|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
michube |
#704366 Wysłany:
08 Gru 2013, 21:46; Temat postu: FIAT IDEA 1.9 JTD - Błąd silnika po wymianie przepływomierza |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: ON
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 01 Wrz 2011, Posty: 9
|
Auto zaczęło więcej palić, kopcić na czarno i momentami tracić moc, która powracała po przekroczeniu 1500 rpm, ale mimo wciśniętego w podłogę gazu potrafiło to zająć z 30 sekund. Objawy typowe dla zużytego przepływomierza, więc wymieniłem go wieczorem na nowy. Autko przestało dymić na czarno przy ruszaniu i "zatykać się", jak miało to miejsce wcześniej. Niestety następnego poranka zastała mnie zapalona kontrolka silnika i komunikat "Engine failure". Mechanik odczytał na komputerze błąd czujnika temperatury powietrza dolotowego i go skasował, ten niestety pojawił się znowu po przejechaniu kilkunastu kilometrów.
Czując, że historia dopiero się zaczęła zakupiłem własny kabelek ELM 327, żeby nie jeździć po mechanikach. Odczytałem parametry pracy przepływomierza i wyszło na to, że mierzy przepływ powietrza, ale z odczytem jego temperatury już ma problem - cały czas pokazuje maksymalną wartość (149 °C o ile dobrze pamiętam). Wymieniłem przepływomierz z powrotem na stary i oba parametry były poprawnie odczytywane, a raz skasowany błąd już się nie pojawił, jednak wróciły stare objawy (zatykanie, dymienie na czarno, większe zużycie paliwa).
Uznawszy, że nowy przepływomierz jest uszkodzony zareklamowałem go i został mi wymieniony na nowy. Niestety po wymianie historia się powtórzyła - te same objawy. Wierzyć mi się nie chce, że drugi z kolei przepływomierz jest uszkodzony w taki sam sposób.
Stary, fabryczny przepływomierz to Bosch 0281 002 618, nowy to SKV 0281 002 683. Jaka jest między nimi różnica? Oba są teoretycznie kompatybilne z Fiatem Ideą 1.9 JTD 101 KM rocznik 2004.
Jakieś pomysły?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dawido03 |
#704384 Wysłany:
08 Gru 2013, 22:31; Temat postu: Re: FIAT IDEA 1.9 JTD - Błąd silnika po wymianie przepływomi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wola Rzędzińska, Tarnów Rejestracja: 07 Sie 2011, Posty: 495 Pomógł: 7
|
Że można wykluczyć przepływke a zobaczyć na czymś innym .... Ostatnio miałem taki sam przykład tyle że nie w puncie tylko golfie IV tdi 105km otóż uszkodzony był wąż od EGR-u i kopcił na czarno spalanie wychodziło prawie 16L/100km i mocy wogule max osiagi to 80km przewód wymieniony i ciastko.
Sprawdź wszystkie przewody gumowe czy dobrze siedzą , może z któregoś leje
_________________ MÓJ KROPEK http://fiatpunto.com.pl/topic42807.html
|
|
Góra |
|
 |
Znamienny |
#704511 Wysłany:
09 Gru 2013, 17:16; Temat postu: Re: FIAT IDEA 1.9 JTD - Błąd silnika po wymianie przepływomi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Z Europy środkowej Rejestracja: 27 Gru 2009, Posty: 278
|
dawido03 napisał(a): wogule Nie kaleczyć polska mowa, bo to grzecha narodowa. 
_________________ ... 1998.1.1.55.SX ...
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|