|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Yakoob |
#137288 Wysłany:
21 Cze 2008, 13:17; Temat postu: czy opłaca się montować gaz w punto II HGT>>??? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Aleksandrów Łódzki Rejestracja: 02 Lis 2007, Posty: 27
|
mam hgt-kę i zastanawiam się czy opłacałoby mi się zakładać gaz??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
maverick |
#137364 Wysłany:
22 Cze 2008, 00:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Brzeszcze Rejestracja: 12 Kwi 2008, Posty: 190
|
to juz musisz sam sobie odpowiedziec na to pytanie. Tez mam HGT i tez sie zastanawialem nad wlozeniem gazu. Jednak odnosze wrazenie ze nie warto. przy w miare normalnej jezdzie pali 8.5l. Najgorzej krotkie odcinki, bo wtedy 10l. Na trasie pali malo. A po zalozeniu gazu trza sie liczyc ze spadkiem mocy, bo nawet na sekwencji spadnie, a wiecej rzeczy pod maska to wiecej problemow.
_________________ Punto HGT, 131KM, czego chciec wiecej...
http://fiatpunto.com.pl/topic7358.html
|
|
Góra |
|
 |
Nicks0n |
#137365 Wysłany:
22 Cze 2008, 01:12; Temat postu: Re: czy opłaca się montować gaz w punto II HGT>>??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 24 Sie 2007, Posty: 474
|
Yakoob napisał(a): mam hgt-kę i zastanawiam się czy opłacałoby mi się zakładać gaz??
Opłacałoby się, ale to raczej jedyny plus tej inwestycji
Wg mnie gaz w aucie o lekko sportowych aspiracjach to totalna wiocha. No chyba, że ktoś ma naprawdę spore przebiegi i do tego musi liczyć się z każdym groszem, ale w takim wypadku zdecydowalbym sie na nowoczesnego diesla, które łączą rozsądne osiągi z niskim zużyciem paliwa
Na kastrację HGTki za pomocą instalacji gazowej bym się nigdy nie zdecydował. HGT to nie jest auto dla oszczędnych, tylko dla osób kochających auta. A nikt kochający swoje auto nie pakuje w nie LPG  Chociaż Polak potrafi  Osobiście widziałem już takie kwiatki na LPG jak Hummer H2 & H3, Skoda Superb 1.8T, czy ... Lancer EVO VIII
Oczywiście decyzja końcowa należy do Ciebie 
_________________ www.nikodemczaja.pl
|
|
Góra |
|
 |
Yakoob |
#137415 Wysłany:
22 Cze 2008, 13:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
maverick to mało ci pali bo mój to pali około 9l...i nie wiem co jest tego przyczyną..??może mi podpowiesz co sprawdzić by zmniejszyć to zużycie..pozdrawiam
[ Dodano: 22 Cze 2008 13:20 ] może coś musze wymienić by zmniejszyć zużycie...???bo nie jeżdże aż tak agresywnie...(czasami owszem:D) ale nie zawsze
|
|
Góra |
|
 |
magikgliwice |
#137426 Wysłany:
22 Cze 2008, 14:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 18 Mar 2008, Posty: 135
|
Hmm ja co do HGT nie wiem jak tam ze spalaniem gazu by było.. gaz jest rzeczywiscie oplacalny jesli jeździ sie bardzo duzo bo wtedy sporo zostaje w kieszeni .. ja osobiscie mam punto 2 1,2 60 KM i mam w nim zamontowany gaz do silnika 100 KM i na gazie chodzi świetnie  obiektywnie lepiej niz na benzynie przy spalaniu 8,5 w miescie i 7,5 na trasie 
|
 |
Adas |
#137429 Wysłany:
22 Cze 2008, 14:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
Ja tez mam Punto 2 1.2 8v. I powiem tak na Gazie samochód ma lepszego buta, jest elastyczniejszy.. I z tego co wiem, w Punta po prostu dobrze znoszą gaz, w końcu w Aso go montowali, wręcz zachęcali..
