|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 05:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
krism84 |
#345810 Wysłany:
17 Mar 2010, 13:25; Temat postu: Wymiana oleju po "dotarciu"? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
|
Witam!
Chciałem was zapytać czy wymienialiście olej po "dotarciu" silnika??
Jeśli tak to czy tylko na Selenie??
Ja chciałem zmienić olej po przejechaniu ok 1500/2000km jednak w każdym ASO twierdza ze to nie potrzebne  faktycznie w instrukcji auta nie ma ani słowa o docieraniu podobno dziś silniki docierane są w fabryce a pierwsza wymiana oleju wypada po 30tys km.
Druga sprawa to jaki olej wlać - wiem ze Fiat zaleca Selenie ale są Serwisy ASO które proponują mi np. Mobil 1 i twierdza ze tak można bo spełnia wymagane parametry a w innym ASO twierdza ze kategorycznie nie wolno...
z ta Selenia chodzi mi o to ze po pierwsze nie do końca "ufam" tej firmie po drugie jest o 1/3 droższy od najlepszych olejów na rynku a poza tym jest dostępny tylko w ASO a wiadomo na drodze są różne sytułację czasem trzeba dolać olej a na stacji go nie kupie
swoja droga z tym ASO są prze jaja chciałem zalożyć GAZ za cenę prawie 4500zł i nie byli mi łaskawi powiedzieć ze mimo tego ze robię to w ASO to i tak tracę gwarancje!! dobrze ze tego nie zrobiłem i współczuje tym co się nie dopytali

|
|
Góra |
|
 |
|
|
wojtass18 |
#345815 Wysłany:
17 Mar 2010, 13:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
powinno się wymienić, jaki to już zawsze kwestia użytkownika, jak jest gwaracja to lepiej raczej zalecany, bo później różnie bywa. Osobiście też nie leje selenii choć poprzedni właściciel lal ten olej ja przeszedłem na shella
Olej ten jest dostępny, osobiście go widziałem w sklepie gdzie kupuje części
sklep nie powiązany z Aso
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#345827 Wysłany:
17 Mar 2010, 14:35; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
krism84, wymieniałem po roku, czyli po ok. 5 tys. km. Olej był grafitowy (czyli silnik się docierał przez ten czas). Jaki olej? Choć mam PII, a nie GP, to wciąż wlewam ten sam olej z jakim kropek wyjechał z fabryki, czyli Selenia.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
krism84 |
#345839 Wysłany:
17 Mar 2010, 15:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
w ogóle mam w planie wymieniać olej co ok 10tyś km + wszystkie filtry (robie ok 1500km miesiecznie) w każdym aucie tak robiłem ... więc może faktycznie nie ma sensu zmieniać go teraz i faktycznie ze względu na gwarancje zostanę przy Seleni
|
|
Góra |
|
 |
kmarcin76 |
#345853 Wysłany:
17 Mar 2010, 16:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: opolskie [O]
|
A co ma wybor selenii do gwarancji? Mi na ostatnim przegladzie wlali castrol i auto tez na gwarancji. W swoim seicento 900 leje roznej marki oleje byle 15W40 i tyle i silnik pomimo 165 tys. chodzi jak pszczolka (jak na 899ccm  ). Nie ma sensu przeplacac za olej skoro innej marki produkt jest tanszy a w zasadzie reprezentuje to samo co selenia. Wazne zeby nie zaniedbac wymiany i tyle.
