You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 04:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 621 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna
Autor Wiadomość

Post #234322 Wysłany: 30 Mar 2009, 00:30; 
 Temat postu:
Temat wałkowany na forum i budzący kontrowersję ze względu na niejasne wskazówki w pierwszej wersji instrukcji do GP i dezinformacje w samych ASO gdzie często wytyczne odbiegały od instrukcji obsługi. A więc może usystematyzujmy. Wg producenta (Pismo FIATA naszego - instrukcja obsługi)
1. pierwszy przegląd i pierwszą wymianę oleju po 30.000 lub 2 latach wykonasz gdyż tako rzecze FIAT
2. Jeśli zaś trzoda twa przez rok gnuśnieje i mniej niż 10 tysięcy kilometrów robi to uznasz ją za nieczystą i olej zmienisz po roku. A na filtrze oleju nie oszczędzaj gdyż tak mówi Prawo. A przeglądu gwarancyjnego z wymianą oleju nie myl, gdyż to nie to samo. I przegląd wykonasz po 2 latach lub 30.000km I nie później gyż trzoda twa o tym ci przypomni.
3. Jeśli trzoda twa ciężko ku chwale twojej i FIATA pracuje i w trudnych warunkach błądzi, a silnik jej na krótkich dystansach pracuje to chwaląc FIATA po roku olej wymienisz gdyż tako FIAT zaleca i okiem łaskawszym na ciebie patrzył będzie
I tako rzecze pismo i tego należy się trzymać żeby FIAT oblicza swego od ciebie nie obrócił i błogosławieństwo swoje - dwuletnią gwarancję nadal utrzymał

Co do dolewek oleju - Pismo rzecze:
... oleju dolewał będziesz małymi porcjami i często, a nie rzadko i porcją dużą gdyż tako życzy sobie FIAT i jego tylko słuchał bedziesz. A na bagnecie niechaj nigdy olej minimalnej kreski nie dotknie, gdyż tako FIAT każe dbać o trzodę swoją, a ty sługa jego o trzodę dbać musisz, by stado twoje pełną mocą ku chwale FIATA brzmiało.

A tu werset cytowany z pamięci:
... A trzoda twoja olej pić może. I FIAT nie będzie pomocnej dłoni do ciebie wyciągał, nim trzoda oleju nie będzie pić więcej niż 1l/1000km. I choćbyś w lamencie się pogrążył i FIATOWI swemu złożeczył to Prawo tak mówi. Więc jeśli twa trzoda ciutkę oleju bierze to chwal FIATA bo on ci trzodę tak wspaniałą stworzył.

Post #234343 Wysłany: 30 Mar 2009, 07:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
olos47
najlepiej w takiej sytuacji pojechać na zmianę oleju do ASO.
Zapłacisz niewiele więcej niż zmieniał byś sam ale będziesz miał fakturę za usługę i spokój "gdyby coś".
W Olsztynie wymiana była gratis przy zakupie oleju w ASO.

Post #234345 Wysłany: 30 Mar 2009, 07:51; 
 Temat postu:
Puntoświr

Ja postanowiłem zmienić filtr i olej po 1000-1500km :D ( Nowe GP 1,2 )
Na wszelki wypadek zachowam oryginalny filtr i założę z powrotem przed pierwszym przeglądem :>
Może to śmieszne, ale już w kilku nowych samochodach tak robiłem i zawsze zostawiałem na kilka tygodni ten spuszczony olej.
I zawsze na dnie była warstwa metalicznego osadu.
Jakoś nie wierzę, że współczesnych aut nie trzeba docierać :E
Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.
Btw, tak małej puszki filtra oleju, jaka jest w tym GP, to jeszcze nie widziałem w samochodzie :roll:

Post #234348 Wysłany: 30 Mar 2009, 07:57; 
 Temat postu:
Puntoświr

Grzegorz1976 napisał(a):
....

Doskonałe :lol2:
Szacuneczek :P

Post #234346 Wysłany: 30 Mar 2009, 07:58; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
olos47 napisał(a):
Poprostu nie chce jechac na zmiane oleju przed 30 tys km do ASO i przeplacac.

A gdybyś wymienił na przeglądzie 30 tys. to nie zapłacisz?

[ Dodano: 30 Mar 2009 07:58 ]
AF napisał(a):
Ja postanowiłem zmienić filtr i olej po 1000-1500km :D ( Nowe GP 1,2 )
(...)
Jakoś nie wierzę, że współczesnych aut nie trzeba docierać :E

AF - zrobiłem kiedyś podobnie z pierwszą wymianą (2500 km chyba). Po wymianie autko jeździło lepiej.

