|
Obecny czas: 07 Maj 2025, 06:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
laxton |
#386318 Wysłany:
09 Sie 2010, 19:17; Temat postu: Kiedy najlepiej kupować GP? |
|
 |
Forumowicz |
|
Jak wiadomo wszyscy chcemy kupić autko takie jakie chcemy za jak najnizsza cenę i stąd pytanie-jaki jest najlepszy okres na kupno nowego GP?- kupować teraz czy poczekać do pazdziernika/listopada lub na początek 2011 roku?
Wyprzedaże startują z końcem roku na zimę czy z początkiem nowego roku?
Ostatnio edytowany przez laxton, 09 Sie 2010, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kamillo |
#386326 Wysłany:
09 Sie 2010, 19:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
dobrze przygotuj się i sprawdź 2-3 dilerów - są różnice w ofercie, i w jednym miejscu utargujesz więcej niż w innym (i to nie 500 czy 1000 zł, choć i to kasa). listopad to dobry moment na rozpoczęcie polowania - tak ojciec kupił parę lat temu (! kiedy aż takiej walki o klienta nie było) Stilo z upustem prawie 8 tys zł 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
Janush |
#386470 Wysłany:
09 Sie 2010, 22:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Piekary Śl. Rejestracja: 29 Kwi 2010, Posty: 228
|
laxton jeżeli chcesz kupić nowe to wszystko tylko nie wyprzedaż rocznika! Wiem coś o tym... nieźle się przejechałem z moim GP ale przynajmniej sprzedający spoko. Najlepiej kupować jak jest promocja "Fiat bez Vat -22%" a z tego co mi wiadomo to takie promocje mają się znów pojawić...
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5D 2009 CZARNY CROSSOVER YOU'LL NEVER WALK ALONE LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
|
|
Góra |
|
 |
laxton |
#386644 Wysłany:
10 Sie 2010, 17:34; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Kamillo, dzięki. Najwazniejsze to wiem już co chcę - wyposażenie, silnik, kolor, wersja. Mam blisko dwa salony Fiata więc trzeba się będzie za niedługi czas tam pokazać.
Janush, rozwiń myśl apropo wyprzedaży rocznika bo właśnie wyprzedażą wstępnie jestem zainteresowany
|
|
Góra |
|
 |
WLBN |
#386655 Wysłany:
10 Sie 2010, 18:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Biecz/Kraków Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 495 Pomógł: 4
|
Na pewno dealer to podstawa. Orientowałem się w sprawie GP u dwóch. U dealera, który mnie zna okazało się, że wszystkie możliwe promocje i rabaty się mogą łączyć, a moje Punto II jest jeszcze sporo warte. Natomiast u dealera, gdzie byłem klientem "z ulicy" dowiedziałem się, że promocje się nie łączą, przynajmniej nie wszystkie, a Punto II z 2000 roku zostawione w rozliczeniu jest warte około... 5000 zł.
_________________ WLBN
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#386728 Wysłany:
10 Sie 2010, 20:41; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
|
Np. najbardziej popularne Grande 1.4 Estiva metalik cały rok jest sprzedawane poniżej 40 tys. Różnie jest to tylko nazwane i reklamowane.
Interesuję się czasem bo znajomi kupują i wygląda to tak: niezależnie od ogłaszanych przez Fiata promocji, na co dzień w salonie jest i tak korzystniejsza oferta. Fiat ma mocno wyśrubowane, nierealne ceny cennikowe. Potem ogłaszają wielkie promocje i schodzą z ceną do „normalnej”. A dilerzy i tak na co dzień sprzedają taniej, bo inaczej by zbankrutowali. Dzięki reklamom o promocjach ludzie się interesują i przychodzą do salonów. Tylko o to chodzi.
Niedawno mój znajomy kupował Grande bo usłyszał o promocji 5 lat bez odsetek. Ale to dotyczyło ceny bez rabatu! Na miejscu w salonach okazało się, że dużo korzystniej jest wziąć auto z rabatem (takim, który jest cały czas) i kredyt komercyjny na miejscu. Wychodzi taniej, sprzedawcy mówią wprost. Podobnie z „bez VAT” od ceny cennikowej. Normalnie za tyle można kupić w salonie przez cały rok.
