Witam, wiele razy korzystałem z wiedzy i doświadczenia forumowiczów na tym forum więc postanowiłem podzielić się moim doświadczeniem przy montażu czujników parkowania. Wiele już zostało tutaj na ten temat napisane ale myślę, że im więcej tym lepiej.

Montaż czujników parkowania Grande Punto 2009.
Czujniki Conrad
https://www.conrad.pl/Czujniki-parkowania-przewodowe,-Miejsce-monta%C5%BCu:-Ty%C5%82,-Sygnalizacja:akustyczna,-Maksykalny-zasi%C4%99g-sensora:140-cm.htm?websale8=conrad&pi=855149&ci=SHOP_AREA_176639_03130101. Wywierciłem dziury w zderzaku za pomocą dołączonego do zestawu wiertła.
Oryginalnie czujniki znajdują się po obu stronach tablicy rejestracyjnej(jak najbliżej), mniej więcej pośrodku.
Skrajne czujniki zamontowałem w odległości 30 cm od środkowych.
2. W bagażniku odkręciłem plastik znajdujący się przy zderzaku. Jeden torx od góry i dwa wkręty od wewnątrz.
Podważamy od strony uszczelki, znajdują się tam cztery zaczepy.
3. W tym momencie mamy dostęp do przewodów, które biegną od oświetlenia w zderzaku do wewnątrz bagażnika.
4. Wkładamy po kolei wszystkie czujniki w przygotowane otwory, a przewody od nich wyciągamy pod zderzak.
Jedne mogą wyjść same innym trzeba trochę pomóc. Ja wsadziłem rękę pod zderzak i udało mi się je wyciągnąć.
Można też za nim wsadzimy czujnik, wsadzić w otwór bardziej sztywny przewód i spróbować go złapać od dołu, potem przykleić przewód od czujnika i ciągnąc dalej.
5. Mamy wszystkie przewody od czujników pod samochodem. Teraz wkładamy kawałek kabla w dziurę w bagażniku i przeciągamy go pod samochód. Po kolei przyklejamy przewody do naszego kabelka i przeciągamy je do bagażnika.
6. Zasilanie czujników wpinamy w przewód od światła cofania. Ja zrobiłem to z lewej strony tuż przed tym jak przewody wchodzą pod tapicerkę. Plus przylutowałem do przewodu pod izolacją (u mnie był biało zielony), masa do śruby, która jest zaraz pod tapicerką.
7. Przewody od czujników spiąłem razem i przeciągnąłem za tapicerkę z lewej strony i wyciągnąłem je razem z przewodem zasilającym przez wycięte specjalne miejsce, które się tam znajduję.
8. Teraz już tylko podłączamy przewody do centralki, podłączamy też brzęczyk i umieszczamy wszystko za tapicerką.
9. Zakładamy plastikową obudowę, przykręcamy i gotowe.
Pozdrawiam