|
|
Góra |
|
 |
rash |
#345958 Wysłany:
17 Mar 2010, 21:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
krism84 napisał(a): swoja droga z tym ASO są prze jaja chciałem zalożyć GAZ za cenę prawie 4500zł i nie byli mi łaskawi powiedzieć ze mimo tego ze robię to w ASO to i tak tracę gwarancje!! dobrze ze tego nie zrobiłem i współczuje tym co się nie dopytali
tracisz gwarancję na pompę paliwa, nic więcej mi nie wiadomo
sam zakładałem w ASO i jak do tej pory wszystko było robione na gwarancji...nie mieli problemów
Góra |
|
 |
Yacek |
#345971 Wysłany:
17 Mar 2010, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
krism84 napisał(a): z ta Selenia chodzi mi o to ze po pierwsze nie do końca "ufam" tej firmie po drugie jest o 1/3 droższy od najlepszych olejów na rynku a poza tym jest dostępny tylko w ASO a wiadomo na drodze są różne sytułację czasem trzeba dolać olej a na stacji go nie kupie
witam,
a dlaczego nie ufasz marce selenia. A jakie to niby najlepsze oleje sa na rynku. Te z reklam telewizyjnych?. Musisz wiedzieć jedno. Nie da się zrobić bardzo dobrej rzeczy jakościowo, jednocześnie za przysłowiową złotówkę. Poczytaj trochę o tym oleju to będziesz wiedział dlaczego jest droższy:http://www.flpoland.pl/
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#345977 Wysłany:
17 Mar 2010, 21:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
krism84 Do swojego kropka gaz montowalem w ASO, tylko i wylacznie dlatego ze tylko w takiej sytuacji nie tracilem gwarancji na autko.
podjedz do innego ASO i spytaj o gwarancje
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#345983 Wysłany:
17 Mar 2010, 21:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
nie jestem pewien ale jak dobrze pamięcią sięgam  gdzieś czytałem że tylko u Fiata nie traciło się gwaracji po założeniu instalacji LPG w ASO
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#346069 Wysłany:
18 Mar 2010, 09:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: BB Rejestracja: 24 Kwi 2008, Posty: 917
|
krism84 napisał(a): Chciałem was zapytać czy wymienialiście olej po "dotarciu" silnika??
po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "dotarcie" silnika ,to juz nie te czasy że silniki się dociera.
Fiat wyraźnie pisze że zmiana oleju po 30 tyś (sam zmieniam co roku ,bez względu na ilość km przejechanych ale nie ma ich wiecej niż 20 tyś)
Olej Selenia jest bardzo dobrym olejem i nie dajcie się nabierać na jakieś hiper super oferty że niby są lepsze ,g.... prawda co najwyżej takie same jak selenia.
_________________ Bravo 1,9 120 HP Dynamic B&M + Dodatki
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
Borat |
#346121 Wysłany:
18 Mar 2010, 13:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 135KM
Miejscowość: KrakóW Rejestracja: 12 Gru 2009, Posty: 424
|
|
Góra |
|
 |
krism84 |
#346450 Wysłany:
19 Mar 2010, 11:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
greg505 niestety nie masz racji
obdzwoniłem wszystkie serwisy w krakowie oraz nawet infolinie Ciaofiat
i wszyscy odpowiadaja to samo!! zakładając gaz NAWET w ASO (w krakowie tylko 2 serwisy maja autoryzacje Fiat Auto Poland na zakładanie instalacji gazowej tzn Viamot i Auto Krak!! i żaden inny!!) tracę gwarancje m.in. na pompe , wtryskiwacze, głowice silnika , blok itp!!
W zwiazku z tym zapytalem goscia to po co mam zakladac gaz w ASO prawie 2 razy drozej niz gdzie indziej skoro i tak trace gwarancje??
odp: "to juz musi sobie pan sam odpiwedziec na to pytanie" 
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#346476 Wysłany:
19 Mar 2010, 13:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
slon11 napisał(a): Olej Selenia jest bardzo dobrym olejem i nie dajcie się nabierać na jakieś hiper super oferty że niby są lepsze ,g.... prawda co najwyżej takie same jak selenia.
Skoro takie same to po co przepłacać?
Syntetyczny Lotos 5w40 z polskiej rafinerii kosztuje 50% tego co trzeba dać za Selenię 5w40, też zresztą z polskiej rafinerii.
Przez pierwsze 15 tys. przebiegu, miałem oryginalny olej, potem, do 30 tys. jeździłem na zalecanej przez Fiata Selenii WR 5w40.
Po rozgrzaniu silnika, turbina syczała jakby była wodą smarowana.
Więc kolejne 15 tys. km. zrobiłem na Mobilu 1 0w40. Turbina przestała świszczeć.
Zostałbym przy Mobilu, gdyby nie strach przed kupnem podróbek. Jest powszechny, łatwo dostępny i dobrej jakości. Jeśli jest oryginalny.
Ze względu na te obawy, przy 45 tys. silnik zalałem Motulem 8100 C3 5w40.
