|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 05:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
WieloKropek |
#795235 Wysłany:
30 Sty 2016, 23:45; Temat postu: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
Cześć  nie widziałem na forum wątku powitalnego, więc witam się tu  od dziś mam, a właściwie, to za kilka dni, tata będzie ujeżdżał kropka. Wszystko fajnie, tylko chyba wyklepane już jest siedzenie kierowcy i pasażera. Poprzedni właściciel był słusznego wzrostu, więc po latach oklapło się nieco siedzisku. Zmyśliłem takie warianty: - oddanie fotela kierowcy to zmyślnego tapicera i wymienić gąbkę - kupno nowego fotela do mojej wersji - kupno najnowszego fotela jak się tylko da, z funkcja podnoszenia siedziska. Pytanie mam odnośnie ostatniego rozwiązania, kropek jest z 2007r., z jakiego modelu/rocznika szukać takiego taboretu ? Zakładam, że wszelkie modele macie w małym palcu, ja dopiero raczkuję  interesuje mnie wersja plug&play  Ogólnie samochód fajny na spokojną jazdę, tempomat idealna sprawa na dłuższe wycieczki  Pozdr. WieloKropek 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
autofan |
#795237 Wysłany:
30 Sty 2016, 23:50; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
W obecnych fotelach są poduszki powietrzne boczne?
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#795254 Wysłany:
31 Sty 2016, 10:44; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
Fotele pasuja wszystkie, mocowania mechaniczne sa od 2006 do 2016 takie same. Troche gorzej z elektryka, jak nie masz poduszek powietrznych bocznych... to pikus, kazdy fotel wsadzisz. Jak masz poduszki, to szukaj tylko foteli z poduszkami. Najbezpieczniej bedzie kupic fotele z Grande Punto... byc moze EVO i Punto 2012 mialy inne polaczenia elektryczne wiec tutaj zebys sie nie zdziwil/rozczarowal.
|
|
Góra |
|
 |
WieloKropek |
#795385 Wysłany:
31 Sty 2016, 22:38; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Forumowicz |
|
autofan napisał(a): W obecnych fotelach są poduszki powietrzne boczne? bocznych nie posiada, więc w tej sytuacji można by to uznać za plus. [ Dodano: 31 Sty 2016, 21:38 ]kris84 napisał(a): Fotele pasuja wszystkie, mocowania mechaniczne sa od 2006 do 2016 takie same. Troche gorzej z elektryka, jak nie masz poduszek powietrznych bocznych... to pikus, kazdy fotel wsadzisz. Jak masz poduszki, to szukaj tylko foteli z poduszkami. Najbezpieczniej bedzie kupic fotele z Grande Punto... byc moze EVO i Punto 2012 mialy inne polaczenia elektryczne wiec tutaj zebys sie nie zdziwil/rozczarowal. jedynym wyzwaniem może być podpięcie czujki, która sygnalizuje niezapięcie pasów jeśli siedzenie jest obciążone, w przypadku, gdy będą różne kostki. Z pewnością chcę kupić fotele z GP. Dziś pokręciłem się nim trochę i brakuje mi gąbki pod pupą  nie sprężynuje, przez co mocno odczuwa się nierówności warszawskich dróg 
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#799502 Wysłany:
08 Mar 2016, 09:37; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
Tez sie przymierzam do zmiany fotela na regulowaną wysokość , ogólnie ciężko znaleźć taki fotel. Dodam od siebie pytanie , czy fotel z wersji 3D pasuje do 5D ?
Wielokropek przedstaw swoje Grande w tej samej zakładce co ja mam w stopce ponizej , wejdz w moje Pluto i u góry bedziesz miał ścieżkę jak dotrzeć do zakładki gdzie ludzie przedstawiają swoje Kropasy.
