|
Obecny czas: 13 Sty 2026, 14:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
michcio-88 |
#795170 Wysłany:
30 Sty 2016, 11:38; Temat postu: Pytanie o uszczelke pod głowicą |
|
 |
| Puntomaniak |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
|
|
Ostatnio wymieniłem olej, termostat i płyn chłodniczy. Ze względu na to że poprzedni płyn chłodniczy był strasznie brudny (rdzawy kolor) kupiłem środek do czyszczenia układu chłodzenia. Od tego momentu zaczęły się problemy. Dwa razy musiałem dolać z 100 ml płynu chłodniczego, teraz przejechałem koło 200 km i po tej trasie poziom był ok. Zaczęło przybywać oleju (niestety nie sprawdziłem jego poziomu po wymianie więc mogło być go wlane trochę więcej), przy czym jeszcze czuć w oleju zapach jakby paliwa. I teraz najgorsze: kupiłem tester szczelności uszczelki pod głowicą i odczynnik się odbarwił tzn niby uszkodzona uszczelka.
Do czasu wymiany płynu wszystko było ok. Moje pytanie czy środek do czyszczenia układu mógł uszkodzić uszczelkę (sądzę że nie)? Ogólnie przejechałem autem ok 30 kkm (teraz ma ok 110 kkm) i nigdy nie było przegrzane więc dziwie się czemu uszczelka miała by się skończyć!? Co może być przyczyną dziwnego zapachu oleju (ogólnie w zimę nie odpalam od razu auta tylko kilka razy na zapłon żeby pompa więcej paliwa pod pompowała). Czy ktoś wymieniał UPG w okolicach Bełchatowa i mógłby coś doradzić?
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
Jerry1960 |
#795171 Wysłany:
30 Sty 2016, 11:51; Temat postu: Re: Pytanie o uszczelke pod głowicą |
|
 |
| Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Być może padła uszczelka pod głowicą , ale może być też mikropęknięcie głowicy. Sprawdzaj stan oleju jak sie będzie podnosił to głowica do sprawdzenia.
|
|
| Góra |
|
 |
|
maly20202 |
#795180 Wysłany:
30 Sty 2016, 14:02; Temat postu: Re: Pytanie o uszczelke pod głowicą |
|
 |
| Puntoświr |
Samochód: Alfa Romeo 159
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Podolsze Rejestracja: 13 Mar 2010, Posty: 182 Pomógł: 5
|
|
Po wymianie płynu chłodniczego zazwyczaj jest tak że trzeba go potem uzupełnić nigdy go do końca nie odpowietrzysz, co do oleju to sprawdź na bagnecie czy jest biały osad nalot czy olej się pieni(możesz spróbować czy wyczujesz na języku glikol), następna rzeczą do sprawdzenia to ogrzewanie jeżeli słabo grzeje w kabinie i na bagnecie jest coś podejrzanego to uszczelka do roboty.
_________________ AR 159 1.9 16V
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|