|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 25 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
yacek _b |
#626557 Wysłany:
18 Lis 2012, 13:11; Temat postu: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
Witam !
Koledzy taki nietypowy problem , latem zmieniłem żarówki ( przepaliła się i wymieniłem komplet ) na Osram NightBreaker PLUS + 90% , na razie na nie nie narzekam , jeżdżę w większości po mieście , ale wyjeżdżając za miasta kilku kierowców " migało " mi światłami bym zmienił z drogowych na mijania pomimo że jechałem na mijania . Pojechałem do ASO by mi sprawdzili ustawienie , wszystko cacy , tłumaczyli że mam nowe odbłyśniki + białe światło jakie dają osramy stąd niektórzy myślą że jadę na " długich " . Regulację świateł mam na 0 , jeżdżę sam lub z żonka ( bagażnik pusty ) . Zastanawiam się czy regulację świateł nie ustawić na 1 lub 2 , lub po prostu wstawić słabsze żarówki ( np. Philipsy Premium +30% światła lub Osramy SilverStar + 50% światła ) . Nie chcę oślepiać innych , co o tym wszystkim sądzicie ?
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fishbone20 |
#626560 Wysłany:
18 Lis 2012, 13:22; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626563 Wysłany:
18 Lis 2012, 13:31; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626568 Wysłany:
18 Lis 2012, 13:40; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
fishbone20 napisał(a): U mojej narzeczonej na staci diagnostycznej założyli żarówke i na odwrót ją dali (H1) i świeciło gdzie chciało ;p
To że sprawdzili nie jest jednoznaczne że jest dobrze- może być a nie musi skoro była taka sytacja. Dodam że po wymianisprawdzali światło- "profesionaliści" A ile się mówi (tu na forum) żeby unikać ASO bo to partacze?? ;p nie zawsze można ufać wypowiedzi fachowców [ Dodano: 18 Lis 2012 12:40 ]Dodam jeszcze że ostatnio kolega miał auto u mechanika i po odbiorze okazało się że ma luz na kole- pojechał do mechanka a on mu na to że tak ma być.
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626573 Wysłany:
18 Lis 2012, 14:11; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626583 Wysłany:
18 Lis 2012, 15:22; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: osobiście zlał bym sprawę  Skoro ty tak podchodzisz do bezpieczeństwa na drodze to lepiej unikać takich kierowców jak Ty, a takich jak założyciel tematu chwalić nie dba o super oświetlenie za wszelką cenę, nawet chce kupic nowe żarówki by nie oślepiać innych... Skoro na Stacji Kontroli Pojazdów zakładają źle żarówke i wypuszczają taki samochód do ruchu to jak to wytłumaczysz?? że ASO lepsze?? Byłem w ASO raz i dziękuje tam jeździć przynajmniejnie z moim portfelem, za podłączenie komputera i powiadomieniu że nic nie ma-50zł Jak zapytałem o sprawdzeie rozrządu czy nie jest przeskoczony powiedziano mi 300-400zł bo to jest ta sama robota co wymiana rozrządu... Dziękuje u mechanika za to zapłaciłem 150zł i w tym było jeszcze regulowanie zaworów i 2razy wyciąganie i zakładanie wałka rozrządu i testowanie...
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#626596 Wysłany:
18 Lis 2012, 15:30; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: sosnowiec Rejestracja: 19 Cze 2011, Posty: 175 Pomógł: 1
|
ale chyba nie o tym mowa??? te żarówki +XX% szybko się palą więc w krótce problem zniknie  pewnie żarówka świeci mocno i dlatego ci migają. dalej na pewno nie bo kąt padania światła jest taki sam jak na zwykłych w zwykłej stacji sprawdzenie ustawienia świateł kosztuje 10zł, a często darmo jak mówisz że u niego robisz przeglądy okresowe. potwierdź sobie jeszcze raz
_________________ ASO ASO ASO ASO ASO
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626598 Wysłany:
18 Lis 2012, 15:34; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
fishbone20 napisał(a): Skoro na Stacji Kontroli Pojazdów zakładają źle żarówke i wypuszczają taki samochód do ruchu to jak to wytłumaczysz?? że ASO lepsze??
