|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 00:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
djcezar |
#29260 Wysłany:
22 Cze 2007, 22:31; Temat postu: pasek rozrządu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam wszystkich serdecznie.
Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Kropka. Wersja II, 1.2 silnik, przejechane niby 100kkm. I w związku z tym mam pytanie, myślę, że poprzedni właściciel troche ten licznik przekrecił, dlaczego tak sądzę, nie był wymieniany od początku pasek rozrządu, patrząc na stary jest już troche popękany (kilka małych pęknięc 5-7mm) aż mi serce prawie stanęło jak zobaczyłem w jakim jest stanie. Czy przy 100kkm już pęka oryginalny pasek?
Pozdrawiam wszystkich DjCezar
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mwas |
#29265 Wysłany:
22 Cze 2007, 22:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Maciek
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 03 Kwi 2007, Posty: 359
|
djcezar napisał(a): Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Kropka. Wersja II, 1.2 silnik, przejechane niby 100kkm. I w związku z tym mam pytanie, myślę, że poprzedni właściciel troche ten licznik przekrecił, dlaczego tak sądzę, nie był wymieniany od początku pasek rozrządu, patrząc na stary jest już troche popękany (kilka małych pęknięc 5-7mm) aż mi serce prawie stanęło jak zobaczyłem w jakim jest stanie. Czy przy 100kkm już pęka oryginalny pasek?
Nie powinien pęknąć, ale z zasady, przy zakupie auta powinno sie wymienić pasek rozrządu, filtry, oleje, ew. świece. Zwłaszcza, że wymiana paska rozrządu w fiatach przewdizania jest na 120kkm, ale zaleca się zrobic to trochę wcześniej, wieć myślę, że najwyższy czas.
P.S. Mam nadzieję, że nie mylisz paska rozrządu z paskiek klinowym 
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM
|
|
Góra |
|
 |
djcezar |
#29268 Wysłany:
22 Cze 2007, 22:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki za odpowiedz.
Wiem wiem, który to pasek, nie jest moim pierwszym paskiem, przedtem miałem Uno 1.0
Właśnie jestem na etapie wymiany tego co wymieniłeś, zastanawiam się tylko czy wymieniac pompe wody i nie wiem czy jest sens.
|
|
Góra |
|
 |
mwas |
#29270 Wysłany:
22 Cze 2007, 22:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
djcezar napisał(a): Dzieki za odpowiedz. Wiem wiem, który to pasek, nie jest moim pierwszym paskiem, przedtem miałem Uno 1.0 Właśnie jestem na etapie wymiany tego co wymieniłeś, zastanawiam się tylko czy wymieniac pompe wody i nie wiem czy jest sens. Moja rada: jak masz kilka złotych więcej, to wymień... u mnie pompa zdechał jakieś 20kkm po wymianie paska... i znowu trzeba było tam docierać. djcezar napisał(a): przedtem miałem Uno 1.0
Czy w tym aucie nie ma paska tylko jest łańcuszek ? Mój koleś ma takie auto, i właśnie jak pojechał do mechaniurów na wymiane, to go uświadomili 
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
|
|
Góra |
|
 |
djcezar |
#29272 Wysłany:
22 Cze 2007, 22:57; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cytuj: Czy w tym aucie nie ma paska tylko jest łańcuszek ? Mój koleś ma takie auto, i właśnie jak pojechał do mechaniurów na wymiane, to go uświadomili
Nie, jest pasek tak jak w Punto
|
|
Góra |
|
 |
mwas |
#29300 Wysłany:
22 Cze 2007, 23:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
djcezar napisał(a): Cytuj: Czy w tym aucie nie ma paska tylko jest łańcuszek ? Mój koleś ma takie auto, i właśnie jak pojechał do mechaniurów na wymiane, to go uświadomili Nie, jest pasek tak jak w Punto
To może miałeś inny model... koleś ma Uno 1.0 z 2000r i ma łańcuszek rozrządu zamiast paska.
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
|
|
Góra |
|
 |
Pacek |
#29689 Wysłany:
25 Cze 2007, 21:32; Temat postu: Re: pasek rozrządu |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Warszawa/Piaseczno Rejestracja: 10 Kwi 2007, Posty: 68
|
djcezar napisał(a): Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Kropka. Wersja II, 1.2 silnik, przejechane niby 100kkm. I w związku z tym mam pytanie, myślę, że poprzedni właściciel troche ten licznik przekrecił, dlaczego tak sądzę, nie był wymieniany od początku pasek rozrządu, patrząc na stary jest już troche popękany (kilka małych pęknięc 5-7mm) aż mi serce prawie stanęło jak zobaczyłem w jakim jest stanie. Czy przy 100kkm już pęka oryginalny pasek?
Cześć,
Ja nie wie czy to jest standardem ze peka pasek.
Wymieniaj jak najszybciej ten pasek razem z napinaczem, generalnie w ksiązkach jest napisane że pasek wymienia się przy 120kkm ale powinno sie wg wielu znawców fiata wymieniac przy 60kkm. Ja jak kupilem swojego wymienilem od razu pasek razrządu razem z napinaczem, olej, filtr oleju, filtr powietrza. Bo nigdy nie wiesz jak poprzedni właściciel traktowal kropka.  i czy wszystkie wymiany robil na czas.
Pozdrawiam
_________________ PuntoGO!
|
|
Góra |
|
 |
mwas |
#29705 Wysłany:
25 Cze 2007, 22:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pacek napisał(a): Bo nigdy nie wiesz jak poprzedni właściciel traktowal kropka
Niestety szczera prawda... nie można nawet wierzyć w pieczątki w książce gwarancyjnej. U mnie poprzedni właściciel miał wbity przegląd przy 80kkm ale niestety potem się okazało, że kolega "pan Czesio" wbił mu przegląd do książki nawet nie zaglądając pod maskę... zdziwiłem się, jak przy niecałych 100kkm padły mi świece (które powinny być wymienione przy tym przeglądzie) a kropek nagle przestał chcieć trzymać wolne obroty  Chwila w ASO, egzaminer, kontrola jakości oleju i wszystko było jasne. Całe szczęście (na moje wytłumaczenie oczywiście  ) było to chwilę po jego zakupie - przegląd miałem właśnie zrobić
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
|
|
Góra |
|
 |
djcezar |
#29764 Wysłany:
26 Cze 2007, 08:10; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki wszystkim za odpowiedzi, właśnie jestem po wymianie, jak narazie jest wszystko ok.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|