|
Obecny czas: 27 Kwi 2025, 08:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jarson55 |
#786883 Wysłany:
22 Paź 2015, 16:18; Temat postu: Czym zabezpieczyć połączenia elektryczne, klemy itp. ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
|
Witam, czym najlepiej zabezpieczyć połączenia kostek, klemy? Smarem miedziowym czy np: Isolem albo zmywaczem do styków?
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#786895 Wysłany:
22 Paź 2015, 19:22; Temat postu: Re: Czym zabezpieczyć połączenia elektryczne, klemy itp. ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Do zabezpieczenia klem akumulatora, jak również zacisków i ich przyłączy stosuję wazelinę techniczną. Tubka kosztuje około 7 zł. Łatwo ja wyczyścić i nie paskudzi rąk, a sprawdza się znakomicie. Do kostek elektrycznych stosowałem preparat Philips-a, lub podobny środek chyba z palety Würth-a ( obydwa bardzo dobre, lecz niestety nie wszędzie dostępne i drogie). W sklepach elektronicznych, można kupić podobne środki znacznie tańsze i też w miarę skuteczne. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#786907 Wysłany:
22 Paź 2015, 21:11; Temat postu: Re: Czym zabezpieczyć połączenia elektryczne, klemy itp. ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A ten preparat Philips-a albo Wurtha to jakieś spraye były? Ja słyszałem jeszcze o jakiś pastach do kostek ale nie wiem gdzie to dostać 
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#786913 Wysłany:
22 Paź 2015, 21:32; Temat postu: Re: Czym zabezpieczyć połączenia elektryczne, klemy itp. ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Tak, to preparaty w sprayu. Ale można zastosować środki ze sklepu elektronicznego. Występują tam takie do wyczyszczenia połączeń i takie do ich późniejszej konserwacji po wyczyszczeniu. Wpierw stosujemy ten do oczyszczenia styków i połączeń, a później ten konserwujący, który zapobiega śniedzieniu styków. Ja po oczyszczeniu styków w kostce przetarłem jeszcze szmatką, żeby usunąć czarny osad i syfki a później stosowałem preparat do konserwacji styków i „poprawienia ich kontaktu”. Dobrze się to sprawdzało przy starych lampach, czy brudnych kostkach elektrycznych, w których był syfek z oleju, kurzu i śniedzi.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#786914 Wysłany:
22 Paź 2015, 21:39; Temat postu: Re: Czym zabezpieczyć połączenia elektryczne, klemy itp. ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dzięki za pomoc  rozejrzę się i poszukam 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|