|
Obecny czas: 06 Maj 2025, 07:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wieza87 |
#613991 Wysłany:
21 Wrz 2012, 21:25; Temat postu: Silnik krokowy - różnice między SPI a MPI |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
Witam  Mam silnik 1.1 SPI ale samą przepustnice mam już z 1.2 MPI i teraz nie wiem jaki silniczek kupić. Zauważyłem na allegro że te z silników MPI nie pasują do SPI i odwrotnie. Pytanie tylko dlaczego? Czy różnią się elektroniką czy budową? Myślę ze znam odpowiedź ponieważ aktualnie mam w założony silniczek ten z SPI gdyż ten z MPI którego dostałem razem z przepustnicą nie chciał współpracować. Najpierw myślałem że nie współpracuje ponieważ jest uszkodzony ale po tym co teraz zauważyłem na allegro wydaje się że poprostu różnią się tylko elektroniką. A "na oko" nie widać różnicy w budowie i pasują idealnie dlatego chciałbym żeby mi to ktoś potwierdził  a wiec silniki krokowe w SPI i MPI mają ten sam kształt/wymiary ale inną elektronike i nie będą działać przemiennie 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Mar90 |
#613998 Wysłany:
21 Wrz 2012, 21:45; Temat postu: Re: Silnik krokowy - różnice między SPI a MPI |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 08 Maj 2011, Posty: 274 Pomógł: 8
|
Kiedyś kupiłem zły silniczek krokowy do punciaka. Kupiłem chyba spi a powinienem ten drugi. Wynik ył taki że zamiast utrzymywać obroty na poziomie około 900obrotów, utrzymywał mi je na poziomie lekko ponad 2500  Więc nie... nie pasują. Poszukaj silniczka do swojej wersji. (Tzn. nie do przepustnicy ale silnika). To komputer steruje i tutaj inna przepustnica nie robi jakiejś większej różnicy pod tym względem. Silniczki różnią się elektroniką (czy co to tam w środku jest) o obudowa jest dokładnie taka sama. Autor postu otrzymał pochwałę
Góra |
|
 |
fenix8 |
#614595 Wysłany:
24 Wrz 2012, 21:38; Temat postu: Re: Silnik krokowy - różnice między SPI a MPI |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: chrzanów Rejestracja: 20 Gru 2011, Posty: 267 Pomógł: 3
|
silniczki te nie różnią się elektroniką, bo w nich nie ma żadnej elektroniki. Różnica między spi a mpi to kształt łebka, a to wpływa na sposób domykania otworu w przepustnicy (położenie zerowe samego krokowego). Domyślnie przy rozgrzanym silniku jałowe utrzymuja się w okolicy 100 kroków silniczka, komp może odchylić bodajże max o 20 kroków jego, czasami to za mało. Pisze z doświadczenia na krokowym od spi w silniku mpi.
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od razu Cuda zajmują mi trochę czasu West Coast Custom Fenix Garage - by Ortes Mechanika, Elektryka, Diagnostyka, Tuning Mechaniczny i Optyczny - priv MultiEcuScan & IawScan2 Club
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|