You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 27 Kwi 2025, 07:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #756736 Wysłany: 01 Sty 2015, 16:36; 
 Temat postu: Nie odpala przy temperatuchach poniżer 0 stopni.GP 1,4
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: D
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
Grande Punto 1.4 benzyna

Na początek witam ;) Juz kiedyś mojemu sąsiadowi pomogło to forum teraz czas na mnie
Postanowiłem podpiąć się pod temat.Napisze od początku:

Jakieś 3-4 tygodnie temu gdy temp spadła poniżej 0 stopni wsiadłem do auta i nie odpalało (zawsze paliło za pierwszym razem ) odpaliło gdzieś tak za 5-6 razem.Dojechałem w miejsce x coś załatwiłem wsiadam po godzinie i przy kręceniu rozrusznikiem wskazówka temperatury wybiła do fulla oraz dioda czerwona alarmująca zaświeciła w chwili zapalenia auta po około 2 sekundach wskaźnik zszedł do zero i kontrolka zgasła czyli było wszystko ok ... udałem się do znajomego mechanika stwierdził ze do wymiany czujnik temperatury silnika.Wymienił i pomyślałem sprawa załatwiona (lecz przez ostatni czas była ciągle temperatura na +) problem zaczął się w 1 dzień świat gdy byłem w trasie w aucie ponownie przy zapaleniu auta temperatura wyskoczyła do fulla .. Dojechałem do domu itd w drugi dzień świat gdy temp zeszła do -6 stopni auto już nie odpaliło (w obu przypadkach i za pierwszym razem i w ten 1 dzień świat wyjąłem akumulator czy nie słaby okazuje się ze naładowany był)
Ponownie mecher przyjechał podłaczył pod "coś" o nazwie komp i na zimnym silniku były takie o to wartości jak na zdjeciach
Image Image

Image Image
Image

Wykręcił czujnik,wkręcił auto odpaliło i tak dojechałem do domu.
Na drugi dzień po nocy oczywiście auto nie odpaliło czasami odpaliło na 2 sekundy tak jak by na 1 cylindrze jak kosiarka i zdychało.Sąsiad znowu poruszał czujnikiem i za którymś razem odpalił i tak chodził cały dzień z przerwami. Wybiła kolejna noc i zgon został wtedy ponownie wymieniony czujnik i problem dobę później nad razem się powtórzył.Dzisiaj przychodząc do auta rano temperatura około 0 może 1 stopnia na plusie auta odpala ze strzała bez problemu.Głupieje już co panowie jeszcze może być problem ?

p.s.W każdym przypadku rozrusznik kreci ale nic z tego się nie dzieje :)
p.s.2 Nie znam się na autach ale proszę o każda dobra rade aby moc przekazać informacje osobie do naprawy
Auto mam pierwszą zimę przeskoczyłem z Punto II i już kminie czy błędu nie zrobiłem ;) ;)

Post #756737 Wysłany: 01 Sty 2015, 17:13; 
 Temat postu: Re: Nie odpala przy temperatuchach poniżer 0 stopni.GP 1,4
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
informacja o przekroczone temp płynu chłodzącego podczas uruchamiania auta to przeważnie wina niedoladowanego akumulatora . Gdy spada temperatura otoczenia to tez spadnie sprawność akumulatora . Podczas uruchamiania auta rozrusznik pobiera dużo prądu i spada napięcie w akumulatorze a komputer auta glupieje i wskazuje na wysoka temp cieczy chłodzącej . Naladuj lub wymienić akumulator , podociskaj wyczyścić klemy , sprawdź przewód masowy idocy na skrzynie biegów .
Jeżeli odpala za którymś razem gdy jest zimno to najprawdopodobniej czujnik mapsensora do wymiany . Gdy jest uszkodzony to zawyza temp otoczenia i komputer źle ustala mieszankę paliwową . Na początek sprawdź przewód odmy idący od pokrywy zaworów do obudowy filtra powietrza czy nie jest zapchany tzw majonezem .
Czujnik mapsensora znajduje się na kolektorze dolotowym powietrza z lewej strony , jest czteropinowy ,wyjmij go z kolektora i wymyj delikatnie w benzynie .
Gdy zdejmiesz wtyczkę z tego czujnika to powinieneś odpalić za pierwszym razem ale wtedy komp zauważy jego brak i wyrzuci check .
Gdy to nie przyniesie oczekiwanych efektow to polecił bym Tobie podjechanie do ASO wykasowanie błędów i zrobienie auto adaptację przepustnicy

