nie ma co gdybać dalej (czyja wina).
Ideałem byłby pomiar ciśnienia na siłowniku (sam się dopiero do tego przymierzam). Powinna być różnica jeśli sprzęgło stawia większy, czy mniejszy opór. Tylko trzeba by mieć dane do porównania (Przed i Po wymianie), czy z innego samochodu (sprawnego). Ciśnienie odpowiada za siłę, przepływ (wydajność, wydatek) za prędkość ruchów w hydraulice.
|
|
| Góra |
|
 |
|
dragon422 |
#864018 Wysłany:
10 Paź 2025, 10:58; Temat postu: Re: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
|
|
Z łapą wszystko wygląda ok, nie ma żadnych wyczuwalnych luzów. Endoskopu niestety nie mam żeby cokolwiek sprawdzić. Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje w takim razie jakiś sposób, aby w kropku dołożyć jakiś mechanizm lub wymienić, co by sprzęgło chodziło bez używania siły, tak jak pisałem na początku? Pierwsze co to mi przychodzi na myśl jakieś servo ale nie kojarzę, aby jakiś samochód miał servo do sprzęgła - zawsze tylko hamulce.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pmxoo7pI |
#864019 Wysłany:
10 Paź 2025, 16:27; Temat postu: Re: Ciężko chodzące sprzęgło |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|