|
Obecny czas: 03 Maj 2025, 06:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
generalpinochet |
#793231 Wysłany:
11 Sty 2016, 00:21; Temat postu: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Witam Niedawno kupiłem Punto 1 75 z 1997 r. Autko ma przebieg 100 tys. pewny - kupione od dziadka :d Od początku mam problem z zapalaniem samochodu. Czasem pali na strzał i od razu silnik pracuje równo, a czasem po chwili i najpierw na 3 cylindry. czwarty łapie po 1-3 sekundach.
Wymieniłem kable i świece, ale żadnej poprawy.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
darekmularz |
#793260 Wysłany:
11 Sty 2016, 12:06; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Darek
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
Kiedyś w cc 700 miałem podobny problem (z tym że tam są dwa gary). Po zapaleniu przez pewien czas chodził na jeden tłok dopiero po kilkunastu sekundach łapał normalnie. Diagnoza była prosta. Uszczelka głowicy. Sprawdź czy nie ubywa Ci czasem większej bądź mniejszej ilości płynu chłodzącego albo czy nie miesza się z olejem silnikowym. Po zgaszeniu samochodu ciśnienie tłoka może go zassać i trochę czasu zejdzie zanim go wypompuje. Żeby nie straszyć remontem silnika to może też być problem w którejś cewce.
|
|
Góra |
|
 |
jarekmlyn |
#793263 Wysłany:
11 Sty 2016, 12:16; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Jarek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica Rejestracja: 23 Sty 2014, Posty: 640 Pomógł: 10
|
Do sprawdzenia jeszcze cewki. A słyszysz czy pompa chodzi za każdym razem jak włączasz zapłon?
_________________ Moja Kropka --> topic47798.html
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#793397 Wysłany:
12 Sty 2016, 22:35; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Płynu chłodzącego jeżeli ubywa to minimalnie i z pewnością nie miesza się z olejem. Silnik pracuje bardzo dobrze i cicho, ma moc i przyśpieszenie, bez problemu przekroczę tym autkiem 160 km/h - nie wiem czy to ważne czy tylko się pocieszam Tak pompę słyszę za każdym razem. Jutro podepnę kropka do komputera zobaczę czy coś mi wyskoczy. Zdecydowanie wolałbym cewki niż remont silnika 
|
|
Góra |
|
 |
jarekmlyn |
#793415 Wysłany:
13 Sty 2016, 10:24; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#793697 Wysłany:
16 Sty 2016, 15:46; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kabel niestety nie łączy z komputerem, ma za krótkie "krokodylki" przez co brak jest zasilania. Chyba dam sobie spokój z tym autkiem i profilaktycznie się go pozbędę  Szkoda mi już kasy na naprawy auta za 2.000 pln.
|
|
Góra |
|
 |
Rafałsx |
#793743 Wysłany:
16 Sty 2016, 21:50; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Rafał
|
Witam mam problem z moim fiatem Punto 55 171 tyś Benzyna. problem polega na tym ze czasami nie pali na ciepłym a na zimnym pali bez problemu pali najpierw na 3 a potem na 4 cylindry tylko na zimnym obstawiam czujnik położenia wału ale nie jestem pewien. http://www.fotosik.pl/zdjecie/0cb78ae934b23f93 na ciepłym i na wolnych obrotach czy tak powinien skakać kąt wyprzedzenia zapłonu ?
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#794881 Wysłany:
27 Sty 2016, 01:17; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kumpel przywiózł mi cewki ze szrotu i brak jakiejkolwiek poprawy. Co ciekawe na zimnym pali lepiej niż na ciepłym.
|
|
Góra |
|
 |
PZ_Punto |
#794954 Wysłany:
27 Sty 2016, 19:46; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Województwo: wielkopolskie [P]
|
generalpinochet napisał(a): Kumpel przywiózł mi cewki ze szrotu i brak jakiejkolwiek poprawy. Co ciekawe na zimnym pali lepiej niż na ciepłym. Kolego widzę, że masz LPG. A nie napisałeś nic jak on się ma do pracy silnika. Jak przełączysz tylko na benzynę też tak jest? Instalacja, której generacji?
_________________ Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D. www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych. Zapraszam!
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#794997 Wysłany:
28 Sty 2016, 00:17; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Instalacja sekwencyjna, ale silnik pracuje dobrze na lpg. Zresztą problem z zapalaniem był przed zamontowaniem instalacji w punto, jak i występuje przy wyłączonej.
Brakuje mi pomysłów...
Dziwne, że problem występuje tylko z zapalaniem. W trakcie jazdy wszystko ok. Tylko jest to irytujące i znacznie utrudnia sprzedaż samochodu...
Czy może to być czujnik temperatury ??
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#795000 Wysłany:
28 Sty 2016, 00:29; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Wątpię aby to był czujnik płynu. Jak chcesz to wyślę Ci mój stary. Nie będzie to wina czujnika położenia wału  Sprawdzałeś czy wszystkie cylindry mają iskrę. Po czym twierdzisz, że zapala na 3 cylindry.
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795003 Wysłany:
28 Sty 2016, 00:44; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Na pewno problem polega na tym, że z początku przez 2-3 sekundy jest nierówna praca silnika - ciężko nawet wyczuć moment w którym zapala. Czasem pali na strzał. Znajomy mechanik powiedział mi, że wygląda na to jakby palił na 3 cylindry...