Autor postu otrzymał pochwałę

Post #756743 Wysłany: 01 Sty 2015, 18:55; 
Puntoświr

Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Tak jak pisał kolega abel masz problem z akumulatorem lub masą silnika , Wyczyść też odmę i czujnik temperatury w kolektorze ssącym . Co do adaptacji przepustnicy to przejedź na rozgrzanym silniku około 2 km na drugim biegu bez używania pedału gazu i sprzęgła .

Post #757700 Wysłany: 07 Sty 2015, 15:33; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Po kilku dniach i większych oględzinach
Akumulator nie jest brany od uwagę (sprawdzany normalnie jak i pod obciążeniem)
Klemy ok
Masa ok
Odma ok

Wiec został map sensor dzisiaj po nocy gdy na polu była temperatura -8 C spróbowałem odpalić auta (w ostatnich dniach temp. była na + i auto bez przeszkód paliło)
Niestety lipa.Wiec po sugestii użytkownika abela odłączyłem map sensor i auto elegancko odpaliło oczywiście ciągle świecił bład check .Dzisiaj tez dotarł do mnie w/w czujnik map sensor kupiony jako używany na allegro.Został wymieniony lecz kontrolka checku nadal świeci mam nadzieje ze po podłączeniu pod kompa błąd zostanie skasowany i problemy z autem z nikną :) W razie czego jeśli macie państwo jakieś sugestie na przyszłość zawsze wysłucham

p.s.Co do adaptacji przepustnicy mam rozmieć ze musi być minimum przejechane 2km ? Bo udało mi sie tak przejechać 1,5 km ponieważ więcej z powodu czerwonego światła na skrzyżowaniu nie mogłem przejechać.

Bardzo dziękuje za pomoc użytkowniką

abel
Jerry190

Post #757704 Wysłany: 07 Sty 2015, 15:45; 
Puntoświr

1,5 Km powinno wystarczyć , drobna uwaga silnik musi być uprzednio nagrzany.

Post #759033 Wysłany: 16 Sty 2015, 13:57; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Jerry1960 napisał(a):
1,5 Km powinno wystarczyć , drobna uwaga silnik musi być uprzednio nagrzany.

Jerry 1960 tak tak był nagrzany

Lecz jak to z GP bywa pojawił sie kolejny problem
W zeszłym tygodniu w środe wymieniłem map sensora w czwartek zostały skasowane pod kompem stare błędy a w piątek jadąc zacząłem w środku auta czuć jak gdyby plastik spalony lub guma tak czy siak coś przypalonego.Otworzyłem maskę i było to bardzo czuć.Gdzieś okolice po prawej stronie miedzy silnikiem a akumulatorem.Jak nie urok to .... ;)

Mija tydzień w aucie z klimatyzacji tego nie czuje (albo się przyzwyczaiłem) lecz pod maską i stojąc koło auta jak jest nagrzany silnik jest to wyczuwalne.Panowie jakieś pomysły ? bo nie chce kolejnego tematu zakładać

Post #759043 Wysłany: 16 Sty 2015, 14:58; 
Puntoświr

Sprawdź rolkę napinacza i pasek wielorowkowy, ewentualnie przewody elektryczne.

Post #761045 Wysłany: 30 Sty 2015, 21:15; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Jerry1960 napisał(a):
Sprawdź rolkę napinacza i pasek wielorowkowy, ewentualnie przewody elektryczne.