Jeśli chodzi o wyprzedaż rocznika to inny znajomy kupił Grande w grudniu 2009. Od tego czasu cena na rocznik 2010 nie wzrosła, więc co to za wyprzedaż?
Fiat tak średnio raz w roku po cichu podnosi ceny w cenniku by mieć zapas na „promocje”.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#386786 Wysłany:
10 Sie 2010, 21:54; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
mnie się nie opłacało brać żadnych wyprzedaży itd. dzięki rabatowi jaki otrzymałem 
|
 |
Janush |
#386794 Wysłany:
10 Sie 2010, 22:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bbanditosslaxton ja dostałem na mojego rabat 7k rocznik 2009 kupiony w lutym 2010... + ubezpieczenie i inne pierdoły wyszło mi tak jakbym kupił auto bez rabatu (to chyba było 44.990) a przy promocji fiat bez vat bravo było za 42k.
...a jakbym dziś poszedł kupić GP to za te same pieniądze mam rocznik 2010 + dodatkowe wyposażenie, m.in: klimatyzacja i światła przeciwmgielne... dlatego moim zdaniem warto poczekać na inne promocje niż wyprzedaż rocznika....
dobrze zoon napisał(a): Jeśli chodzi o wyprzedaż rocznika to inny znajomy kupił Grande w grudniu 2009. Od tego czasu cena na rocznik 2010 nie wzrosła, więc co to za wyprzedaż?
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5D 2009 CZARNY CROSSOVER YOU'LL NEVER WALK ALONE LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#386802 Wysłany:
10 Sie 2010, 22:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Paliwo: ON
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Lip 2009, Posty: 1217 Pomógł: 2
|
Janush napisał(a): + ubezpieczenie i inne pierdoły wyszło mi tak jakbym kupił auto bez rabatu (to chyba było 44.990) a przy promocji fiat bez vat bravo było za 42k
Ale ravo czy każdy inny samochód eż musisz przynajmniej ubezpieczyć, a jakieś pierdoły do dokupienia zawsze się znajdą więc tych kosztów nie wliczaj w cenę auta bo do każdego to dopłacisz  .
Kiedy kupować auto? Myślę że jesień jest okresem kiedy można najwięcej wynegocjować. Dla lubiących polowania na okazję i dysponujących gotówką i nie spieszących się z zakupem myślę że warto zaczekać do stycznia lub lutego i monitorować to co zostało. Często są to topowe drogie wersje wystawowe z dość dużym upustem.
A jeśli chodzi o raty to popieram to co napisał zoon. Czasem warto przekalkulować czy kredyt ileś tam lat bez odsetek nie jest gorszym wyjściem niż negocjacja porządnego upustu i wzięcie kredytu konsumpcyjnego. Dla dysponujących znaczną częścią wkładu i mających w miarę dobre i stabilne dochody bardzo fajnym wyjściem jest kredyt 50/50.
|
|
Góra |
|
 |
Wicher |
#386988 Wysłany:
11 Sie 2010, 18:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Hajnówka Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 2215 Pomógł: 5
|
zoon-fiat zazwyczaj robi dwie podwyżki w roku po 5%,jedną przed nocą cudów a druga przed końcem roku 
|
|
Góra |
|
 |
grzegorz74 |
#387030 Wysłany:
11 Sie 2010, 21:07; Temat postu: Re: Kiedy najlepiej kupować GP? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 04 Maj 2008, Posty: 104
|
laxton napisał(a): Jak wiadomo wszyscy chcemy kupić autko takie jakie chcemy za jak najnizsza cenę i stąd pytanie-jaki jest najlepszy okres na kupno nowego GP?- kupować teraz czy poczekać do pazdziernika/listopada lub na początek 2011 roku? Wyprzedaże startują z końcem roku na zimę czy z początkiem nowego roku?
W poszukiwaniach nie ograniczaj się tylko do twojego miasta, szukaj w całej Polsce, szukając kiedyś sedici rożnica wynosiła nawet ok 7000 pln przy zakupie nowego. To co w Warszawie było niemożliwe, w Bielsku było na dzień dobry. Szukaj i nie podniecaj się pierwszym znalezionym ( wniosek z włanego doświadczenia ).
