You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 27 Kwi 2025, 07:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #713905 Wysłany: 02 Lut 2014, 14:34; 
 Temat postu: Nie odpala - kontrolka sygnalizacji ogólnej - żółty trójkąt!
Forumowicz

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Witajcie,

od czasu do czasu zapala się na postoju żółto-pomarańczowa kontrolka sygnalizacji ogólnej - filmik ze zdarzenia umieściłem na You Tube (widoczny od 3 s). Samochód nie chce odpalić, rozrusznik nie kręci, słychać tylko "cykanie". Poza tym wszystko inne działa.

https://www.youtube.com/watch?v=Nb__MNcthJI

Lampka sygnalizacyjna, wg instrukcji, zaświeci się w następujących okolicznościach:

1. Awaria czujnika ciśnienia oleju silnikowego
Lampka sygnalizacyjna zaświeci się gdy zostanie rozpoznane uszkodzenie czujnika ciśnienia oleju silnikowego. Zwrócić się jak na ile to możliwe do ASO Fiata aby wyeliminować uszkodzenie.

2. Awaria świateł zewnętrznych
Patrz opis dla lampki sygnalizacyjnej 6.

3. Interwencja wyłącznika bezwładnościowego blokującego paliwo
Lampka sygnalizacyjna zaświeci się, gdy wyłącznik bezwładnościowy blokujący paliwo interweniuje. Na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat.

Nie jestem bardzo przekonany, czy moja sytuacja odpowiada któremuś z opisywanych przypadków.
Samochód został wzięty na hol, stacyjka była w tym w czasie wyłączona. Po przejechaniu kilkunastu metrów od niechcenia przekręciłem kluczykiem i o dziwo błąd się już nie pojawił, autko normalnie odpaliło! :D Niestety, moja radość nie trwała długo, ponieważ już na miejscu docelowym, po wyłączeniu silnika na kilka minut, ponowna próba odpalenia niestety okazała się porażką :evil:

Dlaczego nie jestem przekonany do książkowej diagnostyki?
1. Jeśli czujnik naprawdę byłby uszkodzony, kontrolka świeciła by się raczej cały czas, a nie raz na kilka miesięcy. Trudno, żeby się uszkadzał, potem w niewiadomy sposób sam naprawiał, potem znowu uszkadzał itd.
2. Nie stwierdziłem występowania problemów z oświetleniem.
3. Brak komunikatu, poza tym instrukcja przewiduje w takim wypadku pomachanie wajchą kierunkowskazów (strona 73) - ten sposób nic nie dał.

Co o tym myślicie? Ktoś już się z czymś takim spotkał?

Pozdrawiam
Karol

Post #714037 Wysłany: 02 Lut 2014, 16:04; 
 Temat postu: Re: Nie odpala - kontrolka sygnalizacji ogólnej - żółty trój
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Hej,

ja miałem niemal identyczną sytuację z autem, tylko zamiast, żółtej kontrolki miałem kontrolkę i komunikat "awaria airbag". Auto nie kręciło, tylko pykniecie, ale odpalał od pchnięcia - winowajcą był akumulator. Pożycz i spróbuj z innym akumulatorem, może pomoże.

GP Dynamic (5D) 1,4 8v 77KM - Brązowy Fado [57 200 km - 10.07.2012] + [65 900 km - 11.03.2013] + [06.11.2013 - 73 600 km] + [24.04.2014 - 78 900 km] + [20.11.2014 - 75 900 km] + [02.04.2015 - 88 350 km] + [18.08.2017 - 128 880 km]

topic12676.html ... ary%20fado

Honda Civic Sport Tourer 1.8 142KM - Urban Titanum [200 km - 17.02.2015] + [1 100 km - 02.04.2015] + [40 282 km - 18.08.2017]

topic50231.html

Post #714041 Wysłany: 02 Lut 2014, 16:32; 
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
sprawdź przewod masy od zacisku - ktory idzie na bude auta i dalej na silnik .sprawdź akumulator i czy masz prawidlowe ladowanie alternatora tj powyzej 14v .
z machaniem wajcha od kierunkowskazow to raczej jak wystapi problem z immobilajzerem .
to bardziej wyglada na problem ze spadkiem napięcia

Post #714046 Wysłany: 02 Lut 2014, 16:46; 
Forumowicz

Z masą ewentualnie może być coś na rzeczy, bo naprawiali mi to. Ale, wtedy w ogóle na wyświetlaczu nic się nie pokazywało. Akumulator jest dobry, ładowanie jest. Dzisiaj odpalił, wczoraj, tak jak napisałem, po zatrzymaniu nie chciał. Jak to się dzieje? Samo się psuje i samo naprawia. Nie rozumiem tego.

Post #714058 Wysłany: 02 Lut 2014, 17:50; 
Puntoświr

Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Sprawdź ewentualnie podmień kostkę stacyjki lub przekaźnik odpowiadający za rozruch.

Post #714611 Wysłany: 05 Lut 2014, 18:55; 
Forumowicz

Odebrałem auto od elektryka - jednak masa :evil: Co gorsza, elektryk nie dał gwarancji, że za jakiś czas sytuacja się nie powtórzy. Winne temu ma być umiejscowienie łączenia przewodu z silnikiem (nie wiem, nie przyglądałem się dokładnie temu, a nawet nie wiem, gdzie szukać :oops: ) przez co narażone jest na kontakt z wodą i stąd problemu. Jak myślicie, założenie osłony pod silnikiem rozwiąże ostatecznie problem?

Jakby ktoś jeszcze miał zdjęcie przedstawiające takie miejsce, nie obraziłbym się ;) Może w razie czego, w przyszłości samemu spróbować to naprawić.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)