|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:14
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Mario |
#631596 Wysłany:
16 Gru 2012, 09:00; Temat postu: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Cze 2011, Posty: 940 Pomógł: 1
|
Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że z kratek od nawiewu dmucha słaby strumień powietrza, a co za tym idzie wolno się nagrzewa w zimie i trochę słabo chłodzi w lecie. Temperatura silnika normalna, klima napełniana. Pod nogami od pasażera odczuwalne podczas grzania są zimne podmuchy.. Macie jakieś pomysły?
Przeglądnąłem wszystkie bliźniacze tematy na forum i jedyne co mi się rzuciło w oczy to wymiana filtra przeciwpyłkowego oraz jego zaślepki bo może mieć urwany zaczep?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
MarMarK |
#631717 Wysłany:
16 Gru 2012, 19:13; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: 360*
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
Mario napisał(a): Przeglądnąłem wszystkie bliźniacze tematy na forum i jedyne co mi się rzuciło w oczy to wymiana filtra przeciwpyłkowego oraz jego zaślepki bo może mieć urwany zaczep? Zacznij od wymiany filtra. U mnie 2 lata temu tak słabo grzało w zimie, wymieniłem filtr i zrobiło się nagle tak gorąco, że musiałem przestać nastawiać temperaturę na max 
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#631734 Wysłany:
16 Gru 2012, 20:13; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Jak kupiłem szarego, ledwo dmuchało i grzało - filtr okazał sie zasyfiony na maxa  Powoli zbliżają się 2 lata i problem powraca, więc trzeba się przymierzyć do tego  Pewnie i u Ciebie to kwestia p.pyłka 
|
 |
Mario |
#631764 Wysłany:
17 Gru 2012, 00:05; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No autko mam blisko 1,5 roku i nigdy go nie wymieniałem  nie wiem jak poprzedni właściciel o niego zadbał... czas się tym zająć  polecacie jakiś konkretny filtr? Ile w ASO będzie ta zabawa kosztować? Z tego co widziałem to trochę z tym roboty jest 
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#631781 Wysłany:
17 Gru 2012, 08:32; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Mario, co do producentów to imho nie ma to znaczenia  Możesz jedynie dorzucić grosiwa i kupić węglowy - jest ciemniejszy i podobno lepszy  Chociaż ja u siebie zakładałem zwykły. Mario napisał(a): Ile w ASO będzie ta zabawa kosztować? Z Chyba bym sobie Aso odpuścił, pisali tu na forum, że potrafią tam połamać tą zaślepkę :] Na forum masz manuala i chyba lepiej samemu się chwile z tym pogimnastykować 
|
 |
Mario |
#631793 Wysłany:
17 Gru 2012, 10:11; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wiem, że to delikatna sprawa  ... ja jestem zbyt nerwowy  dlatego wolę to komuś powierzyć [ Dodano: 17 Gru 2012 10:11 ]Filtr kabinowy to to samo co filtr przeciwpyłkowy tak?
|
|
Góra |
|
 |
Hubik |
#631799 Wysłany:
17 Gru 2012, 11:26; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Hubert
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia Rejestracja: 23 Kwi 2008, Posty: 632 Pomógł: 5
|
Mario napisał(a): Filtr kabinowy to to samo co filtr przeciwpyłkowy tak? Tak 

od 03.2010: Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off
Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik W planach: przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna
04.2008 - 05.2009: Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#631814 Wysłany:
17 Gru 2012, 15:33; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jednak postanowiłem zrobić to sam Wyciągnąłem czarny filtr  łatwo nie było ale jakoś wyszedł... wyczyściłem, odkurzyłem miejsce gdzie był wsadzony. Zaślepka filtra oczywiście ma urwany górny zaczep  zamówiłem w ASO (koszt 41zł). Filtr kupiłem Boscha za 48zł w innym sklepie bo w ASO mieli tylko zamienniki po 60zł oraz na zamówienie oryginalne po 120zł... [ Dodano: 17 Gru 2012 15:33 ]Wymienione  Było trochę zabawy ale udało się nic nie popsuć  Nawiew działa mocniej, dużo mocniej. Czy będzie cieplej to się okaże  ale myślę, że tak bo filtr był mocno zasyfiony i hamował strumień powietrza... Wyciągnąłem schowek oraz odkręciłem kanał wentylacyjny na nogi pasażera (lepszy widok na filtr jest)
|
|
Góra |
|
 |
kcainam |
#632978 Wysłany:
24 Gru 2012, 10:29; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Witold
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Van
|
taka sprawa, warto być świadomym - jazda dłuższy czas na zarąbanym filtrze ppyłkowym powoduje szybsze zużycie dmuchawy. nie jest w stanie przepchać wystarczająco szybko powietrza i pracuje przeciążona. szczególnie na ostatnim biegu. pozorna oszczędność w postaci rzadszej wymiany filtra potrafi skutkować większymi kosztami związanymi z wymianą lub regeneracją dmuchawy. nie wiem jakie to są koszty w punto, jednak podejrzewam, że roboty aby ją wyjąć jest o wiele więcej niż w przypadku samej wymiany filtra 
|
|
Góra |
|
 |
tomek24 |
#644069 Wysłany:
08 Lut 2013, 00:44; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Tomek
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
Dmuchawe można wyciągnąć bardzo szybko i łatwo Dzisiaj zauważyłem, że u mnie w GP, gdy temp. ustawiona jest na max grzanie, to po stronie pasażera (z kratek, oraz na nogi) leci chłodne powietrze, a po ustawieniu na max chłodzenie to leci lodowate. Po stronie kierowcy jest wszystko ok. Wstępnie wszystkie połączenia i zaślepke filtra sprawdziłem, są ok. Czy w GP są oddzielne klapki do sterowania temperaturą dla kierowcy i pasażera? Gdzie znajduje się ta od strony pasażera? Być może się przyblokowała i nie otwiera do końca ciepłego nawiewu. Troszkę to jest irytujące, bo w dłuższej trasie pasażer marznie, a ja się gotuję 
|
|
Góra |
|
 |
marew |
#644090 Wysłany:
08 Lut 2013, 10:32; Temat postu: Re: Słabe nawiewy (zimne i ciepłe) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Piekary Śląskie Rejestracja: 07 Mar 2011, Posty: 411 Pomógł: 1
|
tomek24 napisał(a): Dmuchawe można wyciągnąć bardzo szybko i łatwo Dzisiaj zauważyłem, że u mnie w GP, gdy temp. ustawiona jest na max grzanie, to po stronie pasażera (z kratek, oraz na nogi) leci chłodne powietrze, a po ustawieniu na max chłodzenie to leci lodowate. Po stronie kierowcy jest wszystko ok. Wstępnie wszystkie połączenia i zaślepke filtra sprawdziłem, są ok. Czy w GP są oddzielne klapki do sterowania temperaturą dla kierowcy i pasażera? Gdzie znajduje się ta od strony pasażera? Być może się przyblokowała i nie otwiera do końca ciepłego nawiewu. Troszkę to jest irytujące, bo w dłuższej trasie pasażer marznie, a ja się gotuję  A może masz filtr przeciwpyłkowy źle założony ?
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|