You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 14:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #714135 Wysłany: 03 Lut 2014, 01:34; 
 Temat postu: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry
Forumowicz

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Witam użytkowników,
To mój pierwszy post na tym forum. Do rejestracji skusił mnie nabyty 2 miesiące temu Fiat Punto 1.2 ELX.

Mam problem z trzema rzeczami: wycieraczką tylnej szyby, radiem oraz górnym panelem na suficie (tj. tym, na którym jest zegar, oświetlenie wnętrza i czujka od pilota). Żadna z tych rzeczy nie reaguje, pomimo że kostki są dobrze podłączone. Wygląda na to, że wszystkie te trzy rzeczy mają wspólną przyczynę, jednak nie jestem elektrykiem i powiem szczerze, że totalnie na elektryce się nie znam.

Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników ma jakieś rady bądź wie, gdzie może leżeć przyczyna?

Post #714153 Wysłany: 03 Lut 2014, 11:11; 
 Temat postu: Re: Nie działa tylnia wycieraczka, radio i panel góry
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Karol
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Iłowo-Osada
Odnośnie tylnej wycieraczki to już gdzieś był taki temat topic38845.html. Odnośnie lampki i zegarka na podsufitce to proponuję Ci w pierwszej kolejności sprawdzić bezpieczniki i czy ew. dochodzi prąd. Gdy już to zrobisz to wyjmij i sprawdź czy
przypadkiem nie zacieka woda spod anteny (ja miałem taki przypadek, woda leciała mi na lampkę i wszystko świrowało) przeczyść kostki.
Pozdrawiam :)

http://polskajazda.pl/Profil/23127 - klik

Post #714186 Wysłany: 03 Lut 2014, 15:56; 
Forumowicz

Przepraszam, zapomniałem wspomnieć, że bezpieczniki już sprawdzałem. Wszystkie działają.

Wydaje mi się, że te wszystkie trzy rzeczy mają wspólną przyczynę. Raz miałem przez to ciekawą sytuację, bo po odłączeniu i ponownym przyłączeniu akumulatora uzbroił się alarm. Pytanie tylko: jak wyłączyć alarm, skoro nie działa czujnik od pilota (ten w suficie, sam pilot działa)? Skończyło się to tym, że wył za każdym razem gdy próbowałem odpalić. No i oczywiście zapłon był zablokowany. Musiałem odłączyć zasilanie od alarmu, co dopiero pomogło.

Post #714221 Wysłany: 03 Lut 2014, 19:43; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Karol
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Iłowo-Osada
To już wyższa szkoła jazdy. Być może instalacja alarmowa robi jakieś zwarcie :?: Rozkręcałeś cały zespół lampy w podsufitce?

http://polskajazda.pl/Profil/23127 - klik

Post #714237 Wysłany: 03 Lut 2014, 20:36; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Proponuję zacząć od początku i sprawdzić bezpiecznik F10 ( pierwszy od góry rząd, czwarty licząc od lewej strony), odpowiada on za zasilanie oświetlenia wnętrza, lampkę wewnętrzną, radio, zasilanie zdalnego sterowania, zasilanie zapalniczki itd.) i ma wartość 15A. Bezpiecznik można sprawdzić korzystając z miernika uniwersalnego. Po sprawdzeniu samego bezpiecznika, można sprawdzić, czy w gnieździe bezpiecznikowym jest napięcie akumulatora. Później warto sprawdzić, czy napięcie akumulatora pojawia się na obwodzie wyżej wymienionych odbiorników. Tutaj znów przyda się miernik uniwersalny z zakresem np. 20V DC. Tak diagnostyka pozwoli Ci sprawdzić, w którym miejscu napięcie ginie. Oczywiście pomiary wykonuj ostrożnie by nie zrobić zwarcia itd.
Wycieraczka tylnej szyby zabezpieczona jest bezpiecznikiem F 14 ( drugi rząd pierwszy od lewej strony), więc jak widać jest to zupełnie osobny obwód elektryczny. Często powodem jej niedziałania jest „zapieczenie” głównej osi, co wymaga rozebrania całości i oczyszczenia z korozji, oraz ponownego nasmarowania. Możesz zrobić prosty test, odłącz zasilanie silniczka tylnej wycieraczki, zamontuj sprawny bezpiecznik w gnieździe od tego obwodu, zamknij klapę i sprawdź na wtyczce, czy po załączeniu włącznika wycieraczki pojawia się napięcie akumulatora na wtyczce zasilającej silniczek. Zresztą po stanie samej osi po zdemontowaniu ramienia wycieraczki Będziesz widział, z czym Masz do czynienia. :wink:

Post #714312 Wysłany: 04 Lut 2014, 02:29; 
Forumowicz

AndyPol: Wielkie dzięki za szczegółową odpowiedź :) Sprawdzę to według Twoich rad, jednak raczej w przyszłym tygodniu, bo jestem aktualnie poza domem. Dam znać :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)