|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 01:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ElCidX |
#769666 Wysłany:
30 Mar 2015, 13:36; Temat postu: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
|
Cześć,
Mam taki dziwny problem, otóż w moim GP gniazdo zapalniczki (z przodu) jest jakieś dziwne, wydaje mi się za płytkie i luźne.
Dzisiaj akurat kupiłem ładowarkę Nokia DC-20 i gniazdo zapalniczki wcale jej nie trzyma, leży sobie w nim po prostu luźno. I nie ma opcji aby ładowarka była zasilana bez trzymania jej ręcznie. Mam też taką chińską ładowarkę od razu z kablem, i ona załapie dopiero jak ustawi się pod pewnym kontem i kabel ją sam naciąga.
Wydaje mi się, że to gniazdo nie jest w ogóle od tego samochodu, jest płytkie i pordzewiałe i jest dosyć luźne, aby wyciągnąć zapalniczkę trzeba je przytrzymać.
Ktoś spotkał się z takim problemem? Gdzie można kupić dobre gniazdo zapalniczki do GP? Bo na allegro braki. I jak wymontować stare gniazdo?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
karasek38 |
#769667 Wysłany:
30 Mar 2015, 14:02; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg Rejestracja: 29 Wrz 2012, Posty: 1004 Pomógł: 4
|
Spróbuj poodginać blaszki znajdujące się w środku, ale przy wyłączonym zapłonie, żeby przypadkiem zwarcia nie zrobić 
Góra |
|
 |
3echo |
#855203 Wysłany:
05 Lut 2021, 13:33; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Województwo: małopolskie [K]
|
ElCidX napisał(a): Cześć,
Mam taki dziwny problem, otóż w moim GP gniazdo zapalniczki (z przodu) jest jakieś dziwne, wydaje mi się za płytkie i luźne.
Dzisiaj akurat kupiłem ładowarkę Nokia DC-20 i gniazdo zapalniczki wcale jej nie trzyma, leży sobie w nim po prostu luźno. I nie ma opcji aby ładowarka była zasilana bez trzymania jej ręcznie. Mam też taką chińską ładowarkę od razu z kablem, i ona załapie dopiero jak ustawi się pod pewnym kontem i kabel ją sam naciąga.
Wydaje mi się, że to gniazdo nie jest w ogóle od tego samochodu, jest płytkie i pordzewiałe i jest dosyć luźne, aby wyciągnąć zapalniczkę trzeba je przytrzymać.
Ktoś spotkał się z takim problemem? Gdzie można kupić dobre gniazdo zapalniczki do GP? Bo na allegro braki. I jak wymontować stare gniazdo? I jak Ci się udało rozwiązać pproblem?Mam to samo.
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#855210 Wysłany:
05 Lut 2021, 22:27; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
Może to dziwne ale wydaje mi się, że gniazda we Fiacie mają większą średnicę. Prócz Punto mam Corsę i próbowałem podłączyć do Corsy kompresor z zestawu naprawczego od Fiata. Wtyczka nie weszła.
|
|
Góra |
|
 |
pmx007p1 |
#855229 Wysłany:
07 Lut 2021, 18:51; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
|
Bo to taka "cywilizacja techniczna", co nie potrafi utrzymać standardów (standaryzacja, normalizacja i szeregi wymiarowe, to są podstawy - bez tego nie ma nauki, techniki, przemysłu), biorą się za podbój kosmosu, a na Ziemi burdel. WSZYSTKIE złącza elektryczne/elektroniczne na świecie na to cierpią. Z biegiem lat (i zależnie od producenta) wymiary "uciekają", wtyczki nie pasują do gniazdek, albo się nie trzymają. To dzisiaj "normalne". Niestety...
|
|
Góra |
|
 |
MC Grzechu |
#855236 Wysłany:
08 Lut 2021, 01:04; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: Sport
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 14 Paź 2008, Posty: 67 Pomógł: 3
|
_________________ Honda Civic VIII Sport 1.8 16v '08 Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Było: Fiat Punto II HLX 1.9 JTD '00 Fiat Stilo Dynamic 1.9 JTD '05 Fiat Grande Punto Emotion 1.4 16v '06 Seat Ibiza III Sport 1.4 16v '07
|
|
Góra |
|
 |
3echo |
#855333 Wysłany:
17 Lut 2021, 03:22; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
|
MC Grzechu napisał(a): w miejsce oryginalnego gniazda zamontowałem dwa gniazda USB Jakieś dedykowane?Podaj namiary.
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#855399 Wysłany:
21 Lut 2021, 16:38; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 16 Maj 2012, Posty: 103 Pomógł: 2
|
3echo napisał(a): MC Grzechu napisał(a): w miejsce oryginalnego gniazda zamontowałem dwa gniazda USB Jakieś dedykowane?Podaj namiary. Też się podłączę. Czy gniazda wspierają QC?
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
MC Grzechu |
#855407 Wysłany:
22 Lut 2021, 04:15; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: Sport
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 14 Paź 2008, Posty: 67 Pomógł: 3
|
Dokładnie to jest to: https://allegro.pl/oferta/usb-5v-4-2a-g ... 7884232378Pasuje pod oryginalne miejsce bez przeróbek, jedyne co trzeba to przełożyć kolejność przewodów we wtyczce. Wtyczka też pasuje rozstawem konektorów 
_________________ Honda Civic VIII Sport 1.8 16v '08 Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Było: Fiat Punto II HLX 1.9 JTD '00 Fiat Stilo Dynamic 1.9 JTD '05 Fiat Grande Punto Emotion 1.4 16v '06 Seat Ibiza III Sport 1.4 16v '07
|
|
Góra |
|
 |
3echo |
#856456 Wysłany:
03 Lip 2021, 19:05; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
|
Zamieniłem na port usb i narazie śmiga.Mam nadzieję,że bezpieczniki tak nie będą padać jak wcześniej.
|
|
Góra |
|
 |
żeliwny |
#856558 Wysłany:
23 Lip 2021, 14:30; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Puntoświr |
|
Oryginalne gniazdo zapalniczki się wyciąga solidnym ruchem czy jakoś sprytnie odkręca 
|
|
Góra |
|
 |
Jachaś |
#856559 Wysłany:
23 Lip 2021, 16:51; Temat postu: Re: Luzy w gnieździe zapalniczki, nie trzyma ładowarki. |
|
 |
Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Najwygodniej to wyjąć cały tunel i bawić się na wyjętym tunelu. Z tego co pamiętam jak ja zmieniałem gniazdo zapalniczki na podświetlane, to najpierw się wyciąga metalową wewnętrzną część, a dopiero potem plastikową. Żeby wyjąć tą metalową to trzeba było jeśli mnie pamięć nie myli takie plastikowe ząbki od wewnątrz wcisnąć
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|