You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #727802 Wysłany: 28 Kwi 2014, 21:46; 
 Temat postu: Problem z ładowaniem?
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podlaskie [B]
Witam Kolegów !
Od wczoraj mam nietypowy problem z moim kropkiem. Po ostrzejszym ruszeniu zapaliła się kontrolka od braku ładowania i paliła się ciągle przy każdym odpaleniu. Po kolejnej próbie zauważyłem brak wspomagania. Natomiast dziś po odpaleniu i ostrym przygazowaniu zgasła kontrolka ale przestał działać predkościomierz.. Po kilku kilometrach jazdy zaczął działać predkosciomierz ale zapaliła sie kontrolka od wspomagania. Zgaszenie i odpalenie samochodu pomogło i już wszystko działa :) Tylko czym to może być spowodowane? Słaby alternator? Coś z elektryka? Błędy w komputerze?

Ostatnio edytowany przez bobekkk, 28 Kwi 2014, 21:55, edytowano w sumie 1 raz

Post #727803 Wysłany: 28 Kwi 2014, 21:48; 
 Temat postu: Re: Nietypowy problem
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Proszę problem streścić w nazwie tematu.

Post #727808 Wysłany: 28 Kwi 2014, 22:09; 
 Temat postu: Re: Problem z ładowaniem?
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Proponuję zacząć od skontrolowania naprężenia paska alternatora i sprawdzenia napięcia ładowania na zaciskach akumulatora. Do tego celu wystarczy nawet bardzo prosty miernik z zakresem 20V DC. Nie wykluczam zużytych ( krótkich już) szczotek węglowych, lub innej awarii samego alternatora.

Post #727835 Wysłany: 28 Kwi 2014, 23:27; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Może masz niesprawny regulator napięcia.

Post #729390 Wysłany: 10 Maj 2014, 17:51; 
Sympatyk kropek

Imię: Mateusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: łódzkie [E]
Witam ponownie,
Żeby nie dublować tematów na forum, pozwólcie, że podepnę się również pod ten temat ze swoim problemem związanym z ładowaniem akumulatora. Pierwszy niepokojący objaw zaczął się 2 tygodnie temu kiedy na postoju z przodu auta było czuć lekkie drżenie, sądziłem, że być może któraś z poduszek silnika zaczyna dawać o sobie znać. Jednak po tygodniu doszedł objaw kiedy na zimnym silniku przy dodawaniu gazu mniej więcej na kilkanaście sekund słychać było jakby taki dźwięk jak z odkurzacza. W niedzielę miałem ten sam objaw na samym początku jazdy, potem przez kilkadziesiąt kilometrów trasy nic i dopiero w drodze powrotnej kiedy silnik ostygł, znów krótko po odpaleniu słychać było przez kilkanaście sekund to wycie. Przeszukując fora natknąłem się na tematy mówiące, że to objawy związane z padającą, którąś częścią odpowiedzialną za ładowanie. Miałem zamiar sprawdzić to za pomocą wyłączenia świateł podczas pojawienia się tego wycia i zobaczenia czy objaw od razu ustąpi. Dziś pojechałem do marketu, auto odpaliło bez problemu i nawet nie wyło podczas jazdy, jednak to była tylko cisza przed burzą...Po zakupach chciałem odpalić auto, cyk...cisza...jeszcze raz cyk...cisza, widać, że akumulator sprawny bo nie zresetowało mi zegarów, a zresztą nawet nie podjął próby zakręcenia rozrusznikiem. Otworzyłem maskę, wszystko na miejscu, tata obserwował zachowanie przy próbach odpalenia, pasek klinowy przesuwał się o dosłownie centymetr podczas prób odpalenia i to była jedyna rzecz jaką dało się zaobserwować. Odpaliliśmy auto na pych bez problemu, na początku jechalem na światłach postojowych, a przed przejazdem kolejowym trochę dodawałem gazu stojąc w obawie żeby nie zgasl, potem przelączylem na swiatla mijania i jakoś dojechaliśmy do domu (5km). Co ciekawe po zgaszeniu auta, spróbowałem odpalić je i odpaliło bez problemu, czyli jakieś tam ładowanie jeszcze jest, dodam, że nie zapalila się podczas jazdy żadna kontrolka związana z awarią ładowania, a jedynie pod koniec ikonka płynu chłodniczego który zdążył zagotować się lekko z powodu gazowania na jałowym i pewnie nie działającym wentylatorze przy tak słabym prądzie...Panowie, postarałem opisać się wszelkie objawy, proszę o poradę co najprawdopodobniej będzie trzeba wymienić?

[ Dodano: 10 Maj 2014, 16:51 ]

Dokonałem niezbędnych pomiarów i jestem zaskoczony, akumulator w stanie spoczynku miał 12,3V, po odpaleniu auta wartość skoczyła na 14,03V, po zapaleniu świateł 13,98V, po włączeniu dmuchawy na maks 13,89V.

Post #729435 Wysłany: 10 Maj 2014, 22:56; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Matki22 prawdopodobnie "kończy" Ci rozrusznik.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)