topic37324.htmlDo powyższego manuala chciałbym dołączyć swój - wymiana obudowy alternatora.
Po wykonaniu powyższych czynności należy wyjąć stojan.
Załącznik:
IMGP1053.JPG [ 51.51 KiB | Obejrzany 7674 razy ]
Odkręcamy 2 śrubki, którymi przykręcany jest stojan. Na obudowie należy zaznaczyć położenie miejsca stojana. Pękniętą obudowę nadpiłowałem i wyłamałem. Następnie przystąpiłem do wyciągnięcia stojana. Należy uważać, aby nie uszkodzić uzwojenia.
Załącznik:
IMGP1055.JPG [ 50.61 KiB | Obejrzany 7674 razy ]
Tak wygląda po wyciągnięciu stojan.
Załącznik:
IMGP1056.JPG [ 43.35 KiB | Obejrzany 7674 razy ]
Za pomocą nożyka do tapet wyczyściłem rdzeń stojana z rdzy. Oczywiście zabezpieczyć uzwojenie przed uszkodzeniem. Po wyczyszczeniu rdzeń przemyłem kilka razy benzyną.
Załącznik:
IMGP1057.JPG [ 52.81 KiB | Obejrzany 7674 razy ]
Obudowę kupiłem za 25 zł z łożyskiem. Przed przystąpieniem do nabicia stojana należy zwrócić uwagę na wymiar zewnętrzny rdzenia. Rdzeń mógł ulec odkształceniu i zrobiło się jajo. W tym przypadku można go odkształcić poprzez lekkie naciskanie na rdzeń. Rdzeń doszlifowałem za pomocą pilnika w taki sposób, aby jego wymiary odpowiadały wymiarom obudowy. Przed montowaniem stojana zakonserwowałem rdzeń smarem na wysoką temperaturę. Wciskać należy równomiernie za pomocą 4 śrubek wkręconych w obudowę. Rdzeń lubi się odkształcać, dlatego należy zwracać uwagę, aby równomiernie wchodził całym obwodem w obudowie. Dla zabezpieczenia obudowy przed pęknięciem zrobiłem obejmę.
Załącznik:
IMGP1059.JPG [ 45.69 KiB | Obejrzany 7674 razy ]
Po zmontowaniu alternatora. Do wyciągnięcia łożysk można wykonać ściągacz z 2 śrub zamkowych.
Jeszcze nie przetestowałem nowego alternatora i po zamontowaniu go dam znać jak wygląda sytuacja.
[ Dodano: 03 Kwi 2013 15:49 ]Alternator zamontowany, wszystko gra. Ładowanie 14.07.
Jeszcze jedna uwaga stojan nie wbijamy na siłę, musi wejść bez większego oporu.