|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 18:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
majkiel |
#564868 Wysłany:
29 Mar 2012, 13:09; Temat postu: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice/Knurów Rejestracja: 18 Wrz 2008, Posty: 95
|
Witam
Mam problem z wiązką kabli idących do drzwi kierowcy.
Jakiś czas temu (ponad rok) przestał działać głośnik. Bardzo mi to nie przeszkadzało, a widząc że naprawa nie jest ani banalna ani szybka, temat olałem. Później zaczęły się problemy z kolejnymi rzeczami - centralny zamek, szyby, etc. Poruszałem, przeczyściłem styki, zamek zaczął działać, tylko trochę popękało gniazdo wtyczki znajdujące się na słupku przednim i nie trzyma zaczep. Obecnie nie działają "tylko" szyby i głośnik, ale jako że zima poszła, zrobiło się ciepło i otworzyłoby się czasem okno, a poza tym czas sprzyja dłubaniu w aucie to zastanawiam się jak ugryźć temat.
1. Ponieważ wtyczka i zwłaszcza gniazdo nie są w idealnym stanie, wyciąć je i zlutować kable "na sztywno" (Ewentualnie zastosować jakąś standardową wtyczkę i ukryć ją). Czy kolory kabli się zgadzają?
2. Pojechać do ASO albo profesjonalnego serwisu, niech zrobią tak, jak było - macie pojęcie ile worków złota mogło by to kosztować ?
3. Inne propozycje ?
Z góry dzięki za pomoc
_________________ -- Pozdrawiam Krzysztof vel Majkiel
Uno 1.0 MPI SX 1997, 148kkm Grande Punto 1.4 16V Sport 2007, 212kkm Fiesta 1.25 2009, 111kkm
Ostatnio edytowany przez majkiel, 29 Mar 2012, 13:53, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
goden |
#564874 Wysłany:
29 Mar 2012, 13:25; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 09 Maj 2011, Posty: 74
|
kk napisał(a): Witam
Mam problem z wiązką kabli idących do drzwi kierowcy.
3. Inne propozycje ?
Z góry dzięki za pomoc Kupić nową wiązkę kabli drzwi kierowcy i wymienić samemu. Zdjęcie boczka drzwi oraz odklejenie tej pianki wygłuszającej nie należy do trudnych. Całość potrwa nie dłużej niż godzinę - naprawdę nie ma tam nic skomplikowanego. Pozdro
_________________ GP Sport 1,9jtd 160ps/360Nm
|
|
Góra |
|
 |
majkiel |
#564882 Wysłany:
29 Mar 2012, 13:54; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
goden napisał(a): Kupić nową wiązkę kabli drzwi kierowcy i wymienić samemu. Zdjęcie boczka drzwi oraz odklejenie tej pianki wygłuszającej nie należy do trudnych.
Całość potrwa nie dłużej niż godzinę - naprawdę nie ma tam nic skomplikowanego. Pozdro Boczek już ściągałem, więc kłopotu nie będzie. Wiązkę kupić nową czy może być używana ? Zastanawiam się jeszcze jak dobrze zamocować wtyczkę, bo w gnieździe mam wyłamany zaczep 
Uno 1.0 MPI SX 1997, 148kkm Grande Punto 1.4 16V Sport 2007, 212kkm Fiesta 1.25 2009, 111kkm
|
|
Góra |
|
 |
goden |
#564885 Wysłany:
29 Mar 2012, 14:02; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
kk napisał(a): goden napisał(a): Kupić nową wiązkę kabli drzwi kierowcy i wymienić samemu. Zdjęcie boczka drzwi oraz odklejenie tej pianki wygłuszającej nie należy do trudnych.
