|
Obecny czas: 03 Maj 2025, 05:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
krzysiek3212 |
#808477 Wysłany:
12 Lip 2016, 16:13; Temat postu: Pojawienie się błędów P0401 i P0237 w trakcie przyspieszania |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
W trakcie ostrego przyspieszania (około 4k rpm - obroty nie przekroczyły tej wartości) pojawił się komunikat "Skontroluj silnik" i zapalił się check. Zjechałem na parking, zgasiłem silnik, uruchomiłem ponownie, ale kontrolka nadal pozostała. Samochód jeździł normalnie, przyspieszał normalnie itd... Podjechałem do kumpla żeby podpiąć GP do kompa i pokazały się dwa błędy: P0401 i P0237. Po skasowaniu błędów check już się nie pojawił (jeździłem w parę miejsc, samochód był odpalany kilka razy i kontrolka się nie zaświeciła). Co do zaworu egr - mam zamontowaną częściową zaślepkę egr (z trzema dziurkami), a sam zawór był wymieniany 4 lata temu w aso (faktura od poprzedniego właściciela) i czyszczony pod koniec zeszłego roku. Ta akcja z przyspieszaniem do 4k rpm była jednorazowa - nie pałuję GP, zmieniam biegi przy max 3k rpm (najczęściej w okolicach 2500 rpm). Nigdy wcześniej nie było problemów z turbo i egr. Co najlepiej posprawdzać, przeczyścić? Z góry dzięki za pomoc 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PawełG |
#808593 Wysłany:
15 Lip 2016, 15:01; Temat postu: Re: Pojawienie się błędów P0401 i P0237 w trakcie przyspiesz |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Proponuje sprawdzić wtyki elektryczne zaworu EGR, przepływomierza oraz zaworka sterującego turbosprężarką. Jeżeli będą brudne to wyczyścić, zakonserwować sprayem do styków. I jeździć dalej i obserwować sytuację. 
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek3212 |
#808986 Wysłany:
24 Lip 2016, 21:47; Temat postu: Re: Pojawienie się błędów P0401 i P0237 w trakcie przyspiesz |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
Dzięki za odpowiedź  Wtyki przepływomierza i zaworka sterującego turbosprężarką sprawdziłem i są czyste. Muszę jeszcze zobaczyć na wtyczkę od egr. Jak na razie błędy i check już się nie pokazały. Mi to wygląda po prostu na jednorazowy błędny odczyt parametrów 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|