You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Kwi 2025, 00:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #210325 Wysłany: 20 Sty 2009, 12:55; 
 Temat postu: Fotel pasażera "jeżdzi" po prowadnicach :/
Sympatyk kropek

Witam,krótko i na temat:) bo nie znalazłem w szukajce tego tematu.Niedawno ni stąd ni z.. no :),moja kobitka chce siąść obok mnie,siada by przesunąć sobie bliżej fotel a tu zero reakcji zatrzasku.Normalnie w świecie,fotel nie chce "wskoczyć" jakby i przy jeździe przesuwa się w przód i w tył po prowadnicach,ostatnio zgnietli byśmy nogi kumpeli,dlatego proszę o pomoc,co mogło pujść i jak się zabrać do tego,może ktoś już miał taką"awarie" w kropecku??
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc(dbajmy o nogi koleżanek :P)

Post #210377 Wysłany: 20 Sty 2009, 15:57; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Proponuje wykręcić cały fotel i wszystko będziesz miał na wierzchu.Fakt, że nie naprawiałem tego, ale myślę, że nie będzie problemu z diagnozą i naprawą.

Post #210383 Wysłany: 20 Sty 2009, 16:12; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown
Proponuję się przyjrzeć blokadzie siedziska - taki sprężynujący drut, lub zapadka ze sprężynką (wszystko zależy, jaki fotel) po przednią częścią fotela od strony skrzyni biegów - łatwo znaleźć. Ta zapadka powinna lądować w karbowaniu prowadnicy fotela. Jeśli nie wpada, to wtedy fotel jeździ swobodnie. Prawdopodobnie padła Ci sprężynka (albo pękła - wymiana, albo wyskoczyła z uchwytów - założenie na prawidłowe miejsce), lub zatarła się (korozja, piach) ta zapadka.

Post #210544 Wysłany: 20 Sty 2009, 23:31; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

no fakt,to moze byc to,mysle ze moze sie zatarła,bo nacisniecie uchwytu dziala"sprezynująco" jak ręką naciskam.Kurcze wogole najlepiej faktycznie ten fotel zdemontować i zobaczyc co i jak.Z reguły ludzią padają otwieranie foteli i linki,ale to juz tez przerabialem i wymienialem hehe.no nic trza bedzie rano wstac i ten fotelik przejzec hehe dzieki za rady miśki

Post #210545 Wysłany: 20 Sty 2009, 23:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Grzesiek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Chełm
Tak jak napisał czech22 wykręć cały fotel. Najlepiej zrobić to poprzez odkręcenie 4 śrub mocujących go do nadwozia (rozmiar klucza z tego co pamiętam do 16 - koniecznie nasadowym i zaopatrz się w WD-40 oraz przedłużże bo zapewne te 2 śruby, który przechodza na wylot auta przez podłogę są skorodowane i zapieczone). Następnie tak jak napisał Martinezio przyjrzyj się mechanizmowy regulacji położenia fotela (przód/tył) - jest to ta wajcha która pociągasz jak chcesz zmienić pozycję siedziska oraz po obu stronach przy szynach takie dwa metalowe druty pełniące rolę "sprężynek" - ja stawiam że obie "spadły" ze swoich miejsc i nie blokują zapadek, bądz sam mechanizm zapadkowy wyskoczył ze swojej pozycji.

Jeśli dalej nie znajdziesz przyczyny (w co wątpię) musisz wsio rozebrać. W tym celu najlepiej zdjąć siedzisko z metalowej konstrukcji - musisz zdjąć tapicerkę: odwracasz siedzisko do góry nogami, podważasz tapicerkę tam gdzie siedzi pupa i ściągasz tapicerkę. Pod spodem zobaczysz 5 albo 6 złotych nakrętek (rozmiar bodajże 13). Odkręcasz i zdejmujesz fotel i zostaje sama konstrukcja. Jeśli dalej nie znajdziesz rozwiązania problemu musisz rozebrać szyny i tu trochę zaczynają się schodki. Najpierw po jednej ze stron (przód lub tył) musisz kątówką ściąć ograniczniki. Następnie rozsuwasz szyny z których po całej czynności wysypią się jakieś plastikowe kulki i paski, które pełnia rolę swoistego łożyska ułatwiającego przesuwanie a których zapewne tak jak ja z powrotem nie włożysz. Po kompletnej rozbiórce dojdziesz już jak to wszystko działa i rozwiążesz zagadkę. Będzie na pewno problem ze złożeniem tego wszystkiego i na pewno fotel się będzie przesuwał ciężej ale ehh bywa – ograniczniki które przedtem „się zcina” można naspawać bądź zostawić fotel bez :). Mimo wszystko dam sobie rękę uciąć że wsio jest spowodowane tym o czym pisałem w 1 akapicie – ta instrukcja demontażu to tak tylko w gwoli informacji na przyszłość :)

