You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 07:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #257833 Wysłany: 24 Maj 2009, 22:47; 
 Temat postu: Prawe koło (piszczenie-tarcie)
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
No to ten problem jest dość specyficzny, otóż jakiś czas temu pojawiło się piszczenie w prawym przednim kole. No trudno to określić jako piszczenie raczej nazwał bym to tarciem, ale w relacji mojego Ojca było to określone mianem piszczenia. Żeby uzmysłowić o jaki dźwięk chodzi, powiem że to coś w pokroju tarcia tarczy o klocki po wymianie obu tych elementów. Taki trochę tramwaj, krótko mówiąc. Cała specyfika problemu polega na tym, że nie występuje permanentnie i problemu nie stanowią ani tarcze ani klocki. Które jakiś czas temu sprawdziłem, wymiana klocków i tarcz miała miejsce jakieś 3 miesiące przed wystąpieniem tego zjawiska. Najśmieszniejsze jest to, że ojciec zadzwonił do mnie że coś trze w prawym kole i piszczy. Generalnie poinformował mnie, że dalej tak nie jedzie bo to kompletna siara bo ludzie aż się oglądają, i wrócił do domu. Wziąłem od niego kluczyki i poszedłem się przejechać i zobaczyć o co chodzi. Nic nie było słychać, zaznaczam że dla uzyskania lepszych doznań akustycznych opuściłem prawą szybę na maksa. Rozpędzałem się hamowałem, nawet przy hamowaniu nie było słychać piszczenia a efektywność hamowania była zadowalająca jak zwykle. Ojciec wziął kluczyki pojechał i wrócił i wszystko niby jest od tamtej pory ok. Ale przyczyna jakaś musi być może ktoś wie czym mogło być spowodowane takie a nie inne zachowanie układu hamulcowego? Bo z relacji jaką otrzymałem wynika, że przyczyną doznań akustycznych jest tarcie klocka o tarczę.

Post #258100 Wysłany: 25 Maj 2009, 16:33; 
 Temat postu:
Puntoświr

Samochód: Punto II 3d
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Małdyty
zdaje się że miałem kiedyś podobny problem...piszczało mi podczas skręcania,a zaczęło się to właśnie po wymianie tarcz i klocków,a rozwiązanie było banalne.od wewnętrznej strony tarczy na górze jest jakaś blaszka czy coś w tym stylu,była za blisko tarczy i o nią tarła.odgiąłem ja i spokój,sprawdź może masz podobnie.

Post #258592 Wysłany: 26 Maj 2009, 20:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Zwróciłem właśnie na nią uwagę ale czy naprawdę można ją sobie tak odgiąć :E ?

Post #263754 Wysłany: 12 Cze 2009, 07:06; 
 Temat postu: Tarcie
Sympatyk kropek

Mam podobny problem. Z tym, że ja bym to raczej nazwał tarciem. Częstotliwość zależy od prędkości jazdy. Njgłośniej słychać na początku jazdy. Potem dźwięk tarcia znika. Dodam, że wymieniany był płyn hamulcowy i po kilku tygodniach zaczeło trzeć.

Post #263800 Wysłany: 12 Cze 2009, 11:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Odgięta nie trze... :] tarła o felgę.

Post #263805 Wysłany: 12 Cze 2009, 12:06; 
 Temat postu:
U mnie tak tarło przez jakiś czas i z początku nie doszedłem do tego o co chodzi... Tarcze nowe, klocki nowe, wszystko dobrze dotarte, blacha z tyłu tarczy odgięta i dalej tarło, zwłaszcza jak było zimno. Tak po przekroczeniu 40-50km/h zaczynało trzeć i stopniowo znikało przy 130km/h. Po jakimś czasie przestało trzeć i zaczął dość mocno "strzelać" przegub zewnętrzny po tej stronie, gdzie tarło (przód po stronie kierowcy). Wymieniłem przegub i wszelkie odgłosy zniknęły całkowicie.

Post #309431 Wysłany: 18 Lis 2009, 20:34; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: łodzkie
Witam

Co może być przyczyną odgłosu tarcia, piszczenia z prawego przedniego koła? Dźwięk jest cichy bardziej przypomina tarcie słyszalny jest tylko przy przyspieszaniu i to od 80km\h. przy wciśnięciu sprzęgła czy jeździe na luzie tarcie ustaje. Klocki są nowe TRW przejechane 15tyś. nigdy nie piszczały, tarcza ma 9mm.

Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)