|
Obecny czas: 13 Sty 2026, 06:58
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
wampir_wawelski |
#164181 Wysłany:
01 Wrz 2008, 13:31; Temat postu: jakieś ustrojstwo |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Lip 2007, Posty: 221
|
Elektryk zakładając mi centralny zamek wpiął takie coś do przewodów sterowania otwieraniem i zamykaniem drzwi, czy ktoś może wie, co to jest? trochę mnie to mierzi.

_________________ Kropek 55s 97r, 1.1, 55KM
Astra II, 98r, 1.8 16v, 116 KM
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
Martinezio |
#164197 Wysłany:
01 Wrz 2008, 14:22; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
To jest jakiś przekaźnik niskonapięciowy firmy Good Sky. Wpisz sobie w googlach goodsky smit-ss-112dm i popatrz na wyniki
Nie wiem tylko, co on miałby tam robić. Skąd i dokąd idą te kabelki przylutowane do tego przekaźnika?
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrider |
#164400 Wysłany:
02 Wrz 2008, 01:13; Temat postu: |
|
|
|
|
Na 99% centralka radiowa, którą masz zamontowaną wypuszcza na sterowanie zamkami sygnał +12v. Zamki w kropce są sterowane impulsem masowym i dlatego elektryk musiał zainstalować przekaźnik. Bezpośrednie podpięcie skończyło by się spaleniem bezpiecznika lub siłowników/centralki.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Martinezio |
#164441 Wysłany:
02 Wrz 2008, 09:29; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Hmm... A nie jest tak, że całość instalacji nn w samochodach chodzi na 12V? W końcu tyle jest na akumulatorze
Nie mówię tu o instalacji WN, bo tu jak sama nazwa wskazuje jest duu(u)^nżo więcej 
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrider |
#164468 Wysłany:
02 Wrz 2008, 12:00; Temat postu: |
|
|
|
Martinezio tak jest ale co zrobisz gdy centralka radiowa po naciśnięciu pilota wysyła sygnał +12v w miejscu gdzie ma wysłać sygnał masy? Pisałem już o tym w innym temacie, zamek w kropku ma stały +12v i funkcja otwórz/zamknij jest realizowana za pomocą łączenia z masą przewodów dochodzących do siłownika (jeden otwórz, drugi zamknij). Co się stanie gdy zamiast masy dasz na te przewody napięcie? 
|
|
| Góra |
|
 |
|
SOMEONE007 |
#164472 Wysłany:
02 Wrz 2008, 12:34; Temat postu: |
|
 |
| Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
| Góra |
|
 |
|
Martinezio |
#164488 Wysłany:
02 Wrz 2008, 13:32; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
Hmm... Elektrykiem nie jestem, więc nie mam za bardzo pomyślunku w tym temacie  Dlatego muszę wierzyć na słowo  Jeszcze tylko muszę rozkminić, czym się różni sygnał masy, od innego i może spróbuję przystąpić do egzaminu na elektryka? 
|
|
| Góra |
|
 |
|
SOMEONE007 |
#164490 Wysłany:
02 Wrz 2008, 13:35; Temat postu: |
|
 |
| Szaman |
 |
|
|
| Góra |
|
 |
|
Martinezio |
#164491 Wysłany:
02 Wrz 2008, 13:48; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
Hmm... Mnie uczyli, że masa to nie -  Masa to uziemienie, czyli odprowadzenie nadmiaru wolnych elektronów do ziemi  - wide: instalacja elektryczna w budynkach, gdzie masz gniazdo z bolcem: 1 kabel fazowy, drugi to 0, a na bolcu uziemienie - choć to trochę nieadekwatny przykład, bo w domu napięcie jest zmienne, a w furmankach stałe.
Co do zjarania instalacji stałonapięciowej w przypadku zamiany biegunów, to owszem, w pełni się zgadzam. Zwłaszcza, jeśli prąd jest sporej mocy.
Nadal jednak nie rozumiem, po co tu przekaźnik, skoro do siłownika i tak idzie +12V, oraz 0? Przekaźniki z reguły się montuje w przypadku, gdy napięcia w układach połączonych są różne (np. sygnały sterujące do instalacji WN).
Może chłop ma po prostu założony siłownik na inne napięcie, niż 12V i dlatego ten przekaźnik? Albo centralka sterująca zamkami jest na inne napięcie? Who knows...  Z reguły elektrycy robią tak, aby nikt inny tego nie skumał i ew. naprawy musiały być wykonywane tylko u niego samego 
|
|
| Góra |
|
 |
|
SOMEONE007 |
#164496 Wysłany:
02 Wrz 2008, 14:04; Temat postu: |
|
 |
| Szaman |
 |
|
|
| Góra |
|
 |
|
Martinezio |
#164498 Wysłany:
02 Wrz 2008, 14:26; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
Hmm... W takim razie po kiego są te takie paski, które niektórzy montują sobie pod samochodem, żeby wlokły się po ziemii? Zawsze wydawało mi się, że to to jest uziemieniem, a to, co podłączone do akumulatorowych biegunów, to + i -
Zresztą, whatever... Offtop co się zowie, więc EOT 
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrider |
#164500 Wysłany:
02 Wrz 2008, 14:33; Temat postu: |
|
|
|
|
Martinezio silnik ma na stałe podpięte zasilanie i masę, jeden kabel podłączony pod plus akumulatora, drugi pod minus. Aby siłownik wykonał ruch i zamknął/otworzył drzwi musisz dać sygnał na zamek czyli na ok. sekundę podłączyć kabelek od "zamknij" do minusa akumulatora jeśli chcesz auto zamknąć lub podłączyć kabelek "otwórz" do minusa akumulatora aby auto otworzyć. Jeśli któryś z tych kabelków podłączysz do plusa akumulatora (taki sygnał daje ta centralka radiowa) no to tłuste zwarcie. Teraz już czaisz dlaczego w instalacji kolegi został zainstalowany przekaźnik, który po podaniu plusa wypuszcza minus ? Prościej opisać tego nie potrafię...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Martinezio |
#164741 Wysłany:
03 Wrz 2008, 10:24; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
No czaję  Dzięki za łopatologię  Może się kiedyś przyda, bo jak na razie, odpukać, siłowniki w moim centralnym działają lux
Ktoś007: nie twierdzę, że nie działa  Ja po prostu g.. wiem o elektryce samochodowej i próbuję się wymądrzać  Ale nauka w las nie idzie i czaję coraz więcej
Ok, ale zamknijmy temat, bo się tasiemiec robi, a odpowiedź na pytanie została już dawno temu udzielona 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|