wiesz co widziałem jakie osoby pracują na stacjach ... nierzadko osoby nie mające pojęcia o wielu rzeczach,przeglądy na odwal ... a żarówki nie umieją zakładać nie każdy zna wszystkie samochody i jak zamontować żarówkę w każdym aucie ... podstawię Ci kilka różnych modeli Mazd i zobaczymy wtedy fishbone20 napisał(a): Skoro ty tak podchodzisz do bezpieczeństwa na drodze to lepiej unikać takich kierowców jak Ty ja podchodzę dobrze ... mam światła ustawione,żarówki założone dobrze i zlewam to ... a jak ktoś mnie wkurza to długie i tak jadę fishbone20 napisał(a): Jak zapytałem o sprawdzeie rozrządu czy nie jest przeskoczony powiedziano mi 300-400zł bo to jest ta sama robota co wymiana rozrządu... wiąże się z tym demontaż/montaż paska rozrządu ... za dużo wymagasz widzę ... ASO ma trochę inne ceny,ale dużo ludzi trafia do nas po tym jak domorośli mechanicy nie dają rady i rozgrzebią ,a później " Panie jedź Pan do ASO, ja już tu nic nie poradzę " ... bardzo często tak jest, mam wiele takich sytuacji ... tak więc widzę jakie masz doświadczenie z ASO ,zerowe [ Dodano: 18 Lis 2012 14:34 ]darcyn napisał(a): pewnie żarówka świeci mocno i dlatego ci migają. dalej na pewno nie bo kąt padania światła jest taki sam jak na zwykłych
zapewne o to chodzi  ludzie myślą dlatego,że są światłą inne niż mijania 
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626603 Wysłany:
18 Lis 2012, 15:54; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dokładnie u mnie nigdy nie chcą kasy bo u nich zawsze przegląd robię, jutro właśnie jadę na stawienie lamp bo zmieniałem... Sprawdzenie "nic nie kosztuje" Co do tych osramów night breaker plus producent podaje że świecą do 35m dalej, o 90%więcej światła, a ich barwa o 10% jest bielsza i fakt bielsze napewno jest co do reszt okaże się jak mgły nie będzie bo wczoraj takie żaróweczki założyłem ;p i lepiej żeby aż tak szybko się nie palily ;p Thomas- właśnie moja ma Mazdę... i żarówka H1 ma z jednej strony płaskie a tak jest okrągła to oni zaozyli je na odwrót przez co żarówka była po skosie... Skoro na stacji moga pracować takie osoby i robic na odwal to czemu nie można by tego powiedzieć o ASO?? Każdy broni swojej dupy widzę ;p ale to że jedno aso wywiązuje się sumiennie nie można mówić że wszystkie- są na to potwierdzone przykłady więc się sprzeczac tu nie będziemy... I ale z Ciebie kozak by był jak yacek_b jechał z przeciwka a Ty mu długimi a potem on Tobie?? Tak mam zerowe doświadczenie z aso a może 0,1 i nie mam zamiaru zostawiać kasy u osób co powiedzieli że zrobili to to to a w rezultacie mało co  szary człowiek i tak do tego nie dojdzie za to zapłaci [ Dodano: 18 Lis 2012 14:54 ]To jak do was trafiają takie przypadki jak kolegi że ślepi innych a Ty masz osobiste podejście jak wyżej napisałeś: że byś to olał i tak samo pracujesz to nie chciał bym dawać do Ciebie auta które zrobione będzie na słowo honoru 
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#626609 Wysłany:
18 Lis 2012, 15:57; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: sosnowiec Rejestracja: 19 Cze 2011, Posty: 175 Pomógł: 1
|
stawiaj przecinki
_________________ ASO ASO ASO ASO ASO
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626616 Wysłany:
18 Lis 2012, 17:13; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
fishbone20 napisał(a): Skoro na stacji moga pracować takie osoby i robic na odwal to czemu nie można by tego powiedzieć o ASO?? można , ale w ASO mniej bym na to stawiał  przynajmniej wiem to po tym gdzie pracuje fishbone20, żarówki w Maździe to porażka ... większość modeli jest straszna pod tym względem . fishbone20 napisał(a): I ale z Ciebie kozak by był jak yacek_b jechał z przeciwka a Ty mu długimi a potem on Tobie??
jak ktoś mi daje niepotrzebnie to gorszy nie będę jak włączę to już nie zmieniam fishbone20 napisał(a): To jak do was trafiają takie przypadki jak kolegi że ślepi innych a Ty masz osobiste podejście jak wyżej napisałeś: że byś to olał i tak samo pracujesz to nie chciał bym dawać do Ciebie auta które zrobione będzie na słowo honoru  czytaj dobrze co napisałem ...olał bym to bo wiem,że mam ustawione wszystko dobrze,żarówki dobrze założone ,więc zlewam to .... i to samo bym, zrobił na miejscu yacek _b wiedząc jak on,że jest wszystko ok [ Dodano: 18 Lis 2012 16:03 ]można założyć słabsze żarówki jeszcze czyli z mniejszym dodatkiem i zobaczyć co będzie [ Dodano: 18 Lis 2012 16:13 ]poza tym sam mam podobne odczucia jeżdżąc,ale to nie kwestia złego ustawienia,czy złego montażu żarówek, tylko głównie budowy reflektorów, czasami żarówek z marketu ...