P.S. ja tez Wawa więc moze sie kiedyś zobaczymy na drodze ;-)
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
kla |
#809534 Wysłany:
04 Sie 2016, 11:40; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
|
A może da radę włożyć coś wygodniejszego? Może od jakiejś Cromy albo Bravo lub może Alfy ? Mam regulację wysokości i poduszkę. Pytanie czy da radę dograć kwestię poduszki przy zamontowaniu czegoś z innego auta.
|
|
Góra |
|
 |
alkochohlik |
#812069 Wysłany:
19 Wrz 2016, 18:31; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Tomasz
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
Ja przy okazji remontów i przeróbek postanowiłem wymienić fotele u siebie, kumpel podrzucił mi fotele z alfy gt, w skórze z poduchami i grzanym tyłkiem, jak do grzanego tyłka będzie łatwo coś wykombinować bo przełączniki są w fotelach więc wystarczy trochę mocy przez jakiś bezpiecznik podciągnąć i będzie działać tak problem zaczyna się z matą obecności pasażera... nie jestem w stanie nigdzie znaleźć info na temat w jaki sposób ona funkcjonuje, czy tylko zmienia rezystancję w zależności od nacisku? w stilo nie było to takie łatwe i wymagany był emulator a mata sama w sobie miała 3 kable połączeniowe w przypadku gp wygląda na to że jest tylko i wyłącznie dwa przewody. Ktos z Was próbował ją oszukać? bo w fotelach z alfy nie ma maty, poduszki mają inne wtyczki, ale kable o tych samych kolorach więc można je bez problemu przelutować, tylko co z matą... Mechanicznie pasują prawie ideolo, delikatna rzeźba w stelażu foteli z alfy - trzeba wyciąć kawałek żeby szyny z gp spasowały, przewiercić jedną dziure w szynach od gp i gra i trąbi. W przypadku wersji 3D działa również w pełni składanie fotela z odsunięciem go do przodu. Plus foteli z alfy: - lepiej trzymają tułów - regulacja lędźwi w obu fotelach - regulacja wysokości w obu fotelach - skóra w moim przypadku - grzanie tyłka w moim przypadku Uprzedzam bo sprawdziłąem, tylna kanapa niestety nie pasuje... zbyt dużo przeróbek trzba by wykonać żeby ją zamocować. Ale szerokość ma tą sama co gp, niestety wyżłobienia i profilowania nie są zgodne jak i mocowania. Szkoda że nie pasuje bo ma podłokietnik i okienko na narty  sorry za jakość zdjęć ale niestety mój kartofel lepszych nie robi 
Załączniki: |
Komentarz do pliku: fotel pasażera
WP_20160919_17_43_45_Pro.jpg [ 31.77 KiB | Obejrzany 4120 razy ]
|
Komentarz do pliku: fotel kierowcy
WP_20160919_16_23_27_Pro.jpg [ 33.88 KiB | Obejrzany 4120 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#812071 Wysłany:
19 Wrz 2016, 18:53; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
|
A szperales w schematach z eLearn? Tam musi byc schemat tego co jest podpiete pod fotele z rozpiska co ile ma dokladnie przewodow i dokad one biegna.
|
|
Góra |
|
 |
alkochohlik |
#812097 Wysłany:
19 Wrz 2016, 22:55; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntomaniak |
|
co i ile ma przewodów to ja wiem, tylko bardziej chodzi mi o sposób pomiaru wagi osoby na fotelu, czy jest to pomiar czysto rezystancyjny, czy tak jak w stilo najprawdopodobniej poprzez modulację sygnału częstotliwościową. Czyli mówiąc wprost czy żeby oszukać matę muszę mieć urządzenie wysyłające odpowiednio spreparowane sygnały do bodycompa czy wystarczy jak w przypadku poduszek powietrznych zwykły odpowiednio dobrany rezystor wpięty w obwód  a eLerna nie znam, co to gdzie to i jak się tego używa 
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#812117 Wysłany:
20 Wrz 2016, 12:19; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntoświr |
|
alkochohlik napisał(a): a eLerna nie znam, co to gdzie to i jak się tego używa  To masz DUZO do nadrobienia bo bez tego nie ma co siadac do elektryki w aucie  Sa tam wszystkie schematy elektryczne, schematy rozmieszczenia elementow itd. itp. Wklepaj w gogle "eLearn Grande Punto" i sciagnij to sobie, wypal na CD i szperaj do woli.
|
|
Góra |
|
 |
alkochohlik |
#812183 Wysłany:
21 Wrz 2016, 09:09; Temat postu: Re: Wymiana/regenracja fotela kierowcy |
|
 |
Puntomaniak |
|
Masz u mnie piwo, już sie sciąga  jeszcze jak uda mi sie na tablecie odpalic to bedzie kosa!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|