|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 15:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kukle |
#302424 Wysłany:
27 Paź 2009, 15:30; Temat postu: Coś stuka z przodu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 07 Lis 2008, Posty: 10
|
Witam wszystkich posiadaczy Punciaków.
W moim punciaku pojawił się denerwujący problem. Otóż podczas jazdy po nierównościach z podwozia mojego kropka dochodzą niepokojące stuki  Dosyć głośne. Odgłosy pochodzą z prawej strony z pobliża koła. Czym to może być spowodowane? Rok temu zmieniałem wahacz na dobrej jakości. Gdy prawe koło wpadnie w dołek pojawia się mocne stuknięcie.
Poza tym na nierównościach pojawiają się drobne stuki pochodzące z okolicy nóg kierowcy. Jeśli delikatnie skręcę kierownicą ustają.
Proszę o jakieś rady.
Mój Punciak mimo, że jest z 2003 r. ma już przejechane prawie 200 tys. Od 2,5 roku jestem jego drugim właścicielem.
Proszę o rady.
_________________ kukle
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#302425 Wysłany:
27 Paź 2009, 15:41; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Stawiam na poduszki silnika lub wydech 
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#302491 Wysłany:
27 Paź 2009, 20:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
co do prawej strony to może końcówka drążka kier. (kiedy wymieniałeś?
co do stuków jakby z kierownicy tooo dość dużo osób ma z tym problem i nikt niewie oco chodzi ale ja stawiam na luzy na drążku kierowniczym lyb maglownice.
|
|
Góra |
|
 |
WLBN |
#302544 Wysłany:
27 Paź 2009, 22:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Biecz/Kraków Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 495 Pomógł: 4
|
Mnie też coś tam stuka puka, nie są to drążki kierownicze ani nic w zawieszeniu- tu wszystko na najwyższym poziomie. W ASO Fiata mi powiedzieli, że to jakiś plastik przy silniku wspomagania, ale nie ma sensu wymieniać, bo wpływu na nic nie ma, a i tak zaraz się rozstuka na nowo:)
_________________ WLBN
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#302555 Wysłany:
27 Paź 2009, 22:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
kukle |
#302595 Wysłany:
27 Paź 2009, 23:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 07 Lis 2008, Posty: 10
|
Dzięki. Niedawno miałem przegląd ale nie stwierdzono, że końcówki drążków kwalifikują się do wymiany. Sam już nie wiem co to może być. Dziwne te Punciaki. Kapryśne 
_________________ kukle
|
|
Góra |
|
 |
kamilek-k1 |
#303011 Wysłany:
29 Paź 2009, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: wrocław Rejestracja: 04 Paź 2009, Posty: 48
|
u mnie tez coś stuka pod kierownicą wewnątrz auta, byłem na przeglądzie zawieszenia, pod autem nie było jakichkolwiek luzów ani uszkodzeń, a cały czas stuka i jest to słyszalne pod kierownicą tak jak by nad nogami kierowcy, rozebrałem ostatnio całą osłonę kierownicy i jest tam jakiś taki ślimak ale dostęp do niego to tragedia trzeba by demontować silnik wspomagania i ten komputer-sterownik a i tak dostęp będzie bardzo ograniczony, prawdopodobnie stuka ta śruba co tam jest, tak mi powiedział mechanik i faktycznie coś w tym jest, druga rzecz miałem jeszcze głośniejsze stuki i co się okazało pod pedałem gazu jest śruba ,która u mnie była nie dokręcona i po jej dokręceniu stuka znacznie mniej ale jeszcze coś tam go boli, ale z tamtą śrubą pod kierownicą jest dosyć spory problem ze względu na ograniczony dostęp, najlepiej chyba ją sprawdzić przy demontażu deski rozdzielczej co jest niezbędne przy wymianie nagrzewnicy, wtedy wszystko jest na widoku ,dlatego jak by ktoś wymieniał nagrzewnicę niech sprawdzi to jeśli ma stuk, może jakoś wspólnymi siłami dojdziemy co to za stuki
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|