|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szs |
#605720 Wysłany:
19 Sie 2012, 12:59; Temat postu: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Nałęczów Rejestracja: 03 Paź 2011, Posty: 105
|
Witam .Wczoraj skończyłem wymianę pompy wody. Po napełnieniu układu chłodzenia i odpowietrzeniu wentylator nie załączał się w ogóle. Dzisiaj odpowietrzyłem układ jeszcze raz, wentylator zaczął działać, ale wcześniej włączał się na równej połowie wskaźnika. Teraz włącza się w pozycji takiej jak na zdjęciu. Czy nie przegrzeje silnika? Dodam że wcześniejsza pompka miała więcej łopatek na turbinie ta ma normalne jak w oryginalnej. Czy to wina mniejszego ciśnienia pompowania wody?
Załączniki: |
DSC00121.JPG [ 30.91 KiB | Obejrzany 4459 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#605729 Wysłany:
19 Sie 2012, 13:32; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Wentylator powinien się włączać przy określonej temperaturze. Stawiam na zapowietrzenie układu mimo wszystko, bo nie chce mi się wierzyć aby po wymianie pompki czujnik temperatury zaczął szwankować. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
szs |
#605732 Wysłany:
19 Sie 2012, 14:00; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
|
widzę że coś jest nie tak czy odpowietrzać na włączonym silniku?bo ja robię to tak.napełniłem zbiornik do max w wyrównawczym.odpaliłem samochód odkręciłem odpowietrznik w chłodnicy poczekałem aż zleci powietrze potem odkręciłem odpowietrznik przy nagrzewnicy.poleciał również płyn i powinno być dobrze?jest tyle rożnych metod odpowietrzania na forum ze już sam nie wiem jak to w końcu robic:/
|
|
Góra |
|
 |
grekow |
#605741 Wysłany:
19 Sie 2012, 14:01; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam.Według książki "sam naprawiam "-najpierw odkręcamy odpowietrznik przy chłodnicy,wlewamy powoli płyn do zbiorniczka wyrównawczego,gdy płyn zacznie wypływać zakręcamy odpowietrznik przy chłodnicy.Odkręcamy drugi odpowietrznik i dalej wlewamy płyn,gdy wypłynie przez odpowietrznik zakręcamy go.Uruchamiamy silnik,podwóch minutach nabiegu jałowym zakręcamy korek zbiornika wyrównawczego.Dalej zwiększamy powoli obroty do 3000,tak z dwa razy,zostawiamy na wolnych,gdy wentylator chłodnicy załączy się dwa razy gaśimy silnik.Czekamy aż ostygnie silnik,sprawdzamy poziom płynu chłodniczego,gdy jest powyżej max,usuwamy nadmiar. Ja tak zrobiłem wczoraj po wymianie pompy i rozrządu w punto II ,jest dobrze. Andrzej. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
szs |
#605756 Wysłany:
19 Sie 2012, 15:04; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
|
No widzisz Andrzeju u Ciebie jest dobrze,ja zrobiłem identycznie i to samo (a nawet gorzej) wentylator nawet się nie załączył 
|
|
Góra |
|
 |
grekow |
#605762 Wysłany:
19 Sie 2012, 15:28; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Andrzej
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: łódzkie [E]
|
|
Góra |
|
 |
szs |
#605926 Wysłany:
20 Sie 2012, 07:50; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
|
Płyn miałem już wlany tylko dolewałem coby przelać oba odpowietrzniki ale ok 4l morze więcej bo mam LPG.Moim zdaniem to nie wina odpowietrzenia bo wczoraj zrobiłem traske z 20 km i nie grzał się silnik,chyba ze stałem gdzieś na skrzyżowaniu to łapał wyższa temperaturę.A gdyby był źle odpowietrzony to by się grzał mimo wszystko czy stoję czy jadę,tak mi się wydaje.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#605941 Wysłany:
20 Sie 2012, 08:48; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
|
|
Góra |
|
 |
szs |
#605958 Wysłany:
20 Sie 2012, 10:13; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
|
Wąż zaczął się robić ciepły po jakichś 1,5-2 min. Wskazówka temperatury pokazywała trochę ponad dwiema pierwszymi kreskami na wskaźniku temperatury.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#605966 Wysłany:
20 Sie 2012, 11:06; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
|
Moim zdaniem przepuszcza Ci termostat. Zanim nagrzeje sie silnik do wlasciwej temperatury, termostat otwiera Ci obieg cieczy na duzy obieg, czujesz cieplo. A powinien najpierw zagrzac na malym obiegu, gdy temp. dojdzie do ok. 90 wtedy otwiera na duzy, a jak przekroczy 95 st. wentylator sie kreci. Jakos tak temperatury sie ksztaltuja. Mozesz rowniez podlaczyc pod komputer, sprawdzic co zwraca ECU. Byc moze masz dobry termostat, ale czujnik ktory podaje info na deske jest padniety? Sa dwa czujniki, jeden do ECU, drugi podaje sygnal na deske. Musisz posprawdzac wszystko. Moze podczas wymiany, cos dalo znac o sobie? Ten link tez moze byc pomocny, jezeli chodzi o informacje, w jaki sposob odbywa sie chlodzenie "Układ chłodzenia" http://www.abs.org.pl/truck/index.php?aid=57, pomoze Ci sprawdzic wszystko to, co moze powodowac problemy. Inny temat gdzie szeroko opisywany jest termostat "brak ciepłego powietrza" - topic12628.htmlProponuje poczytac rowniez szeroko opisywany temat "Fiat Punto I 1.2 75KM duze spalanie - diag. lambdy i czujnika temp." http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2182487.htmlJednym z objawow zapowietrzenia ukladu, jest tzw. bulgotanie. Na zimnym silniku slychac, jakby woda sie przelewala. Im bardziej sie zagrzewa, bulgotanie ustepuje.  Schemat ukladu chlodzenia PUNTO I Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
szs |
#605985 Wysłany:
24 Sie 2012, 07:23; Temat postu: Re: Po zmianie pompy wody wentylator włącza sie za późno |
|
 |
Puntoświr |
|
ciepłe powietrzem mam normalnie oczywiście.ok będę miał czas to spróbuje po kombinować
[ Dodano: 24 Sie 2012 07:23 ]
A morze po wymianie pompy (ta nowa ma mniej łopatek) wytwarza się mniejsze ciśnienie?czujnik włączający wentylator jest chyba włączany pod wpływem ciśnienia w chłodnicy morze czujnik jest zastany?wcześniej dostawał większe ciśnienie to się załączał (choć wydaje mi się ze już wcześniej coś chłodzenie szwankowało.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|