Trzeba zmierzyć gwint i tyle (może to coś standardowego i można ten przekombinowany spust zastąpić korkiem z kołnierzem).
Ewentualnie szukać (nie wiem jak, rozmiarów gwintów i o-ringów nie podają w takich ofertach) korków z innych samochodów, wiele ma podobne z wyglądu.
https://www.en.mkteile.pl/radiator-drain-plug-opelhttps://www.partsbigboss.in/radiator-drain-plug-zen-littal.html A może górny odpowietrznik częściowo się pokrywa wymiarowo(?). Raczej nie (czytać niżej, po edycji).
https://www.google.com/search?q=fiat%2071747969https://www.google.com/search?&q=fiat+coolant+drain+cock Na "Grafikę" przełączyć wyniki, ile tego jest (niektóre kuszą kształtem)...
Ewentualnie "fucha" na tokarce, skopiować to.
PS
To są właśnie lata zaniedbań "społeczności". Model Grande ma tyle lat (18-stka stuknęła, już pierwsze sztuki na złom idą), a wielu rzeczy nie mamy rozpracowanych, pomierzonych (śrubka, koreczek, uszczeleczka). Będą teraz właśnie takie problemy. To ostatnia chwila, aby się zacząć udzielać na forach obywatele. Bo uśmiercacie kolejny model (generację).Pierwszą fotkę wrzucam na forum, bo jest na zewnętrznym hostingu (kiedyś zniknie).
Załącznik:
Komentarz do pliku: Foto autora tematu.
00_Original_fe401633ff564912.jpg [ 57.82 KiB | Obejrzany 919 razy ]
_
__████████████████████████ [ Dodano: 29 Sie 2024, 12:47 ] ████████████████████████___
No i co, przez tyle lat nikt nie zmierzył gwintu?

Zajebista "społeczność" fanów marki/modelu.

Brawo wy. Róbcie tak dalej...
Tam jest
M12x2,5 (nienormalnie duży skok, dziwadło). Najbliższe (jedyne) co znalazłem, to spust do starszych Mercedesów i BMW...
Załącznik:
Komentarz do pliku: Spust "do Mercedesów", czy niektórych Bawarek. Nietypowy M12x2,5.
01_Spust_Fiat_vs_Mercedes_BMW_M12x2,5.jpg [ 129.18 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Zostaje kwestia, czy tam miała być oryginalnie uszczelka, czy nie. Bo od tego zależy, czy się o-ring zgra (na głębokość, jak daleko wchodzi).
U mnie oryginalny spust nie wkręca się do końca bez podkładki, coś oporuje, a pod łbem zostaje szczelina...na podkładkę/uszczelkę.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Uszczelka, czy nieUszczelka.
02_Spust_Fiat_vs_Mercedes_BMW_M12x2,5.jpg [ 90.92 KiB | Obejrzany 919 razy ]
W każdym razie ucinamy za pierwszym o-ringiem, reszta nie pasuje, nie potrzebna.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Tani korek z Allegro, przyciąć i już.
03_Spust_Fiat_vs_Mercedes_BMW_M12x2,5.jpg [ 121.01 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Pod łeb pasuje uszczelka węża prysznica 1/2"...
Załącznik:
Komentarz do pliku: Castoramka, OBIk.
04_Uszczelka_weza_prysznica_OBI-Castorama.jpg [ 132.64 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Coś tam się nawet wkręca, stawia opór o-ring. Czy uszczelnia nie wiem, zostaję przy starym korku/spuście, oryginalnym. Ale w zapasie będzie.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Chyba może być. Ktoś z was musi przetestować.
05_Pasuje_nawet_nawet_(czy_dziala_nie_wiem).jpg [ 70.38 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Jedna z ofert pokazuje podkładkę metalową, ale to "do BMW", do Mercedesa sprzedają bez.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Podkładka opcjonalna (zależy jaka marka).
a.allegroimg.com-116739221446751840.jpg [ 20.38 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Są też czarne...
Załącznik:
Komentarz do pliku: Na Allegro pełno tego, poniżej 10 złotych sztuka.
37595-FEBI-SRUBA-KORKA-CHLODNICY-Producent-czesci-Febi-Bilstein.jpg [ 39.4 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Odpowietrznik na górze chłodnicy ma gwint
M10x1, bardzo popularny, więc tu można dokupić prawie wszystko, śruby, korki, odpowietrzniki, węże itp. Na szybko najbliższe co znalazłem, niestety trochę krótki. Do roli odpowietrznika ważne jest to nacięcie, rowek w gwincie (chociaż awaryjnie można by tam śrubę wkręcić i tyle).
Załącznik:
Komentarz do pliku: Odpowietrznik M10x1 - popularny, można "coś" zawsze dokupić.
06_Odpowietrznik_M10x1.jpg [ 129.01 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Uwaga praktyczna: prace przy układzie chłodzenia warto zacząć na rozgrzanym płynie, ciepłe plastiki łatwiej się odkręcają (inne rzeczy też, np. na silniku).
Po drugie do tych korków (dolny i górny, 13 mm), należy używać kluczy sześciokątnych (12-kąty mielą plastik).
Załącznik:
Komentarz do pliku: Tylko 6-kątne narzędzia (12-k obrobią korki)!
07_Klucze_do_plastikow_tylko_szesciokatne_(NIE_12).jpg [ 182.34 KiB | Obejrzany 919 razy ]
Na zapiekanie się, może by lekko smarem silikonowym z teflonem to potraktować (tylko uważać przy dokręcaniu, nasmarowany gwint łatwiej zerwać).