I do HGT też będzie ok, i nie koniecznie musi być gorzej, moze być lepiej
A sekwencja tylko i wyłącznie, najlepiej Tartarini...
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
maverick |
#137478 Wysłany:
22 Cze 2008, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
powiem Ci ze nic nie robie. testowalem auto z roznymi opcjami dociskania gazu. Najmniej auto mi pali, gdy go krece do 4tys. obr, jak krecilem go do 3tys, to palil wiecej. Grunt to nie wkrecac auta non stop na obroty, bo przy przyspieszaniu czuc spalanie. w miare stala predkosc, plus minus 20km/h i pali tyle ile Ci pisalem. Dzis bylem w gorach i przy jezdzie gorskiej z wlaczona klima, auto spalilo niecale 9l/100km. wiec jak dla mnie spoko.
a do gazu, to co Ci ma serwis fiata powiedziec- nie zakladaj gazu, skoro dla nich to dodatkowa kasa, bo na przeglad musisz sie stawic, samo zalozenie gazu to tez pieniadz. Ale oby Ci chodzil ten gaz. Bo rozne opinie slyszalem o Fiacie i o tym jak gaz toleruja:)
|
|
Góra |
|
 |
Yakoob |
#137527 Wysłany:
22 Cze 2008, 22:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
to ja nie wiem może mój komputerek coś źle wskazuje...zobacze za 1tydzień jade nad morze to zobacze ile mi spali...tej benzynki:) hehe ale bardzo lubie moje auto nie powiem w końcu 1... dzięki za rady pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
maverick |
#137575 Wysłany:
23 Cze 2008, 00:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
na trasie to mi pali 6.5 litra:) ale przy predkosci do 120km/h. takze szerokiej drogi Ci zycze:)
|
|
Góra |
|
 |
clio |
#141141 Wysłany:
03 Lip 2008, 00:29; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: poznań Rejestracja: 02 Lip 2008, Posty: 4
|
Według mnie warto, moj kolega ma punto 1.8 hgt ma gaz (tylko nie wiem jaki) i jest zadowolony... i jeździ znacznie taniej.
|
|
Góra |
|
 |
Nicks0n |
#142127 Wysłany:
05 Lip 2008, 19:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 24 Sie 2007, Posty: 474
|
mysle, ze koledze Yakoobowi bardziej pomocne okazalyby sie informacje z pierwszej reki
z kolegami, kolegami kolegow i kolegami kolegow znajomych roznie to bywa 
_________________ www.nikodemczaja.pl
|
|
Góra |
|
 |
raqu84 |
#180797 Wysłany:
17 Paź 2008, 22:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Gdańsk/Elbląg Rejestracja: 14 Paź 2008, Posty: 6
|
Wiec z 1 reki mozesz cos uslyszec odemnie, bo moja HGT-a jest zagazowana i bynajmniej nie uwazam tego za zadna "wioche" wlew gazu miesci sie idealnie przy wlewie od paliwa wiec nawet go nie widac, przy zalozonej sekwencyjnej instalacji nie ma wielkiej roznicy, jest troche ospaly ale nieoszukujmy sie to auto ma taki nadmiar mocy ze mozna go troche zmniejszyc ( chodzi mi o trasy bo spooooroooo ich u mnie) a w miare potrzeby zawsze jednym ruchem reki mozna wrocic do benzynki, mam butle w kole 34 litry wiec realnie wchodzi okolo 27l i na tym robie srednio okolo 250 km (a moja noga lekka nie jest)
_________________ Get Rich Or Die Trying
|
|
Góra |
|
 |
maverick |
#180942 Wysłany:
18 Paź 2008, 15:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no to nawet niezle spalanie. tylko kwestia ile kto kilometrow robi. przy mojej sredniej rocznej niezbyt mi sie oplaca. ale kazdy powinien wziasc sobie kalkulator i policzyc. a ile wlewasz benzyny na 1000km przejechanych na gazie?
