|
Obecny czas: 19 Cze 2025, 03:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Misfit |
#57875 Wysłany:
25 Paź 2007, 19:00; Temat postu: Dwa problemy związane z drzwiami |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 25 Paź 2007, Posty: 96
|
Witam Wszystkich
Dotychczas odpowiedzi na wszystkie zagwozdki udawało mi się znaleźć w istniejących już tematach, aż do teraz. Swoje Punto posiadam niecałe trzy tygodnie
Dwie sprawy związane z drzwiami kierowcy, fabrycznie zamontowane elektryczne szyby.
1. Kiedy szyba jest chociażby lekko opuszczona, na każdej dziurze z drzwi wydobywają się popiskiwanio-trzaski. Gdy jest zamknięta problem ten nie występuje...
2. ...za to kiedy szyba jest podniesiona, przy prędkościach powyżej 90 km/h słychać szum taki, jakby była niedomknięta- któremu elementowi proponujecie się przyjrzeć?
Proszę o pomoc bo nie wiem jak się za to zabrać 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
tbeza |
#57879 Wysłany:
25 Paź 2007, 19:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: zielona góra Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 326
|
|
Góra |
|
 |
Misfit |
#57885 Wysłany:
25 Paź 2007, 19:16; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
tbeza napisał(a): masz owiewki ?
Nie.
|
|
Góra |
|
 |
dzordz1984 |
#57976 Wysłany:
25 Paź 2007, 23:01; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: biała podlaska Rejestracja: 06 Wrz 2007, Posty: 21
|
szum ktory wystepuje mnie tez trapi znam tez jego przyczyne, poprostu szczelka miedzy drzwiami a "reszta samochodu" jest juz zuzyta stwardniała i nie uszczelnia tak jak powinna stad ten szum. Jednak ja postanowiłem sie do neigo przyzwyczaic, nie jest tak uciażliwy, a wymiana uszczelki mi sie nie usmiecha .
_________________ punto I 97 1,2 8V 75 KM - czerwona strzała.
wszyscy wiedzą, że tego nie da sie zrobic i wtedy przychodzi ten ktory nie wie i robi to....
|
|
Góra |
|
 |
Pawelbrz |
#58604 Wysłany:
29 Paź 2007, 11:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Killarney, Irlandia Rejestracja: 09 Lip 2007, Posty: 105
|
moze tez byc prowadnica szyby lekko przesunieta i niedomyka lekko szyby. przyjzyj sie dokladnie jak szyba pracuje, jesli z nia jest wszystko ok i zamyka sie rownomiernie to wina bedzie uszczelki
_________________ mk1 SX 1.2 60KM '99 z kierownica po prawej stronie
|
|
Góra |
|
 |
muminek |
#58753 Wysłany:
29 Paź 2007, 21:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: lubelskie Rejestracja: 11 Paź 2007, Posty: 19
|
dzordz1984 napisał(a): szum ktory wystepuje mnie tez trapi znam tez jego przyczyne, poprostu szczelka miedzy drzwiami a "reszta samochodu" jest juz zuzyta stwardniała i nie uszczelnia tak jak powinna stad ten szum. Jednak ja postanowiłem sie do neigo przyzwyczaic, nie jest tak uciażliwy, a wymiana uszczelki mi sie nie usmiecha .
do tej metody "przyzwyczajenia sie" dorzucam jeszcze wolniejszą jazde...  przestanie szumieć  Ale sie ubawiłam!!!  Ale sama tez mam z tym problem. Szczególnie dokuczliwy szum jest kiedy pomykasz sobie np. A2 i tniesz 150km/h... Zadne głośniki tego nie przytłumią... Szczęśliwie w Polsce nie ma autostrad
A tak na poważnie to szwagier-mechanik podpowiedzial mi by przesunąć kołek (ten w który wpada zamek przy zamykaniu drzwi auta) do wnętrza(środka) samochodu. Przez ten zabieg podobno bardziej docisna drzwi do uszczelki i dzieki temu bedziemy mogli jeżdzic nawet 100km/h bez szumu!
Tylko szkoda,że mi jeszcze tego szwagier nie zrobił... Zyczę powodzenia!Napisze jak mi z tym poszło-z tym przesuwaniem.
_________________ Punto 1.2, 75
|
|
Góra |
|
 |
Misfit |
#66192 Wysłany:
22 Lis 2007, 18:13; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Szyba już nie piszczy, przyczyną była poluzowana środkowa prowadnica, dokręciłem ją i jest OK.
Co do szumu to spróbuję faktycznie przesunąć ten "kołek", chociaż na moje oko wygląda tak, jakby już ktoś wcześniej to zrobił.
Uszczelka jednak wygląda jak nowa.
Tak jak sugerował Pawelbrz, być może szyba nie zamyka się równomiernie, prowadnice prawdopodobnie nie mają właściwego kształtu (auto miało bite drzwi), co ujawnia się również przy elektrycznym podnoszeniu szyby, przebiegającym ciężej niż w przypadku drzwi pasażera, pomimo smarowania.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|