Nie mam instrukcji do tego alarmu, nawet nie wiem jaki to alarm. Dioda, która znajduje się w środku nie jest od alarmu, a od immobilizera.
Odłączyłem zasilanie alarmu na noc ale to nic nie dało nadal się czasem samoczynnie włącza. Nie mam pojęcia co może to powodować. Może jest jeszcze jakiś sposób żeby dojść dlaczego sam się włącza

pomóżcie
[ Dodano: 26 Mar 2013 08:35 ]Witam,
w związku z tym, że zbliżają się cieplejsze dni chciałbym odświeżyć temat i być może uda mi się uzyskać informacje co może powodować włączanie się alarmu.
Podczas zimy zauważyłem, że nie ma tego problemu, alarm się nie włącza samoczynnie.
Czy jest możliwe żeby reagował negatywnie na ciepłe (gorące) powietrze?
znalazłem ten temat na forum:
http://fiatpunto.com.pl/post503401.htmlmp3zenek napisał(a):
Witam
Jeśli masz ultradźwięki (takie małe ala głośniczki na listwach bocznych w górnej lub dolnej części przedniej szyby) to na 100% są źle ustawione (nie te kąty lub nie złe umiejscowienie) lub w samym alarmie jest źle ustawiona ich czułość.
Ultradźwięki działają na zakłócenia w wysyłanych przez siebie dzięków i ruch powietrza w samochodzie może mieć wpływ na ich działanie jak są źle zamontowane lub ustawione.
Jednym słowem przy wysokich temperaturach potrafią zachodzić samoistne ruchy powietrza w zamkniętym samochodzie i mogą one pobudzać czujniki.
Jeśli zaś nie posiadasz ultradźwięków to szukał bym usterki w samym alarmie, możliwe że gdzieś jest zimny lut lub gdzieś dostała się woda.
mp3zenek napisał(a):
Jak są na górze to są okej.
Jeszcze dodam ci jedną poradę, jak masz włączony alarm i walniesz z umiarem w górną środkową cześć przedniej szyby i włączy się alarm to to znaczy że mają ustawioną za dużą czułość i wtedy musisz dostać się do samego alarmu i poszukać w nim otworu w którym widać potencjometr i go delikatnie przekręcić w jedną stronę, potem włączyć alarm i uderzenie w szybę jak się nie włączy to jest okej, jak się włączy to znaczy że musisz w drugą stronę pokręcić.
W przypadku jak byś kręcił to później sprawdź czy alarm się włącza jak wsadzał ręce przez okna, co by się nie okazało że za bardzo zmniejszyłeś czułość.
Mam pytanie gdzie znajduje się ten otwór z potencjometrem?