|
Obecny czas: 27 Kwi 2025, 08:40
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tomekkk |
#675823 Wysłany:
19 Cze 2013, 00:10; Temat postu: Skrzynia biegów, luźna gałka |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Witam, dzisiaj wydarzyła się następująca sytuacja: wyjeżdzałem z podwórka na wstecznym biegu, w momencie kiedy wyjechałem i chciałem już wrzucić jedynkę okazało się gałka skrzyni biegów jest luźna, nie da się wrzucić żadnego biegu, mogę nią poruszać bez żadnego oporu w górę i w dół, nie da się natomiast poruszyć w lewo. Musiałem na wstecznym dojechać do najbliższego skrzyżowania alejek, wykręcić i przyjechac z powrotem na wstecznym na podwórko. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu, a jako że jest to auto z epoki dinozaurów, podejrzewam że wszystkie możliwe usterki już się wydarzyły komuś wcześniej, i może ktoś z was będzie wiedział co mogło się stać, i jak to można naprawić. Zalezy mi o tyle że jutro będę musiał zadzwonić po mechanika żeby mnie zaholował do warsztatu, a to już są koszty + do tego naprawa Z góry dziękuje
|
|
Góra |
|
 |
|
|
arvath |
#675828 Wysłany:
19 Cze 2013, 00:57; Temat postu: Re: Skrzynia biegów, luźna gałka |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Artur
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Cult
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Sprawdź stan linek od dźwigni biegów - jak odkrecisz obudowę lewarka, zdejmiesz mieszek,to masz mechanizm na wierzchu.
_________________ Niebieski zrywacz asfaltu 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
tomekkk |
#675829 Wysłany:
19 Cze 2013, 00:59; Temat postu: Re: Skrzynia biegów, luźna gałka |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
odkreciłem meszek i ta linka idaca w kierunku silnika jest na swoim miejscu, powinna byc jeszcze jedna?
|
|
Góra |
|
 |
Lukasztg |
#676051 Wysłany:
20 Cze 2013, 14:22; Temat postu: Re: Skrzynia biegów, luźna gałka |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Lukasz
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Tarnowskie góry / Regensburg Rejestracja: 01 Paź 2012, Posty: 80 Pomógł: 2
|
Linki są dwie jedna od wybieraka, druga od wstecznego. Ale na 99% masz złamany łącznik wybieraka. Takie długie okrągłe na foto powyżej odpowietrznika zaznaczonego na czerwono. 
_________________ W rodzinie Lancia Thema 2.0 16VT, Fiat Coupe 2.0 16VT, Bravo 1.2 16V, Punto II FL 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
tomekkk |
#676176 Wysłany:
20 Cze 2013, 23:46; Temat postu: Re: Skrzynia biegów, luźna gałka |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, problem rozwiązany, spadło cięgno z gałki skrzyni, po prostu plastik który jest wewnątrz się wytarł, musialem kupić nową linkę, przy okazji zmniejszyły się luzy na gałce zmiany biegów 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|