1. Odkręcić nakrętkę. Ta duża, która trzyma półośkę -
2. Dwie śruby od amortyzatora.
3. Ściągnąć tarcze i zacisk ze szczękami.
4. Wyjęcie zwrotnicy z wahacza.
5. Wyjęcie zwrotnicy z końcówki drążka kierowniczego.
Tak to powinno wyglądać dokładnie

I wszystko wiem - jak każdą operację wykonać

Manual do tarczy i zacisku mam, a resztę wy mi pomogliście więc myślę, że sobie poradzę
[ Dodano: 04 Sty 2011 16:10 ]
Z pomocą kolegów tutaj i swoją obserwacją zrobiłem powierzchowny, ogólnikowy manual - może komuś się przyda
Wymiana zwrotnicy.
Profilaktycznie zalej wszystkie śruby wd-40 lub płynem hamulcowym, olejem.
1. Odkręcić nakrętkę. Ta duża, która trzyma półośkę - nasadka 34 i dobra grzechotka i kawałek rury.
2. Ściągnąć tarcze i zacisk ze szczękami - Wyciągamy zapinkę zabezpieczającą sworzeń zacisku. Za pomocą młotka z wyczuciem wybijamy sworzeń mocujący i wyjmujemy go. Unosimy zacisk wyciągamy klocki. Wkładamy z powrotem sworzeń mocujący, aby zacisk po wymontowaniu nam się nie "rozlazł" i odkręcamy dwie śruby 17 mocujące go do zwrotnicy. Podwieszamy zacisk żeby nie wisiał na przewodzie hamulcowym.
Odkręcamy dwie śruby 12 mocujące tarczę do zwrotnicy i ściągamy tarcze (może być zapieczona).
3. Wyjęcie zwrotnicy z wahacza – Odkręcić śrubę, która trzyma zacisk. W przecięcie zacisku najlepiej nabić jakiś śrubokręt żeby go zluzować i sworzeń powinien się wysunąć, dobrze się zaopatrzyć w ta śrubę, która zaciska nasz zacisk, który trzyma stworzeń wahacza.
4. Wyjęcie zwrotnicy z końcówki drążka kierowniczego. Odkręcić nakrętkę, która trzyma drążek. Możemy uderzać młotkiem w zwrotnice żeby końcówka drążka wyskoczyła.
5. Odkręcenie zwrotnicy od amortyzatora - Odkręcić dwie śruby 19.
6. Czyścimy i nakładamy smar na nową zwrotnicę tam gdzie nachodzi tarcza i tam gdzie jest łożysko. Sprawdzamy grubość tarczy i stan klocków. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Pomocne zdjęcie gdzie co jest. Widok z tyłu.
[ Dodano: 15 Sty 2011 00:09 ]Jedno pytanie mam bo muszę się upewnić, wiedzieć to na 100%.
Ta duża nakrętka, która trzyma półośkę jest na jaki klucz? 32 czy 34? Bo szczerze to dzisiaj byłem w brikomarsze i max nasadka to 32

Na jednym manualu pisze w internecie, że nasadka 34, a na drugim, że 32...Jak w końcu jest - pomóżcie