Dziękuję bardzo za fachową odpowiedź, właśnie takiej oczekiwałem
Co do pochodzenia dźwięku niestety nabrałem pewności że generuje go skrzynia biegów

. Czy jest możliwe że ten dźwięk jest spowodowany zbyt niskim poziomem oleju z skrzyni? Nie chodzi mi o skutek zbyt niskiego poziomu oleju w skrzyni, bo to wiem że jak skrzynia będzie jeździć na sucho to się zepsuje, tylko chodzi mi o to czy jeżeli jest trochę mniej oleju w skrzyni niż powinno być to czy to może powodować ten hałas co na filmie?
[ Dodano: 23 Lip 2018, 00:39 ]Podsumowanie wątku.
Mimo iż temat jest już zakończony od jakiegoś czasu, pomyślałem że komuś mogą się przydać informacje i rozwiązania, do których doszedłem metodą prób i błędów. Otóż źródłem dźwięków okazało się być łożysko koła prawego i częściowo lewego. Nie ma jednej uniwersalnej metody diagnozowania łożyska koła. Są dwie szkoły, które mimo iż są sprzeczne ze sobą obie są poprawne.
Jedna mówi, że łożysko, które jest uszkodzone będzie cichło podczas jego mocniejszego obciążenia (czyli np podczas skręcania w prawo, lewe koło jest bardziej obciążone, więc wtedy uszkodzone lewe uszkodzone łożysko cichnie)
Druga stanowi natomiast kompletnie inaczej, czyli łożysko które jest mniej obciążone cichnie. (czyli np podczas skręcania w prawo, prawe koło jest mniej obciążone i wtedy uszkodzone prawe łożysko cichnie)
Teraz jak udało mi się odróżnić dźwięk uszkodzone łożyska kół od przegubów, półosi i skrzyni biegów. Gdyby uszkodzone były półosie najpewniej podczas ruszania na skręconych kołach dałoby się słyszeć i czuć charakterystyczne metaliczne przeskakiwanie "zębatek". Poza tym dźwięk huczenia i łomotania nie cichłby podczas skręcania w którąś ze stron.
Skrzynia biegów. Tutaj sprawa jest dużo bardziej złożona. Teoretycznie takie same objawy do tych które opisałem w pierwszym poście mogą dawać łożyska mechanizmu różnicowego. Co gorsze podobieństwo może być niemal 100%. W większości przypadków jednak gdyby uszkodzony był mechanizm różnicowy podczas skręcania było by słychać najpewniej zgrzyty, a podczas jazdy charakterystyczne "wycie". Dodatkowo uszkodzenie tego podzespołu dałoby o sobie znać w postaci metalicznych opiłków w oleju lub ciemnym, spalonym kolorze oleju w skrzyni biegów. Toteż aby uniknąć niepotrzebnego rozbierania skrzyni biegów polecam wymienić w niej olej i sprawdzić jego kolor, zapach i obecność opiłków. To koszt raptem 70zł za oryginalny olej Tutela Technyx 75w85 (silnik 1.4 8V i 1.2), więc nie jakoś kosmicznie dużo, a pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. W moim przypadku olej był krystalicznie czysty. Dosłownie jak nowy, z tymże jednak że zamiast 1.6l było go tam około 1.3l. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia gdzie się podziało 300ml oleju na przestrzeni ostatnich 10 lat, bo nie było żadnego wycieku). Zakładam, że to normalne. Wymieniłem olej, udało się wlać około 1.6 litra, tak więc podzespół odhaczony jako sprawny.
Jeżeli po przeczytaniu tego wszystkiego doszliście do wniosku że problemem muszą być łożyska kół, to macie szczęście w nieszczęściu. Jeżeli nie macie widocznych luzów na łożysku, a dźwięk nie jest zbyt wyraźny by być w stanie w 100% stwierdzić z którego koła pochodzi, będzie zmuszenie wymieniać łożysko po łożysku. W moim przypadku obrałem drogę diagnozy łożyska zgodną z pierwszą szkołą, którą opisałem powyżej. Udało mi się strzelić w dziesiątkę. Problem wyeliminowałem w 99%. Dalej słyszałem lekkie wycie łożyska. Zdecydowałem się więc wymienić również drugie przednie łożysko i to pomogło pozbyć się problemu w pełni.
Co do samego wymieniana łożyska to warto obejrzeć kilka filmów jak to zrobić. Ja najbardziej wzorowałem się na tym filmie, ale z małymi różnicami. Nie wolno uderzać w gwint śruby młotkiem, wprasowywanie łożyska zrobiłem za pomocą kompresora do sprężyn i odpowiedniej rury, oraz wszystko wykonywałem co najmniej 5 razy bardziej ostrożnie:
Link do filmu:https://www.youtube.com/watch?v=BPs-QALECqsCałkowity koszt operacji:dwa łożyska skf vkba 6539 - 200zł
kawałek rury - 5zł u spawacza
kompresor do sprężyn - już miałem, ale koszt to około 40zł
W sumie jest to 245zł
Jeżeli ktoś by miał jakieś pytania, pytajcie śmiało, postaram się pomóc.