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#626638 Wysłany:
18 Lis 2012, 19:36; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.4 16V 135KM
|
U mnie czasem jest podobna sytuacja od momentu jak założyłem na mocniejsze żarówki. Są dobrze ustawione, a jednak zdarza się, że samochody jadące z przeciwka mi mrugają (szczególnie tirowcy... ?? dziwne). W każdym razie ja po prostu jadąc, załóżmy dwupasem, zmieniam wysokość świateł na 1 i już nie ma problemu, tzn. nikt mi nie mruga, a ja nadal mam dobrą widoczność. Nie można bagatelizować sprawy tak jak zrobiłby to Thomas, bo zagraża to jakby nie było bezpieczeństwu innych, a w rezultacie można spotkać się z odezwem celowego oślepiania z przeciwka przez takich kierowców jak Thomas, którzy myśląc, że jedziesz na długich będą Cie również ślepić, Jak już ktoś faktycznie jedzie na długich i oślepia innych to trzeba mu mrugnąć, aby zwrócił na to uwagę i tyle. Podsumowując... nie warto zmieniać na słabsze żarówki, a lepiej zmienić ustawienie długości świateł z "0" na "1" i w razie potrzeby powrócić do pozycji "0".
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#626645 Wysłany:
18 Lis 2012, 20:19; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cholerka dzięki chłopaki za odpowiedzi i doradzenie , trochę się zrobiło gorąco , na razie wezmę ustawienie świateł dam na 1 i zobaczę , wydatek nowych żarówek to 35 zł , nie jest to majątek ale zawsze coś...
Obawiałem się pisać o tak niby banalnej sprawie , ale nie jest do końca dobrze jak utrudniamy sobie jazdę .
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626655 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:25; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626656 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:28; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626657 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:32; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#626659 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:39; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626660 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:42; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
riDER |
#626669 Wysłany:
18 Lis 2012, 22:54; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
|
zobacz czy nie masz wsadzonej odwrotnie zarowki. Sam przy swoje wymianie niechcacy wlozylem odwrotnie (180st) i efektem tego byla ciemna poswiata w pewym miejscu swiecenia i pol roku takiego jezdzenia. Oslepiac nie oslepialem bo mam soczewki i przeslone, ale pol roku trwalo poki sie domyslilem ze cos jest nie tak  pozdro
_________________ Było Grande Punto Sport 1.9 mjtd - 166KM, 337Nm. Cinsoft.pl mod, EGR OFF Było Subaru Impreza WRX Jest Rodzinne Auto ;-) Ogłoszenia Samochody Osobowe - Fiat
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#626682 Wysłany:
18 Lis 2012, 23:51; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#626685 Wysłany:
19 Lis 2012, 00:03; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#626715 Wysłany:
19 Lis 2012, 09:50; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#626732 Wysłany:
19 Lis 2012, 12:20; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
SOMEONE007 napisał(a): jeśli motyw z miganiem od tych z przeciwka nie jest notoryczny tylko sporadyczny często to nie występuje , jak ostatnio jechałem to może 2-3 migało na kilkunastu mijających
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#626737 Wysłany:
19 Lis 2012, 12:34; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#626843 Wysłany:
19 Lis 2012, 21:26; Temat postu: Re: Oślepiam innych kierowców , wina żarówek ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.4 16V 135KM
|
Jakby faktycznie jechał na długich to wtedy mrugałby mu co drugi, ale jak ma zbyt mocne lub za wysoko świecące, to dla niejednego będzie to do przyjęcia, a drugi uzna, że już go ślepi i wtedy mruga - efekt taki, że na kilkanaście jadących z przeciwka 2-3 mu mrugną. Gdyby nikogo nie ślepił to by mu nie mrugali, wtedy jedynie w sporadycznych przypadkach (przy wybojach tak jak pisałeś) może jakiś wyjątek sie znajdzie i to nie podczas kilkunastu samochodów, a kilkuset. W moim przypadku raz było tak, że koleś jadący przede mną nagle zwolnił, dał się wyprzedzić (na dwupasie) i potem za mną jechał na długich... a więc ja również pozwoliłem mu się wyprzedzić i pokazałem mu, że długie też mam  Oczywiście tylko na chwilę i wyłączyłem. To już potem sie nie czepiał i jechał grzecznie. Wysokość prawdopodobnie ma dobrą, więc wnętrza samochodów nie powinien im nadmiernie oświetlać, a powodem pewnie są te mocniejsze żarówki sprawiające wrażenie jazdy na długich. Jednym słowem mówiąc... skro yacek _b zauważył takie objawy, a nie inne, to coś w tym musi jednak być... jest to mniej lub bardziej uciążliwe dla innych, ale coś na pewno jest...
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 25 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|