|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 18:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Jakub87 |
#648594 Wysłany:
28 Lut 2013, 01:08; Temat postu: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jakub
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: lubelskie [L]
|
Witam! Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem Jakub, GP mam od mniej więcej tygodnia (1.2, Active). A teraz do rzeczy: mój punciak ma kilka elementów, które nie działają jak należy, jednym z nich jest szyba po stronie kierowcy. Sprawa wygląda tak że po naciśnięciu przycisku sterowania szybą słychać pracujący silnik jednak szyba nie rusza - ani w górę, ani w dół. Z tego co zdążyłem zauważyć to podczas trzymania wciśniętego przycisku i dodatkowo przytrzymywania ręką szyby(w sensie dłoń na szybę i ciągniemy w dół  ) szyba opuszcza się, identyczna sytuacja jest z podnoszeniem jej do góry. Pytanie zatem do Was: co może być uszkodzone i przede wszystkim jak to naprawić? Mam nadzieję, że opisałem problem w miarę zrozumiale  Przy okazji, bo pewnie czeka mnie ściąganie tapicerki drzwi żeby dobrać się do szyby - nie działa mi głośnik w drzwiach kierowcy - czy dostęp do głośnika jest jedynie po ściągnięciu tapicerki, czy też jest inna możliwość? (w innym aucie miałem kiedyś ściągane same maskownice z głośników dzięki czemu do wymiany, naprawy nie trzeba było ruszać tapicerki, czy w GP jest taka opcja?) Pozdrawiam serdecznie, P.s. kolejne problemy pewnie opiszę niedługo, bo są dość irytujące - np. sygnał akustyczny niezapiętego pasa -pas kierowcy zapięty, pas pasażera nie, nikt nie siedzi na tym siedzeniu, nic nie leży, a sygnał się włącza... 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Edimixer |
#648602 Wysłany:
28 Lut 2013, 02:28; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
Pozrywane linki/linka mechanizmu szyby. Zdejmij tapicerkę, to przekonasz się w czym jest problem. Co do głośnika, to maskownica jest chyba do ściągnięcia, ale osobiście jeszcze nie miałem potrzeby tego rozbierać.
|
|
Góra |
|
 |
Jakub87 |
#649040 Wysłany:
02 Mar 2013, 13:22; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, Postaram się tam zajrzeć przy najbliższej wolnej chwili... i przy sprzyjającej pogodzie Ogólnie sprawa wygląda, przynajmniej dla mnie, dziwnie, ponieważ w momencie kiedy zerwana byłaby linka to szyba albo wpadłaby do środka, albo nie dałoby się jej ruszyć (chyba, że tylko tak mi się wydaje),a u mnie wygląda tak, jakby nie trzymała się "uchwytu" prowadnicy - czyli uchwyt jeździ góra-dół a szyba stoi w miejscu - choć i tu wydaje mi się, że szyba mogłaby wpaść do środka drzwi - kiedyś miałem taką sytuację w innym aucie i stąd moje przypuszczenia. Nie pozostaje mi nic innego jak dobrać się do drzwi i sprawdzić co tam się dzieje. pozdrawiam serdecznie, Jakub
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#649108 Wysłany:
02 Mar 2013, 18:37; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
|
Wyszczerbione ząbki na przewijaczu, też jest taka możliwość. Musisz go wyjąć, położyć na ziemi, podpiąć pod prostownik i sam przekonasz się w czym jest problem. Możliwe też, że nie ma zawleczki i szyba odłączyła się od mechanizmu i jeździ jak chce.
|
|
Góra |
|
 |
Jakub87 |
#649163 Wysłany:
02 Mar 2013, 23:45; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Edimixer napisał(a): Wyszczerbione ząbki na przewijaczu, też jest taka możliwość. Musisz go wyjąć, położyć na ziemi, podpiąć pod prostownik i sam przekonasz się w czym jest problem. Możliwe też, że nie ma zawleczki i szyba odłączyła się od mechanizmu i jeździ jak chce. Dzisiaj np szyba działała praktycznie bez problemu... opuszczała się od razu po naciśnięciu przycisku, mniej więcej 9 na 10 razy, z podnoszeniem trochę gorzej -jakieś 6-7 na 10, ciekawe co to może być... oby zrobiło się w końcu cieplej to będę miał co robić 
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#649165 Wysłany:
03 Mar 2013, 00:05; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
|
Aha, prawdopodobnie zawleczka.
|
|
Góra |
|
 |
Jakub87 |
#649169 Wysłany:
03 Mar 2013, 00:24; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Edimixer napisał(a): Aha, prawdopodobnie zawleczka. Czy możesz napisać coś jaśniej? bo niewiele mi to mówi...
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#649171 Wysłany:
03 Mar 2013, 00:49; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
|
Tutaj masz instrukcję, co prawda z Punto 1, ale mocowania szyb nie zmieniły się. Ten kołek prawdopodobnie wyskakuje z otworu w szybie.
|
|
Góra |
|
 |
michal55yh |
#649981 Wysłany:
06 Mar 2013, 19:56; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Z głośniczkiem poradziłeś sobie? U mnie nie dochodzi prąd od radia do drzwi kierowcy, także obydwa głośniki nie działają. Sprawdzałem po części kable, macałem je. Sprawdziłem wtyczkę w karoserii (oczyściłem) i nic, nadal brak sygnału. Co to może być?
_________________ Kia Sportage 1.7CRDI MY2012 Fiat Grande Punto 1.4 8V 2007
|
|
Góra |
|
 |
Jakub87 |
#650242 Wysłany:
07 Mar 2013, 22:01; Temat postu: Re: Niedziałająca szyba po stronie kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
michal55yh napisał(a): Z głośniczkiem poradziłeś sobie? U mnie nie dochodzi prąd od radia do drzwi kierowcy, także obydwa głośniki nie działają. Sprawdzałem po części kable, macałem je. Sprawdziłem wtyczkę w karoserii (oczyściłem) i nic, nadal brak sygnału. Co to może być? Niestety jeszcze się za to nie zabrałem, także nie pomogę
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|