_________________ pozdrawiam
Grześ
Góra |
|
 |
Janush |
#387087 Wysłany:
11 Sie 2010, 22:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
grzegorz74 napisał(a): Szukaj i nie podniecaj się pierwszym znalezionym ( wniosek z włanego doświadczenia ). no niestety też się tak przejechałem... najlepiej pochodzić po salonach i dowiedzieć się gdzie jest najlepiej/najtaniej. G360 napisał(a): Ale ravo czy każdy inny samochód eż musisz przynajmniej ubezpieczyć, a jakieś pierdoły do dokupienia zawsze się znajdą więc tych kosztów nie wliczaj w cenę auta bo do każdego to dopłacisz .
co nie zmienia faktu, że za te same pieniądze miałbym taki sam samochód z tą różnica, że z 2010 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387092 Wysłany:
11 Sie 2010, 23:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
grzegorz74 napisał(a): To co w Warszawie było niemożliwe
grzegorz74 dlatego część warszawki po Fiata jedzie do białegostoku:) duże różnice w cenie:)
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
pieta |
#387176 Wysłany:
12 Sie 2010, 14:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: bialystok(coraz rzadziej) warszawa(przewaznie) Rejestracja: 26 Mar 2007, Posty: 1616 Pomógł: 3
|
kamillo
bo ja wiem, Polmozbyt i Konrys to tam prawie monopolisci
Roznica pewnie bierze sie z tego ze w Bialym nie ma duzej sprzedazy na firmy, wiekszosc transakcji nakrecaja indywidualni.
Co innego w Warszawie, po co ma koles naginac nad jakims zuczkiem szarym ktory sie zastanawia czy kupic grande jak w tym samym czasie moze sprzedac 4 w leasingu za wieksza prowizje 
_________________ byl punto II dynamic 1.2 (8V) 2002 czerwony bo najszybszy  topic18886.html
|
|
Góra |
|
 |
Wicher |
#387245 Wysłany:
12 Sie 2010, 20:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Miejscowość: Hajnówka Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 2215 Pomógł: 5
|
pieta-Konrys ma sztywniejsze ceny niż w Polmozbycie.Ja dla swego ojca załatwiłem Linee w Polmozbycie,w cenie niższej niż w Konrysie,i to znacznie.Więc uważam,że Polmozbyt nie jest monopolistą w Białymstoku 
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#387282 Wysłany:
12 Sie 2010, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Wersja: Active
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#387305 Wysłany:
12 Sie 2010, 22:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nic tak dobrze nie robi na możliwości negocjacyjne jak zdrowa konkurencja. Na śląsku w obrębie spokojnego dojazdu, co obejmuje również część małopolski z Krakowem włącznie jest kilkunastu lub więcej dużych dealerów, więc możliwości negocjacyjne są dosyć szerokie. Więc może lepiej zadać sobie pytanie nie kiedy, a gdzie najlepiej kupić GP 
|
|
Góra |
|
 |
grzegorz74 |
#387928 Wysłany:
15 Sie 2010, 19:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamillo napisał(a): grzegorz74 napisał(a): To co w Warszawie było niemożliwe grzegorz74 dlatego część warszawki po Fiata jedzie do białegostoku:) duże różnice w cenie:)
Po Lancera również, kolega zaoszczędził 10 tys.
Grześ
Góra |
|
 |
laxton |
#389728 Wysłany:
21 Sie 2010, 17:53; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dzieki za odpowiedzi.
Jeszcze mam pytania odnośnie rozmawiania z dealerem - na co zwracać uwagę podczas rozmowy, o co pytać poza sprawami oczywistymi?
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#389744 Wysłany:
21 Sie 2010, 20:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: Jeszcze mam pytania odnośnie rozmawiania z dealerem - na co zwracać uwagę podczas rozmowy, o co pytać poza sprawami oczywistymi?