|
|
Góra |
|
 |
Yakoob |
#180958 Wysłany:
18 Paź 2008, 15:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
ja robię miesięcznie 2tyś km. i to lekko więc nie wiem. a założenie gazu w nagazie 3800zł a u innych 2500zł. już sam nie wiem teraz aktualnie zastanawiam się nad jego sprzedażą.;/
|
|
Góra |
|
 |
tolst |
#180990 Wysłany:
18 Paź 2008, 17:25; Temat postu: Re: czy opłaca się montować gaz w punto II HGT>>??? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 03 Kwi 2008, Posty: 568
|
Nicks0n napisał(a): Yakoob napisał(a): mam hgt-kę i zastanawiam się czy opłacałoby mi się zakładać gaz?? Opłacałoby się, ale to raczej jedyny plus tej inwestycji Wg mnie gaz w aucie o lekko sportowych aspiracjach to totalna wiocha. No chyba, że ktoś ma naprawdę spore przebiegi i do tego musi liczyć się z każdym groszem, ale w takim wypadku zdecydowalbym sie na nowoczesnego diesla, które łączą rozsądne osiągi z niskim zużyciem paliwa Na kastrację HGTki za pomocą instalacji gazowej bym się nigdy nie zdecydował. HGT to nie jest auto dla oszczędnych, tylko dla osób kochających auta. A nikt kochający swoje auto nie pakuje w nie LPG  Chociaż Polak potrafi  Osobiście widziałem już takie kwiatki na LPG jak Hummer H2 & H3, Skoda Superb 1.8T, czy ... Lancer EVO VIII Oczywiście decyzja końcowa należy do Ciebie 
zgadzam sie 
_________________ Moj Kropek : *
|
|
Góra |
|
 |
raqu84 |
#181152 Wysłany:
18 Paź 2008, 23:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
maverick napisał(a): a ile wlewasz benzyny na 1000km przejechanych na gazie? powiem ci szczerze ze nie mam ustalonych norm co do przejazdow na benzynie, ale jak bym mial zgadywac to na 20 zbiornikow gazu 1 zbiornik benzynki Yakoob napisał(a): założenie gazu w nagazie 3800zł a u innych 2500zł
co do ceny ja zalozylem do siebie BRC Sequent24 (koszt 2500 ale radze dolozyc i zalozyc w autoryzowanym serwisie gdzie kosztowalo 3000, bo w sumie u mnie wyszlo wiecej bo poprawiali po partaczach) i nie mialem z nim zadnych problemow, sam zczytuje mapy paliwa z komputera benzynowego i smiga,
co do przeliczenia to 10000% racja ja naprawde duzo jezdze (ostatnimi czasy uzywam prywatnego jako sluzbowego) wiec mi sie ta inwestycja zwrocila
a co do "gazo sceptykow", to z tego co rzucilem okiem nie widzialem zeby ktorys z was mial HGT, wiec nie wiem skad te opinie, czy nie warto bylo by zobaczyc efekty a pozniej sie wypowiadac...
|
|
Góra |
|
 |
Pawian |
#181169 Wysłany:
19 Paź 2008, 00:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 202 Pomógł: 4
|
Osobiście jestem przeciwny zagazowywaniu HGT.
To auto ma i tak słabą moc jeśli chodzi o pojemność 1.8 . Zakładam, że dzięki temu uzyska większą żywotność
Według mnie jeśli ktoś szuka oszczędności to powinien sprawić sobie auto z mniejszym litrażem i po sprawie.
Napisałbym chętnie więcej, ale nie mam drugiego HGT na gazie dla porównania, więc zamilknę.
_________________ Moja HoGaTa
Jeździć trzeba tak, żeby się nie dać trafić !
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
raqu84 |
#181171 Wysłany:
19 Paź 2008, 00:26; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Pawian napisał(a): Napisałbym chętnie więcej, ale nie mam drugiego HGT na gazie dla porównania, więc zamilknę.
powiem ci tak, tez sie zastanawialem i meczylem z ta decyzja dosc dlugo ale naprawde z czystym sumieniem zrobil bym to jeszcze raz, dzieki temu mam spora moc i tanie jezdzenie i nie mialem zadnych problemow od momentu gdy pozadnie go ustawili
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|