Całość potrwa nie dłużej niż godzinę - naprawdę nie ma tam nic skomplikowanego. Pozdro Boczek już ściągałem, więc kłopotu nie będzie. Wiązkę kupić nową czy może być używana ? Zastanawiam się jeszcze jak dobrze zamocować wtyczkę, bo w gnieździe mam wyłamany zaczep  Ale masz połamany zaczep od wiązki czy ten na drzwiach? Ja dostałem w gratisie wiązkę przy innym zakupie i moja była używana. Nie wiem jak kształtują się ceny ale jak nie ma wielkiej różnicy to chyba lepiej nową - chyba że znasz sprzedawcę.
|
|
Góra |
|
 |
majkiel |
#564886 Wysłany:
29 Mar 2012, 14:18; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
goden napisał(a): kk napisał(a): goden napisał(a): Kupić nową wiązkę kabli drzwi kierowcy i wymienić samemu. Zdjęcie boczka drzwi oraz odklejenie tej pianki wygłuszającej nie należy do trudnych.
Całość potrwa nie dłużej niż godzinę - naprawdę nie ma tam nic skomplikowanego. Pozdro Boczek już ściągałem, więc kłopotu nie będzie. Wiązkę kupić nową czy może być używana ? Zastanawiam się jeszcze jak dobrze zamocować wtyczkę, bo w gnieździe mam wyłamany zaczep  Ale masz połamany zaczep od wiązki czy ten na drzwiach? Ja dostałem w gratisie wiązkę przy innym zakupie i moja była używana. Nie wiem jak kształtują się ceny ale jak nie ma wielkiej różnicy to chyba lepiej nową - chyba że znasz sprzedawcę. Niestety trochę uszkodzony mam zaczep na aucie, a ściślej na słupku. Ale jakoś go zaczepię, w najgorszym wypadku na klej 
|
|
Góra |
|
 |
rafal-pl |
#564887 Wysłany:
29 Mar 2012, 14:33; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: W-wa Rejestracja: 02 Lis 2009, Posty: 1180 Pomógł: 9
|
|
Góra |
|
 |
majkiel |
#564897 Wysłany:
29 Mar 2012, 15:32; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
rafal-pl napisał(a): Kolego ;E ja bym popatrzył czy kabelki nie popękały  Miałem ten sam problem. Ale winowajca były kable. Na zgięciu w gumowym peszlu popękały i ot cała filozofia. Lutownica , izolacja i naprawione  Problem w tym, że jeden z kabli pęknięty jest przy samej wtyczce - nie ma szans przylutować tego 
|
|
Góra |
|
 |
goden |
#564898 Wysłany:
29 Mar 2012, 15:34; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
kk napisał(a): rafal-pl napisał(a): Kolego ;E ja bym popatrzył czy kabelki nie popękały  Miałem ten sam problem. Ale winowajca były kable. Na zgięciu w gumowym peszlu popękały i ot cała filozofia. Lutownica , izolacja i naprawione  Problem w tym, że jeden z kabli pęknięty jest przy samej wtyczce - nie ma szans przylutować tego  A nie da się wypiąć tego kabelka z wtyczki?
|
|
Góra |
|
 |
majkiel |
#564908 Wysłany:
29 Mar 2012, 16:09; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
goden napisał(a): kk napisał(a): rafal-pl napisał(a): Kolego ;E ja bym popatrzył czy kabelki nie popękały  Miałem ten sam problem. Ale winowajca były kable. Na zgięciu w gumowym peszlu popękały i ot cała filozofia. Lutownica , izolacja i naprawione  Problem w tym, że jeden z kabli pęknięty jest przy samej wtyczce - nie ma szans przylutować tego  A nie da się wypiąć tego kabelka z wtyczki? Spróbuje to rozebrać. Dzwoniłem do ASO, nie wiem czy oni już prima aprilis mają czy co, ale gość powiedział 750 za wiązkę do drzwi 
|
|
Góra |
|
 |
goden |
#564918 Wysłany:
29 Mar 2012, 16:48; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
kk napisał(a): Spróbuje to rozebrać. Dzwoniłem do ASO, nie wiem czy oni już prima aprilis mają czy co, ale gość powiedział 750 za wiązkę do drzwi  Osz fak trochę przesadzili 
|
|
Góra |
|
 |
majkiel |
#565199 Wysłany:
30 Mar 2012, 09:57; Temat postu: Re: Uszkodzona wiązka drzwi - prośba o pomoc |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|