|
Obecny czas: 27 Kwi 2025, 08:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Mecenas |
#799079 Wysłany:
03 Mar 2016, 21:34; Temat postu: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witam,
Rozkręciłem rozrząd w swoim GP 1.2 8v. Lecz mam pytanie mam znaki na kołach w skrzyni ale gdzie mogę znaleźć je na bloku silnika ? niestety w elearn jest tylko opis z blokadami.
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Krzysiek
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Guttek |
#799099 Wysłany:
03 Mar 2016, 23:41; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 165KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 31 Gru 2013, Posty: 238 Pomógł: 1
|
nie poznaczyłeś markerem? autodata tez podaje blokady, za 100 pare zlotych kupisz juz blokady
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#799104 Wysłany:
04 Mar 2016, 00:33; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
Jeśli nie ściągnąłeś paska i jesteś pewny, że nie przeskoczył to bierzesz farbę (najlepiej w dwóch kolorach). Robisz sobie znaki na bocznej powierzchni paska i koła dolnego jednym kolorem. Podobnie u góry drugim kolorem. Jak masz jeden kolor to na jednym kole znaczysz wrąb, a na drugim wypust. Teraz ściągasz pasek i przenosisz znaki na nowy przykładając jeden do drugiego uważając aby liczba zębów między znakami była taka sama i na kierunek pracy paska. Zakładasz nowy pasek tak, aby znaki zgadzały się z tymi na kołach. Jeśli pasek ściągnąłeś to d... blada. Pozostaje zaopatrzyć się w blokadę. Pierwsza metoda jak widać jest szybsza i tańsza.
P. S. Na wszelki wypadek po zamontowaniu paska wykonujemy co najmniej 2 obroty wału korbowego ręcznie za pomocą klucza założonego na centralną śrubę mocującą koło pasowe do walu korbowego. Jak da się wałem obrócić bez przeszkód to wiemy, że odpalenie silnika nie skończy się tragicznie.
|
|
Góra |
|
 |
Mecenas |
#799294 Wysłany:
05 Mar 2016, 20:41; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam Dziękuję za rady. Rozrząd poskladany, odpalilem auto lecz mam problem i to nie mały. Samochód pali normalnie jak zawsze na pół gwizdka lecz kiedy postoi na wolnych obrotach to po chwili spada do ok 500 obr i gaśnie. Naciśnięcie gazu nic nie daje, zero reakcji. Czy to może być przyczyna przestawionego rozrządu ? Dodam że rozrząd robiłem na namalowane znaki na pasku które przeniosłem na Nowy pasek. Samochód przejechał 100km. Mam też brak mocy i vmax ok 130 km/h.
Proszę o pomoc
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#799352 Wysłany:
06 Mar 2016, 13:10; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Znacznik na pasku nie ma znaczenia. Istotne jest ustawienie kół względem siebie i prawidłowe napięcie paska. Ze znaków na pasku ważny jest kierunek obrotu. Wystarczy ustawić koła "na znaki", które są na bloku silnika i głowicy. Przestawienie rozrządu o jeden ząbek krzywdy nie robi - trochę "klepie" zaworami. Większe przestawienie może zrobić coś złego ponieważ ten silnik jest kolizyjny.
Co do braku mocy... może uszkodziłeś kabel/złącze od któregoś czujnika?
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
Mecenas |
#799359 Wysłany:
06 Mar 2016, 14:02; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Właśnie w tym rzecz ze samochód odpala nic nie klepie. Po chwili jazdy traci moc obroty spadną do 500 i gaśnie. Odpala jak zawsze. Niestety grande punto nie posiada znaków na bloku. Ustawiłem rozrząd na przeniesienie znaków ze Starego paska na Nowy i policzenie zębów. A jakie są objawy uszkodzenia czujnika położenia wału ?
|
|
Góra |
|
 |
Jerry1960 |
#799388 Wysłany:
06 Mar 2016, 18:56; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Podaj kod silnika . Nie masz tam czasem zmiennych faz rozrządu.
|
|
Góra |
|
 |
Mecenas |
#799428 Wysłany:
07 Mar 2016, 09:40; Temat postu: Re: Wymiana rozrządu Grande Punto 1.2 8v |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wyszło szydło z worka. Przerwany był przewód Sondy lambda. Dlatego kropek po nagrzaniu i zejściu z ssania gubil obroty. Dzięki za pomoc. Nie posiada on zmiennych faz jest to najzwyklejsza jednostka.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|