Teraz kupiłem już olej na przegląd po 2 roku. Jak zwykle Helix 5W-40 used by Ferrari :D

Post #234349 Wysłany: 30 Mar 2009, 08:09; 
 Temat postu:
Kukurydza
Awatar użytkownika

Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Miejscowość: Lubliniec
Grzegorz1976 napisał(a):
Temat wałkowany na forum i budzący kontrowersję ze względu na niejasne wskazówki w pierwszej wersji instrukcji do GP i dezinformacje w samych ASO gdzie często wytyczne odbiegały od instrukcji obsługi. A więc może usystematyzujmy. Wg producenta (Pismo FIATA naszego - instrukcja obsługi)
1. pierwszy przegląd i pierwszą wymianę oleju po 30.000 lub 2 latach wykonasz gdyż tako rzecze FIAT
2. Jeśli zaś trzoda twa przez rok gnuśnieje i mniej niż 10 tysięcy kilometrów robi to uznasz ją za nieczystą i olej zmienisz po roku. A na filtrze oleju nie oszczędzaj gdyż tak mówi Prawo. A przeglądu gwarancyjnego z wymianą oleju nie myl, gdyż to nie to samo. I przegląd wykonasz po 2 latach lub 30.000km I nie później gyż trzoda twa o tym ci przypomni.
3. Jeśli trzoda twa ciężko ku chwale twojej i FIATA pracuje i w trudnych warunkach błądzi, a silnik jej na krótkich dystansach pracuje to chwaląc FIATA po roku olej wymienisz gdyż tako FIAT zaleca i okiem łaskawszym na ciebie patrzył będzie
I tako rzecze pismo i tego należy się trzymać żeby FIAT oblicza swego od ciebie nie obrócił i błogosławieństwo swoje - dwuletnią gwarancję nadal utrzymał

Co do dolewek oleju - Pismo rzecze:
... oleju dolewał będziesz małymi porcjami i często, a nie rzadko i porcją dużą gdyż tako życzy sobie FIAT i jego tylko słuchał bedziesz. A na bagnecie niechaj nigdy olej minimalnej kreski nie dotknie, gdyż tako FIAT każe dbać o trzodę swoją, a ty sługa jego o trzodę dbać musisz, by stado twoje pełną mocą ku chwale FIATA brzmiało.

A tu werset cytowany z pamięci:
... A trzoda twoja olej pić może. I FIAT nie będzie pomocnej dłoni do ciebie wyciągał, nim trzoda oleju nie będzie pić więcej niż 1l/1000km. I choćbyś w lamencie się pogrążył i FIATOWI swemu złożeczył to Prawo tak mówi. Więc jeśli twa trzoda ciutkę oleju bierze to chwal FIATA bo on ci trzodę tak wspaniałą stworzył.

I tymi końcowymi cytatami Grzegorz wyjaśnił całą sprawę :) Zależy gdzie się jeździ: miasto, trasa, to zależnie od obciążenia silnika, np. częste ruszanie w mieście może brać troche więcej... u nas jak wcześniej pisałem było troszku dolane... a zmiana szykuje się na kwiecień, ot tak, profilaktycznie :)

topic37122.html

Czy masz już darmowe FFP Assistance?

Post #242558 Wysłany: 18 Kwi 2009, 16:12; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Odswiezam temat ! patrze na ten bagnet od mierzenia poziomu oleju i nie wiem. w instrukcji pisze ze tam jest wysokosc min i max. Ja nic nie widze.

Gdzie jest min a gdzie jest max ? max jest pewnie na szczycie tego plaskiego kawalka bagnetu, co ? a gdzie jest minimum ? na samym dole ? 4

Post #242566 Wysłany: 18 Kwi 2009, 16:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin
deamianpl napisał(a):
Odswiezam temat ! patrze na ten bagnet od mierzenia poziomu oleju i nie wiem. w instrukcji pisze ze tam jest wysokosc min i max. Ja nic nie widze.

Gdzie jest min a gdzie jest max ? max jest pewnie na szczycie tego plaskiego kawalka bagnetu, co ? a gdzie jest minimum ? na samym dole ? 4

No przecież płaskie masz u dołu i na górze :) tam jest min i max

Post #242572 Wysłany: 18 Kwi 2009, 17:19; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Bahama70 napisał(a):
deamianpl napisał(a):

dolna krawedz tego plaskiego kawalka to jest min ? :D

Post #242575 Wysłany: 18 Kwi 2009, 17:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin
deamianpl napisał(a):
Bahama70 napisał(a):
deamianpl napisał(a):

dolna krawedz tego plaskiego kawalka to jest min ? :D

no jasne :)

Post #243377 Wysłany: 20 Kwi 2009, 08:49; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

greg505 napisał(a):
przeglad robisz jak stuknie ci rok, albo 30 000km
w zaleznosci co bedzie pierwsze

Przegląd robisz jak ci stukną 2 lata albo 30 tys. km - co będzie pierwsze.

