|
Obecny czas: 30 Kwi 2025, 05:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MarMarK |
#371355 Wysłany:
05 Cze 2010, 21:15; Temat postu: Przystosowanie na zimne kraje |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: 360*
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
"Przystosowanie na zimne kraje" - jest u Fiata taka opcja. I chyba jest też w moim GP, ale tu nie mam pewności. Jedyna wskazówka, to akumulator 55Ah przy silniku 1.4 77KM - standardowo dla tego silnika było chyba 45Ah.
Chciałbym to ustalić, bo coś mi mówi że kończy mi się alternator, a jeżeli jest to alternator niestandardowy dla tego modelu, to jego wymiana poza ASO może być kłopotliwa (a w ASO kosztowna).
Może ktoś wie jak bez wizyty w ASO poznać czy kropek ma "Przystosowanie na zimne kraje"? 
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
slon11 |
#371433 Wysłany:
06 Cze 2010, 09:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: BB Rejestracja: 24 Kwi 2008, Posty: 917
|
Wnioskuje że kupiłes używany samochód skoro nie masz pewności ,a aku mógł być wymieniony z różnych powodów ,opisywanych z resztą na forum.
Działy się tam różne rzeczy i nawet w ASO wymieniali na mocniejsze.
Nie słyszałem o pakiecie zimowym dla GP ,wiem że dla Bravo jest ,ale to dla diesli.
_________________ Bravo 1,9 120 HP Dynamic B&M + Dodatki
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
enzo34 |
#371434 Wysłany:
06 Cze 2010, 09:57; Temat postu: Re: Przystosowanie na zimne kraje |
|
 |
Puntoświr |
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
MarMarK napisał(a): "Przystosowanie na zimne kraje" - jest u Fiata taka opcja. I chyba jest też w moim GP, ale tu nie mam pewności. Jedyna wskazówka, to akumulator 55Ah przy silniku 1.4 77KM - standardowo dla tego silnika było chyba 45Ah. Chciałbym to ustalić, bo coś mi mówi że kończy mi się alternator, a jeżeli jest to alternator niestandardowy dla tego modelu, to jego wymiana poza ASO może być kłopotliwa (a w ASO kosztowna). Może ktoś wie jak bez wizyty w ASO poznać czy kropek ma "Przystosowanie na zimne kraje"? 
Witam. Jakie są objawy kończącego się alternatora ?
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#371435 Wysłany:
06 Cze 2010, 10:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
MarMarK napisał(a): Jedyna wskazówka, to akumulator 55Ah przy silniku 1.4 77KM - standardowo dla tego silnika było chyba 45Ah.
witam,
akumulatory
40Ah samochody bez klimatyzacji
50Ah samochody z klimatyzacją
60Ah silniki diesel
wg mnie wszystko w porządku. raczej nie alternator a akumulator. Za duża pojemność i alternator nie jest w stanie doładować, zwłaszcza przy krótkich odcinkach tras. Skutkuje to zasiarczeniem płyt akumulatora, a co za tym idzie zmniejszeniem pojemności rozruchowej akumulatora.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
MarMarK |
#371442 Wysłany:
06 Cze 2010, 11:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Wersja: 360*
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
slon11 napisał(a): Wnioskuje że kupiłes używany samochód skoro nie masz pewności ,a aku mógł być wymieniony z różnych powodów ,opisywanych z resztą na forum. Auto mam od nowości, ale brałem w promocji egzemplarz stojący w salonie, a tam były do wyboru różne wersje z dość dziwnie dobranym wyposażeniem  slon11 napisał(a): Nie słyszałem o pakiecie zimowym dla GP ,wiem że dla Bravo jest ,ale to dla diesli. Jest, sprawdzałem nawet teraz, można sobie wybrać w konfiguratorze dla silnika 1.4 77KM. [ Dodano: 06 Cze 2010 10:06 ]Yacek napisał(a): akumulatory 40Ah samochody bez klimatyzacji 50Ah samochody z klimatyzacją 60Ah silniki diesel
Alarm odwołany  Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, bo mi naklejkę na akumulatorze zasłaniała taśma - to jest 50 a nie 55 Ah - czyli norma dla auta z klimą  Yacek napisał(a): wg mnie wszystko w porządku. raczej nie alternator a akumulator.
Nie, nie mam problemów z ładowaniem, brakiem prądu itp. Po prostu rano po chłodnej i wilgotnej nocy coś pod maską wyje przez chwilę po odpaleniu silnika. W starym Punto II był to objaw padającego alternatora i pomogła wymiana obudowy. Tu też nie chcę czekać aż się całkiem rozsypie 
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#371453 Wysłany:
06 Cze 2010, 11:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
MarMarK napisał(a): Po prostu rano po chłodnej i wilgotnej nocy coś pod maską wyje przez chwilę po odpaleniu silnika. W starym Punto II był to objaw padającego alternatora i pomogła wymiana obudowy. Tu też nie chcę czekać aż się całkiem rozsypie
może naciag paska, lub łożysko w alternatorze. Najlepiej otwórz maskę i poproś aby druga osoba uruchomiła samochód posłuchasz i wtedy zlokalizujesz. Może to wcale nie alternator?
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|