|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 04:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
GrandeM |
#597863 Wysłany:
12 Lip 2012, 21:14; Temat postu: Wiązka drzwi kierowcy - przecięta. Jak z wymianą? |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 17 Paź 2009, Posty: 108
|
Od pewnego czasu przestało mi działać sterowanie szybą pasażera z przełącznika kierowcy. Jako, że z drzwi pasażera szyba działa bez zarzutu to z automatu wykluczyłem silniczek, prowadnice. Rozpocząłem od wymontowania przełącznika szyb w drzwiach kierowcy - rozebrałem go w drobny mak, przeczyściłem styki, które troche były zaśniedziałe - myślałem, że to to. Nie. Nadal szyba nie działała.
Dziś przeryłem forum i wpadłem na trop wiązki drzwi, która lubi pękać na łączeniu drzwi z kabiną. Zdjąłem czarną gumę maskującą, a tam jeden kabelek - niebieski, już przecięty, w dwóch częściach. Dwa kolejne są przecięte tak w połowie, izolacja już przerwana. Tylko więc patrzeć aż padną głośniki, centralny, sterowanie lusterkami.
Teraz pytanie - co z tym zrobić? Wymienić na nową (jaka cena?), używaną? Czy rozebrać dziadostwo i podrutować na złączkach samemu? Lebiega nie jestem, robię sporo przy aucie ale elektryki trochę się boję, by czegoś nie spieprzyć.
Po pierwsze - da się odczepić tę wiązkę od kabiny? Ona jest na jakąś szybkozłączkę? Po drugie - jeśli da się odczepić, to rozumiem, że najlepiej zwalić boczek i wyjąć całkowicie wiązkę z drzwi i drutować poza autem?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marcin186 |
#597988 Wysłany:
13 Lip 2012, 15:28; Temat postu: Re: Wiązka drzwi kierowcy - przecięta. Jak z wymianą? |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Pyrlandia/PO Rejestracja: 31 Lip 2008, Posty: 3527 Pomógł: 22
|
GrandeM, rozłączasz na kostce między drzwiami a kabiną (od góry podważasz ten szary plastik), zwalasz boczek, odłączasz wszystkie kostki. Gumową zaślepkę wciskasz do środka drzwi, teraz pozostaję Ci jeszcze demontaż tej pianki z drzwi, lub rozcięcie jej i po naprawie zaklejenie dziury ( ja do zaklejanie użyłem taśmy zbrojonej tej szarej ala Macgyver  ). Wiązka jest przymocowana do drzwi takimi złączkami w kształcie litery "V" ściskasz tą "V" i zatrzaski wyskakują z mocowania i wiązka jest twoja  Przerabiałem to ostatnio u ojca w GP [ Dodano: 13 Lip 2012 15:14 ]Jedynie może być problem z przewodami od sterowania lusterkiem, bo one są w całości aż do lusterka, ale nie będzie problemu z łataniem kabli [ Dodano: 13 Lip 2012 15:17 ]W trzecim poście instrukcja jak i co odkręcić by zdjąć boczek http://forum.fiat.pl/viewtopic.php?t=2791
_________________ Kto szybko jeździ... tego wolno niosą. FFP Assistance Było >>>Punto II ELX 1,2 8v 2000+LPG BRC SQ24<<< 2008-2014 Było >>>Punto EVO 1.4 8v 2010+LPG BRC SQ24.11<<< 2014-2019 Jest >>>Fiat Tipo Sedan 1,4 16v 2016+LPG BRC SQ32<<< 2019-...
<Fiat Punto Evo 1,4 8v
<Fiat Tipo Sedan 1,4 16v
|
|
Góra |
|
 |
Aphofis |
#827040 Wysłany:
16 Sie 2017, 13:31; Temat postu: Re: Wiązka drzwi kierowcy - przecięta. Jak z wymianą? |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
|
Tego szarego plastiku nie można podważać bo się wyłamie, należy go nacisnąć, zwolni się zaczep dopiero wtedy odciągamy szary plastik i można wyciągnąć wtyczkę.
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#827045 Wysłany:
16 Sie 2017, 15:46; Temat postu: Re: Wiązka drzwi kierowcy - przecięta. Jak z wymianą? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Jestem dopiero co po tej operacji i powiem ci że na dzień dobry musisz się wyposażyć w zaślepkę podstawy lusterka, żeby wyjąć/rozłączyć wtyczkę wiązki lusterka to musisz zdjąć tą zaślepkę a ona w 95% przypadków lubi się urywać na zatrzaskach. Niestety. Koszt nie taki wielki - ok. 35zł ale tak jest i tyle 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|