Wszystkie cylindry mają iskrę.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#795006 Wysłany:
28 Sty 2016, 01:00; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
Jest takie powiedzenie, jakby babka miała wąsy to by była dziadkiem. To samo jest z mechanikami. Stwierdzają na oko. Proponuje wyjąć wtyczkę z pompy paliwa, wyjąć kable ze świec, włożyć do kabli świece używane, oczywiście przylożyć do masy, kręcić rozrusznikiem i patrzeć, czy wszystkie tak samo iskrzą. Wtedy możesz wykluczyć, lub nie , zapłon. Mozliwe, że wtrysk nie działa tak jak powinien. Możliwe, że winne są luzy na zaworach. Wszystko należy wykluczyć.
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795058 Wysłany:
28 Sty 2016, 22:53; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zastosowałem się do powyższej instrukcji. Wszystkie iskrzą na moje oko identycznie. Sprawdzałem kilka razy. Za co mogę się zabrać teraz ?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#795064 Wysłany:
29 Sty 2016, 00:23; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
Fakt wymieniałeś cewkę, ale dla pewności sprawdż opór na cewkach. Przeważnie podają wartość ok 7- 10 kiloomów. Druga sprawa, kiedy wymieniony był filtr paliwa. Może nigdy. Następnie, tutaj nie doradzę bo nigdy tego nie robiłem, warto sprawdzić czy wtryski pracują prawidłowo, nie są zapieczone. Może leją zamiast tworzyć mgiełke.
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795065 Wysłany:
29 Sty 2016, 00:48; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Filtr paliwa wymieniłem 2 tygodnie temu. Jutro sprawdzę ten opór na cewkach. Za wtryski to nie wiedziałbym jak się zabrać, chyba nie uniknę wizyty u "fachowca"...
|
|
Góra |
|
 |
jarekmlyn |
#795079 Wysłany:
29 Sty 2016, 11:11; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
Ściągnij całą puszkę obudowy filtra powietrza wtedy będziesz wiedział jak leja wtryski wszystko będziesz miał na wierzchu.
|
|
Góra |
|
 |
PZ_Punto |
#795121 Wysłany:
29 Sty 2016, 17:34; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Województwo: wielkopolskie [P]
|
jarekmlyn napisał(a): Ściągnij całą puszkę obudowy filtra powietrza wtedy będziesz wiedział jak leja wtryski wszystko będziesz miał na wierzchu. W 1.2 MPI raczej nie zobaczy czy leją wtryski po ściągnięciu obudowy o ile mi wiadomo. Cholera dziwny temat. Może podpięcie pod kompa coś pomoże, jakiś błąd będzie zapisany.
_________________ Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D. www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych. Zapraszam!
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795141 Wysłany:
29 Sty 2016, 22:43; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Pod kompa już podłączałem. Chyba wymienię czujnik temperatury i położenia wału bo to jeszcze stosunkowo niski koszt. Jak to nic nie da to wizyta u mechanika.
|
|
Góra |
|
 |
witia77 |
#795304 Wysłany:
31 Sty 2016, 16:03; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Witold
|
Mam ten sam problem moje punto nie ma LPG a też zapala na 3 cylindry a w dodatku się zbuntował i już nawet nie chce odpalać. Pierwszy raz nie chciał odpalać latem tamtego roku po przejechaniu około 260 km po przestanej nocy rano nie odpalił. Podejrzenie było że podszedł wilgocią a lato jak sami wiecie było gorące i suche ale po czyszczeniu świec i i kręceniu silnika na kablach w końcu wystartował i już odpalał za każdym razem do połowy listopada. Potem znowu bunt i przez tydzień codziennie ładowanie akumulatora i kręcenie aż akumulator padnie i w końcu odpalił. I znowu było ok. Często odpalał na 3 cylindry ale po chwili latały wszystkie. Ostatnio nawet zapalił przy temperaturze -16 od pierwszego a jak w niedzielę przyszła odwilż zaterkotał na 3 sekundy zrobił parę obrotów wałem i stanął. I tak stoi do dziś. W międzyczasie od pierwszego letniego buntu wymieniłem w nim kable WN, świece, cewki, sprawdziłem pompę paliwa i wtrysk nawet wczoraj podmieniłem kompa bez kodu immo i nic już próbował łapać ale nie dał rady. Nadmieniam iż jak kropek odpalił to silnik pracował czysto i cicho dobrze przyśpieszał nie gasł sam nawet jak wyjechałem w dużą kałużę odpalał nawet po dużym deszczu. A teraz nic.
_________________ ...słucham rad fachowców, lecz decyzje podejmuję sam...
|
|
Góra |
|
 |
jarekmlyn |
#795406 Wysłany:
01 Lut 2016, 10:36; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
PZ_Punto napisał(a): jarekmlyn napisał(a): Ściągnij całą puszkę obudowy filtra powietrza wtedy będziesz wiedział jak leja wtryski wszystko będziesz miał na wierzchu. W 1.2 MPI raczej nie zobaczy czy leją wtryski po ściągnięciu obudowy o ile mi wiadomo. Cholera dziwny temat. Może podpięcie pod kompa coś pomoże, jakiś błąd będzie zapisany. A rzeczywiście nie spojrzałem, że kolega ma 1.2
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795731 Wysłany:
04 Lut 2016, 11:37; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wymieniłem czujnik temperatury i położenia wału, co niczego nie zmieniło. Pojeżdżę jeszcze z pół roku i kupie coś sensownego.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#795861 Wysłany:
05 Lut 2016, 11:02; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Puntoświr |
|
generalpinochet, nic nie napisałeś o spalaniu oleju. Poza tym, czy po zapaleniu dymi z rury, czy rozrząd klepie po zapaleniu 
|
|
Góra |
|
 |
generalpinochet |
#795871 Wysłany:
05 Lut 2016, 14:08; Temat postu: Re: Zapala na 3 cylindry, po chwili zapala też czwarty |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Oleju ubyło może 200ml-300ml na 7 tys. km. Żadnych kłębów dymu nie ma przy odpalaniu.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|