Post #252927 Wysłany: 13 Maj 2009, 09:57; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: małopolska
Wszyscy już wiemy, że trzeba dolewać olej. TTTM :D
Ja jednak zauważyłem prawidłowość, że do 10000km oleju nie ubywa. Po tym przebiegu pije. A jeżdżąc autostradą to już pije jak smok. Pytam w kilku ASO. Odpowiedź następująca "oczywiście, że wszystko ok. Tak ma być" Czyżby olej tracił swój parametr i stąd ten ubytek? Więc wymieniam w granicach 12000km i mam po problemie z dolewkami. (Marka oleju nie ma tu znaczenia)

Post #253322 Wysłany: 13 Maj 2009, 23:40; 
 Temat postu:
Puntomaniak

A ja do swojego prawie byłego auta (citroen saxo)od 30 tys (bo tyle miał przejechane jak go kupiłem) leję orlen synthetic. Taki w niebieskiej butli nawet nie platinum. Głównym powodem była wysoka liczba zasadowa bo auto ma LPG ale się ogólnie sprawdził. Koszt 4L market 90 pln hurtownia 70 PLN. Przy przebiegu ok 175 tys ściągałem głowicę (usmażyłem uszczelkę bo się chłodnica rozciekła) i gładzie cylindrów są jak nowe. Nie ma żadnego rantu i widoczna jest jeszcze "siateczka" z honowania.
Fotka:
Image

Nie jeden silnik rozbierałem i mnie to zdziwiło przy tym przebiegu.Auto odpalane przważnie na LPG nawet w zimie i nawet reduktor jeszcze żyje.Ten silnik przeżyje całą budę a technologicznie jest podobny przecież do GP.
W moim obecnym aucie przchodzę zaraz na Orlen Platinum 5W30 Max Energy Euro4. Klasa SM/ACEA C3 jaką zaleca producent. No i wolę wymienić np co 20 tys niż selenię za ponad 2 tyle co 30 tys

Post #253351 Wysłany: 14 Maj 2009, 00:28; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
daras i jak sie Motul sprawuje??
może i ja sobie taki fundnę :)

Post #253369 Wysłany: 14 Maj 2009, 07:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Jeszcze nie wymieniałem ale już wkrótce - jeszcze w tym miesiącu wymienię.
Pojeżdżę chwilę i coś napiszę.

Analizowałem teoretycznie parametry tego Motula, to są praktycznie identyczne z Mobilem 1 0w40 TD na którym teraz jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.
Więc mam nadzieję, że wszystko będzie OK z tym Motulem.
Gdyby nie to, że się boję podróbek Mobila to kupiłbym i dalej jeździł na Mobilu.

Post #253433 Wysłany: 14 Maj 2009, 13:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK
zoon napisał(a):

chyba nie zrozumials o co chodzi. Po 15 tys km moge to zrobic sam i sam kupic olej zeby nie przeplacac w ASO :wink:

Post #253623 Wysłany: 14 Maj 2009, 22:29; 
 Temat postu:
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Miejscowość: Katowice
ja sobie kupiłem olej na zbliżający się przegląd :P Castrol Magnatec 5W-40 była akurat fajna promocja bo do 4l był 1l gratis i wszytsko to za śmieszne pieniądze ;)

Post #253625 Wysłany: 14 Maj 2009, 22:36; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poręba/Zawiercie
Ja we wtorek wymieniałem olej w ASO i też właśnie wlałem Castrol Magnatec 5W-40, i silniczek jakby trochę ciszej pracuje ( może to tylko takie moje złudzenie).

Post #253626 Wysłany: 14 Maj 2009, 22:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
Cytuj:
Więc mam nadzieję, że wszystko będzie OK z tym Motulem

musi, w końcu to Motul.
też chyba sobie właśnie taki zaleje.
myślałem nad castrolami, mobilami, bo chce odejść od selenii.
i cena jest lepsza niż za selenie :)
3 litry starczy kupić, czy wchodzi więcej??
na wszystkich rachunkach mam napisane ze wlali 3 litry.