Silnik na Motulu pracuje jak za pierwszym razem, kiedy wyjechałem od dilera. Turbina przyjemnie, cichutko gwiżdże.
Po długim wertowaniu forów, opisów i opinii, kupiłem "w ciemno" 10 l. tego oleju, na 3 kolejne wymiany. Zalety: nie jest popularny, za to jest produkowany tylko przez jedną rafinerię we Francji. Oleje opisywane przez Motul'a jako syntetyczne są takie w 100%, produkowane są z najlepszych dostępnych baz.
Kiedyś do T.Spark'a lałem zalecaną Selenię 20K for AR 5w40. Wariator szybciutko zaczął klepać, gdzieś tak około 30 tys. km. Silnik pracował tak jakoś luźno.
Więc po wymianie rozrządu i wariata wlałem Motul 300V 15w60.
Klepanie wariata nie pojawiło się aż do sprzedaży Alfy.
Niestety Motul zmienił specyfikację tego oleju na 20w60 więc ostatnie kilometry przez sprzedaniem, Alfa jeździła na Agip'ie 5w50.
Klepania wariata nadal nie było. Nowy właściciel też jeździł na tym Agip'ie.
Wiem, że miał dylemat czy wymieniać nieklepiącego wariata przy okazji wymiany rozrządu.
Selenia jeszcze do niedawna nie robiła olejów syntetycznych, poza Racing 10w60 i jakiegoś chyba Performer 5w30.
To były oleje tzw. na bazie syntetycznej: 2 części syntetyczne, 1 mineralna. Dotyczyło to olejów 5w40.
Selenia ma jedną zaletę: raczej nie jest podrabiana. Agip też.
Z tego co pamiętam stare reklamy, Agip był kiedyś oficjalnym partnerem Alfy (nie wiem czy Fiata).
|
|
Góra |
|
 |
kris2k |
#347691 Wysłany:
22 Mar 2010, 19:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice Rejestracja: 06 Mar 2010, Posty: 132
|
Owszem Fiat zaleca wymianę po 30kkm lub po roku z tym że owszem, na pewno dopóki gwarancja będzie trwała silnik wytrzyma. Ale co potem? Jak masz zamiar zapewnić autu długi żywot to wymień olej po max 5kkm, następne wymiany po max 15kkm lub po roku.
To że silniki są doatrte po opuszczeniu linii produkcyjnej to bzdury, po prostu technologia produkcji dopuszcza tak małe odchyłki że nie trzeba już docierać silników jak to było kilkanaście lat temu, w dodatku silniik jest sprawdzany przed montażem na fabrycznej hamowni ale to wcale nie jest dotarcie. Newralgiczne dla silnika w nowym samochodzie jest pierwsze 1000-2000km, wtedy właśnie silnik się ,,układa" żeby nie nadużywać słowa ,,dociera". W tym okresie powinien być traktowany łagodniej, absolutnie niewskazane jest osiąganie max obrotów a już w szczególności na zimnym, nierozgrzanym silniku.
Od razu chciałbym też obalić mit o tym że jeżdżąc w początkowej fazie na wolniejszych obrotach silnik ,,nauczy się" takiej jazdy i będzie poźniej mułowaty - ludzie to nie cyborg, on nie myśli!!!
Co do olejów - marka nie ma tutaj znaczenia, każdy olej powinien spełniać warunki dla swojej specyfikacji tj. odpowiednio dla olejów syntetycznych, ppółsyntetycznych jak i mineralnych. Jest to ściśle określone w normach i każda firma musi je bezwzględnie wypełniać. Tak więc jeśli macie np. zalany silnik olejem marki np. Selenia o specyfikacji 5W40 a dolejecie olej marki np. Mobil o takiej samej specyfikacji nic absolutnie się nie stanie, olej się nie zwarzy i silnik będzie pracował normalnie.
_________________ Estiva Blue&Me 1.4 8V Niebieski Rock&Roll
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#347725 Wysłany:
22 Mar 2010, 20:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
krism84 zakladalem 7 lat temu w Przemyslu, tzn auto tam zostawilem w salonie i pojechali nim do Sanoka (tylko tamto ASO moglo zakladac)
wiec przez ten czas sporo sie moglo zmienic.
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|