|
Obecny czas: 17 Maj 2025, 07:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kuwal |
#851914 Wysłany:
05 Mar 2020, 15:47; Temat postu: 1.3 90km Gaśnie po wymianie filtra paliwa |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Tom
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam. Po serwisie m.in. wymianie filtra paliwa chodzi tylko na delikatnym gazie. Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gaśnie i świeci check engine. Odpala, check engine świeci i to samo, tylko na delikatnym gazie jedzie. Ciśnienie na pompie w zbiorniku 4 bary czyli ok. Testy przelewowe zrobione, wtryski ok. Komp pokazuje błąd ciśnienia paliwa. Po zmianie na stary filtr i odczekaniu pół godziny jest wszystko ok. O co chodzi z tym filtrem? Na moim jeszcze włoskie napisy więc muszę wymienić.
Problem 2. Przy rozpędzaniu auta jest super, ma moc i jedzie dobrze ale na bardzo delikatnym dotknięciu gazu szarpie. Wtedy albo trzeba wcisnąć mocniej albo puścić. Wydaje mi się ale pewien nie jestem że bardziej na zakrętach typu skrzyżowanie lub rondo ale może to przypadek. Dodam że zawór EGR chodzi elegancko. Nie wyciągałem go ale odkręciłem kilka śrub i spryskałem specjalnym środkiem. Przy wciskaniu palcem chodzi super.
Dodam że pacjent to GP 2008r 1,3 multijet 90km.
Dziękuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 05 Mar 2020, 14:47 ]
Witam ponownie. Rozwiązałem problem pierwszy. Niestety problem 2 czyli szarpanie pozostał. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmx007p1 |
#852111 Wysłany:
08 Mar 2020, 02:15; Temat postu: Re: 1.3 90km Gaśnie po wymianie filtra paliwa |
|
|
Ale co było przyczyną problemu (nr. 1)? Zły filtr? Czy sposób wymiany/montażu? Zapowietrzenie? Bo były takie przypadki, powtarzające się ("po wymianie filtra, diesel nie odpala" - bo coś tam z zaworkami w filtrze było źle albo jakieś zaczepy plastikowe się łamią i lecą "w silnik").
|
|
Góra |
|
 |
Kuwal |
#852145 Wysłany:
11 Mar 2020, 23:37; Temat postu: Re: 1.3 90km Gaśnie po wymianie filtra paliwa |
|
 |
Forumowicz |
|
Problem nr 1 w zasadzie rozwiązał się sam. Po zmianie na stary filtr objawy na początku takie same czyli kontrolka check engine i spadek mocy. Przejechałem kilka km i po ponownym odpaleniu auta już było ok. Dla pewności kilka dni na starym filtrze i dopiero wtedy wymiana na nowy. Po tej wymianie kilka km spokojnej jazdy i do tej pory jest ok.
|
|
Góra |
|
 |
rafisz |
#852147 Wysłany:
13 Mar 2020, 09:51; Temat postu: Re: 1.3 90km Gaśnie po wymianie filtra paliwa |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
|
z tym i filtrami w ropniakach to jak widzę loteria, w accordzie 7 gen nie można montować niczego innego niż oryginał, na zamienniku wielu ludzi ma problemy, które to ustają po zamontowaniu oryginału, problem szeroko omawiany na forum accorda jaki ten filtr był zamontowany, zamiennik czy oryginał? może tu podobnie jest jak z accordem...
|
|
Góra |
|
 |
Kuwal |
#852178 Wysłany:
16 Mar 2020, 23:11; Temat postu: Re: 1.3 90km Gaśnie po wymianie filtra paliwa |
|
 |
Forumowicz |
|
Zamiennik ale jaki nie pamiętam... kosztował nieco ponad 100 chyba 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|