Wszystko zostało sprawdzone i wychodzi ze jet ok.Zapachu w aucie nie czuć lecz na zewnątrz auta jeszcze jeszcze w mniejszym stopniu wyczuwalny.

Mało tego dzisiaj przy zapalaniu auta podczas krecenia ponownie dała znać o sobie temp silnika która podskoczyła do fulla i sie zapaliła .Po około 1 sekundzie temp wróciła do normy.Najlepsze jest to ze od wymiany czujnika map sensora czyli jakies 2 tygodnie problem z odpalaniem na niskiej temp.znikł testowałem na -4 , -8 i było naprawdę ok dodatkowo pod kompem temp pokazywało rzeczywistą a nie jakaś odjechaną na zimnym silniku..Nie wiem czy to taki jednorazowy straszak czy coś znowu będzie do zabawy.Jak uważacie ?

p.s.Przy okazji po weekndzie podepnę ponownie pod kompa aby zobaczyć co sie dzieje.

Post #761098 Wysłany: 31 Sty 2015, 09:05; 
Puntoświr

Sprawdź ładowanie akumulatora, przy włączonych odbiornikach (światła , dmuchawa) powinno być około 14,2V.Sprawdź też czy nie masz majonezu w odmie i na czujniku temperatury.

Post #761214 Wysłany: 04 Kwi 2015, 21:42; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Jerry1960 napisał(a):
Sprawdź ładowanie akumulatora, przy włączonych odbiornikach (światła , dmuchawa) powinno być około 14,2V.Sprawdź też czy nie masz majonezu w odmie i na czujniku temperatury.

Juz znajomego mechera powiadomiłem będzie oglądał w poniedziałek.Przed chwilą podkusiło mnie sprawdzić i przepalić auto (temperatura na polu około -5) Przy kręceniu temperatura poszybowała tradycyjnie do góry i nawet chwilowo myślałem ze nie zapali bo tak jak by go przymuliło i juz zdychać miał tak jak by aku słaby. Podłączyłem aku do prostownika dla świętego spokoju i widze ze tylko na prostowniku ostatnia dioda sie minimalnie świeci.Czyli wychodzi ze jest ok.Zresztą na początku stycznia po waszych radach sprawdziłem w sklepie jaki stan aku przy wył aucie i w pełnym obciążeniem .Sprzedawcy stwierdzili ze jest ok wstawiam zdjęcie z wydruku.

Image

[ Dodano: 25 Lut 2015, 00:32 ]

EDIT:

Chciałem tylko napisać ze 2 lutego auto sprawdził inny znajomy mecher na spokojnie przeczyścił,sprawdził wszystkie styki kable kostki ;) itd od tego czasu juz ponad 3 tygodnie problem nie występuje z temperaturą podczas kręcenia auta.Za wszystkie rady bardzo wam jeszcze raz dziękuje i moze na przyszłość ktoś uniknie nerwicy wywołanej tym problem.
Pozdrawiam

[ Dodano: 04 Kwi 2015, 21:42 ]

EDIT 2 :
Odnośnie ostatniej edycji z 25 lutego kilka dni po tym wpisie problem pojawił sie z maksymalna temperaturą podczas kręcenia problem był za każdym razem czy to na zimnym czy na ciepłym silniku.Jak się później okazało poprzedni "mechanicy" nie sprawdzili jednak wszystkiego a dokładniej kabla masowego który na pewnym odcinku był uszkodzony i dlatego takie zawody sie działy.Sprawdził to porządny elektromechanik w Małopolsce i sprawa do dnia dzisiejszego już jest zamknięta (to tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem)
Przy okazji drugi problem z dziwnym zapachem spalenizny również został rozwiązany własnie przez ten uszczerbek na kablu masowym izolacji :)
Tak jak na starcie pisał Jerry1960 oraz Abel problem tkwił w banalnej sprawie.
Temat wyczerpany
Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)