Post #210692 Wysłany: 21 Sty 2009, 13:53; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

jejku no,dziękuje bardzo za tak wyczerpująca wypowiedz,zapewne dużo cię kosztowała i doceniam dziękując za pomoc.Zrozumiałem to tak,że jeśli to opcja,że te druto -sprężynki spadły to tylko fotel odkręcic i spojrzeć pod spodem co jest,,a jesli to coś więcej to rozbiórka niestety. Dziękuje bardzo,napisze co to było hehe

Post #462902 Wysłany: 14 Kwi 2011, 15:02; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: k.Krakowa
Słuchajcie Szanowni!
Ja z kolei mam problem odwrotny!
Składanie fotela działa jak należy tylko że:
gdy oparcie jest złożone (jak się wsiada do tyłu) to dla ułatwienia fotel przesuwa się do przodu po czym wraca na swoje miejsce.
Jednak gdy jest zamknięty i jest w pozycji normalnej do siedzenia, nie da się przesunąć go na prowadnicach przód - tył.
Zdjąłem fotel, ale dalej nie widzę co może go blokować.
jakieś pomysły?

Post #462949 Wysłany: 14 Kwi 2011, 18:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
wajcha do przesuwania odblokowywuje ząbki do regulacji?

Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?

Post #463218 Wysłany: 15 Kwi 2011, 16:50; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: k.Krakowa
zlokalizowałem problem.
Po odwróceniu fotela do góry nogami, widać po lewej stronie (strona zapięcia do pasów bezpieczeństwa) dwie szyny z otworami w które wchodzą ząbki od blokowania fotela. Czyli w sumie mamy TRZY blokady. Jedna z tych blokad, prawdopodobnie "pamięć" fotela (tak żeby po złożeniu i odsunięciu do wsiadania, wrócił na to samo miejsce), nie ma żadnej sprężynki która podnosiła by ją do góry po rozłożeniu fotela w pozycji do jazdy. Czy ma ktoś jakieś zdjęcia tej blokady na której widać jak powinna być podpięta sprężynka lub drut sprężynujący którego ja nie mam?
bardzo proszę o foto ;)

dla ułatwienia lokalizacji zamieszczam zdjęcie tej konkretnej blokady:

Image

Image

Image

Post #480184 Wysłany: 07 Cze 2011, 19:49; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Warszawa/Irlandia
Dołączam się do pytania. Mam ten sam problem, czasem żeby fotel się "zatrzasnął" trzeba nim porządnie trzasnąć.

Tanie ubezpieczenia - Bielsko-Biała i okolice

Post #524260 Wysłany: 26 Lis 2011, 23:57; 
 Temat postu: Re: Fotel pasażera "jeżdzi" po prowadnicach :/
Forumowicz

Imię: Kuba
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
pulkownik - ściągnij to pokrętło do regulacji ustawienia fotela i tam jest taka spreżynka - spróbuj ją wyregulować tak aby fotel sie zatrzaskiwał przy lekkim zamknięciu;)
jeżeli to nie to linka mogła sie poluźnić, przetrzeć troche i wydłużyć;)

Post #524918 Wysłany: 29 Lis 2011, 16:55; 
 Temat postu: Re: Fotel pasażera "jeżdzi" po prowadnicach :/
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotrek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KGR.
ja mam tak samo
ale wiecie jak robie? jezdzi po prowadnicach jak fotel jest zlozony. jak go rozkladam to wypycham do tylu i pstyknie tzn najedzie na sprezyne czy co to jest i dziala. tez na poczatku niewiedzialem czemu mi latal po prowadnicach.

09.2009-02.2013 Punto I 1995r 1.2 ELX z lpg - post351906.html#351906
Jest:
02.2013 - Peugeot 206 1.4 75 KM

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)