Post #253628 Wysłany: 14 Maj 2009, 22:57; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
zoon napisał(a):

chyba nie zrozumials o co chodzi. Po 15 tys km moge to zrobic sam i sam kupic olej zeby nie przeplacac w ASO :wink:

Możesz, ale nie masz już wtedy gwarancji, że masz gwarancję.
Ja kupiłem swój olej, ale wymianę dałem zrobić w ASO. Jednak w przyszłości, w następnym samochodzie, dla świętego spokoju olej też kupię w ASO, tzn. Selenię jaką wymaga Fiat w ramach gwarancji. Był kiedys przerabiany na forum ten temat. W przypadku np. zatarcia silnika FAP bierze próbkę oleju i bada czy spełnia wymagania. A te spełnia akurat tylko Selenia. Inne oleje są może i lepsze, ale warto mieć myśle spokój.

[ Dodano: 14 Maj 2009 22:42 ]
bbanditoss napisał(a):
ja sobie kupiłem olej na zbliżający się przegląd :P Castrol Magnatec 5W-40 była akurat fajna promocja bo do 4l był 1l gratis i wszytsko to za śmieszne pieniądze ;)

Super, ale po co Ci więcej niż 3 litry?

[ Dodano: 14 Maj 2009 22:57 ]
Gebczak napisał(a):
Ja we wtorek wymieniałem olej w ASO i też właśnie wlałem Castrol Magnatec 5W-40, i silniczek jakby trochę ciszej pracuje ( może to tylko takie moje złudzenie).

Nie złudzenie. Ja zawsze mam takie odczucie na nowym oleju. I osiągi minimalnie lepsze.

Post #253675 Wysłany: 15 Maj 2009, 06:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK
zoon jak kupie selenie i oryginalny filtr oleju i zmienie sam to jakim cudem maja sie dowiedziec?? :>

Post #253677 Wysłany: 15 Maj 2009, 07:15; 
 Temat postu:
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Miejscowość: Katowice
zoon napisał(a):

ten otwarty 4l będzie na dolewki :> a litrowe gratisowe opakowanie na następny raz i wtedy dokupie tylko 2x1 L ;)

Post #253679 Wysłany: 15 Maj 2009, 07:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

sadoo Motul jest rozlewany tylko w jednej rafinerii, we Francji.
W Polsce jest mało znany i popularny, więc ryzyko podrabiania jest minimalne.
Lałem wcześniej do alfy Motula 300V 15w60 to silnik (i wariator) chodził jak przysłowiowy zegarek, chociaż miałem wrażenie, że olej "kończył" się po ok. 10 tys. km. i trzeba było wymieniać.
Motul x-clean to już bardziej "zwyczajny" olej, więc wystarczy go zmieniać jak inne "zwyczajne" oleje. Tak myślę :)

Do Multijeta 1.3 wchodzi 2,8-3 l., pod kreskę max na bagnecie.

Motul x-clean jest sprzedawany w bańkach 5 l., więc kupiłem 2 bańki świeżego oleju z grudnia 2008 r. i będę miał na 3 wymiany.

Po głowie chodziły mi też oleje Lotos i Orlen ale jakoś odwagi nie mam, żeby tym zalać swoje Grande.

Post #253680 Wysłany: 15 Maj 2009, 07:48; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk
daras napisał(a):
Po głowie chodziły mi też oleje Lotos i Orlen ale jakoś odwagi nie mam, żeby tym zalać swoje Grande.

to juz chyba lepiej bym wolal kupic Magnateca , cenowo tez nie sa jakies strzasznie drogie ;)

[ Dodano: 15 Maj 2009 07:48 ]
Castrola oczywiscie :E

Image<-- Punto II FL 1.2 16V
:E Essence Of Shine :E
https://www.facebook.com/EssenceOfShine/

Post #253681 Wysłany: 15 Maj 2009, 08:00; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
zoon jak kupie selenie i oryginalny filtr oleju i zmienie sam to jakim cudem maja sie dowiedziec?? :>

Przecież nie ma nakazu wymiany oleju w ASO, a tylko parametry oleju. Ale miom zdaniem warto mieć zawsze wpis o wymianie z ASO.

[ Dodano: 15 Maj 2009 08:00 ]
bbanditoss napisał(a):
zoon napisał(a):

ten otwarty 4l będzie na dolewki :> a litrowe gratisowe opakowanie na następny raz i wtedy dokupie tylko 2x1 L ;)

Dolewki? Łan litr? Musisz inaczej jeździć, tzn. spokojniej, np. na parkingach (widziałem nie raz), to nie będziesz potrzebował dolewek :wink: Mnie nie bierze, tzn. nigdy nie zszedł w rejony minimum. Dokładnie trzy litry wchodzi po dokładnym zlaniu i na rok spokój.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 621 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)