Przy rozmowie o zakupie nie ma żadnych problemów: ustalasz auto, silnik, kolor, wersję, wyposażenie dodatkowe, cenę, ewentualne bonusy, termin odbioru, sposób finansowania. Jeśli wiesz jakie auto chcesz i masz mocno sprecyzowane oczekiwania obstawaj przy swoim, ale licz się z tym że na zamówione auto będziesz czekał od 1,5 do 3 miesięcy. Jeśli nie masz sprecyzowanych oczekiwań to na 99% sprzedawca wciśnie ci auto jakie akurat mają na placu. Zaletą jest krótki czas do odbioru autka, ale licz się z tym że nie będziesz miał czegoś czego chcesz lub dopłacisz za dodatek którego nie potrzebujesz. Sprzedawca już skutecznie do tego cię przekona 
|
|
Góra |
|
 |
pieta |
#389762 Wysłany:
21 Sie 2010, 21:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: bialystok(coraz rzadziej) warszawa(przewaznie) Rejestracja: 26 Mar 2007, Posty: 1616 Pomógł: 3
|
hmm,
bylem przy okazji akcji serwisowej w salonie. Jak dla mnie grande estiva blue&me metalic srebrny 1.4 8v z klima manualna jedyne 39900, evo o 2k drozsze, tez jakis srebny by sie znalazl  Dealer w warszawie, w bialym nie bylem to nie powiem 
_________________ byl punto II dynamic 1.2 (8V) 2002 czerwony bo najszybszy  topic18886.html
|
|
Góra |
|
 |
grzegorz74 |
#390157 Wysłany:
23 Sie 2010, 16:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
laxton napisał(a): Dzieki za odpowiedzi.
Jeszcze mam pytania odnośnie rozmawiania z dealerem - na co zwracać uwagę podczas rozmowy, o co pytać poza sprawami oczywistymi?
Staraj się osiągnąć jak najwięcej - alarm w cenie, oczywiście dywaniki (w którym salonie kosztowały dodatkowo 200 pln), jeżeli nie masz firmowego radia niech ci ofiarują inne, ubezpieczenie w cenie itp.
życzę suksecu.
Grześ
Góra |
|
 |
skystar12 |
#392197 Wysłany:
30 Sie 2010, 23:39; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
też rozglądam się za moim wymarzonym Grande Punto, myślałem z początku o Suzuki Swift.
w jednym salonie zaproponowali mi za 1.4 77 KM Estiva Blue&Me z klimatyzacją i kolorem metalizowanym 40 300 zł. Czy to dobra cena?
Niestety bez ubezpieczenia.
Jak myślicie czy warto dopłacać za pakiet na niskie temperatury ( 1500zł)?
Ciekawi mnie również tekst umowy zawartej z salonem, czy jest w niej wzmianka o tym, że
Kod: samochód jest fabrycznie nowy,bez żadnych napraw blacharskich i lakierniczych.
a także czy w umowie określony jest stan licznika, czy raczej samochód z przebiegiem?
|
|
Góra |
|
 |
piasek_71 |
#426143 Wysłany:
29 Gru 2010, 22:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Active
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko-Kamienna Rejestracja: 06 Gru 2010, Posty: 567 Pomógł: 3
|
G360 napisał(a): Przy rozmowie o zakupie nie ma żadnych problemów: ustalasz auto, silnik, kolor, wersję, wyposażenie dodatkowe, cenę, ewentualne bonusy, termin odbioru, sposób finansowania. Jeśli wiesz jakie auto chcesz i masz mocno sprecyzowane oczekiwania obstawaj przy swoim, ale licz się z tym że na zamówione auto będziesz czekał od 1,5 do 3 miesięcy. Jeśli nie masz sprecyzowanych oczekiwań to na 99% sprzedawca wciśnie ci auto jakie akurat mają na placu. Zaletą jest krótki czas do odbioru autka, ale licz się z tym że nie będziesz miał czegoś czego chcesz lub dopłacisz za dodatek którego nie potrzebujesz. Sprzedawca już skutecznie do tego cię przekona 
wezmę te słowa pod baczną uwagę bo niebawem czeka mnie rozmowa w Salonie odnośnie zakupu nowego Grande
mam nadzieję że jeśli chodzi o upusty związane z wyprzedażą rocznika to nie zostanę przez Salon zbytnio WYROLOWANY
_________________ GP 1.2 8V 69 KM blue suggestivo 2011 3D TSK Poland http://www.youtube.com/watch?v=3jD2eENE6r8 - kilometrów powoli przybywa ...
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#426299 Wysłany:
30 Gru 2010, 18:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|