|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 04:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
rzepuncja |
#855485 Wysłany:
03 Mar 2021, 14:52; Temat postu: Prawidłowe odłączenie akumulatora w Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Piotr
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
|
Witam, Po zimie akumulator słabiej mi chodzi, postanowiłem, że naładuje go prostownikiem. W tym celu chce go odpiąć, ale troche sie obawiam, bo pare lat temu przy moim wcześniejszym akumulatorze, po ładowaniu i ponownym podłączeniu auto nie chciało zapalić, rozrusznik sie w ogóle nie kręcił, tylko słychać było takie pykanie... przyjechał mechanik z lawetą, zabrał auto do warsztatu i tam wymienił akumulator na nowy bo okazało się, że tamten juz sie nie nadawał do niczego (mimo ładowania) i w dodatku jakoś "zresetował komputer" czy coś w tym stylu. Obawiam się, że teraz jak odłącze to znów może sie pojawić taki problem... Miał ktoś z was taki problem? Druga sprawa jest taka.... trzymam auto na ulicy, więc po wyjęciu akumulatora chce mieć drzwi zamknięte. W takim wypadku mam: otworzyć drzwi pilotem lub kluczykiem, otworzyć maskę, zatrzasnąć drzwi i zamknąć je pilotem lub kluczykiem i wtedy wyjąć akumulator, tak? Napiszcie czy dobrze napisałem, bo ciągle mam obawy, że po wyjęciu akumulatora znów będą jakieś problemy Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Rzeznik |
#855486 Wysłany:
03 Mar 2021, 15:05; Temat postu: Re: Prawidłowe odłączenie akumulatora w Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Karol
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
|
Nie będzie problemów.
Co do zamknięcia auta to tak jak piszesz.
|
|
Góra |
|
 |
adamcior |
#855487 Wysłany:
03 Mar 2021, 16:54; Temat postu: Re: Prawidłowe odłączenie akumulatora w Grande Punto |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Adam
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 17 Kwi 2010, Posty: 1264 Pomógł: 11
|
rzepuncja napisał(a): Druga sprawa jest taka.... trzymam auto na ulicy, więc po wyjęciu akumulatora chce mieć drzwi zamknięte. W takim wypadku mam: otworzyć drzwi pilotem lub kluczykiem, otworzyć maskę, zatrzasnąć drzwi i zamknąć je pilotem lub kluczykiem i wtedy wyjąć akumulator, tak? Co do zamknięcia samochodu właśnie taki sposób, inaczej się tego nie da zrobić A co do wyjęcia akumulatora - komputer się resetuje po odłączeniu aku, ale to nic złego, będziesz musiał sobie ustawić datę i godzinę jedynie, reszta funkcji sama się zaadaptuje. Sprawdzałeś napięcie na aku ? można doładować, jeśli masz sprawny prostownik i akumulator to nic złego się nie stanie
_________________ MOJE PUNTO EVO http://fiatpunto.com.pl/topic55029.html MOJA BYŁE GP http://fiatpunto.com.pl/topic45699.html
|
|
Góra |
|
 |
rzepuncja |
#855490 Wysłany:
03 Mar 2021, 18:40; Temat postu: Re: Prawidłowe odłączenie akumulatora w Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Piotr
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
|
Raz tak zrobiłem, że wyjąlem akumulator a zapomniałem zamknąć auta  Przednie drzwi lewe i prawe zamnkąłem kluczykiem ale tylne drzwi można było otworzyć  Na szczęscie w tym dniu nie było złodziei Co do pomiarów akumulatora to jeszcze nie robiłem, ale już czasami cieżko zapala, teraz przez te śniegi też długo stało nieruszane, więc na pewno coś tam prądu ubyło 
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#861344 Wysłany:
11 Gru 2023, 20:32; Temat postu: Re: Prawidłowe odłączenie akumulatora w Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Trzy Święte Punkty Grande: 1. Masa. 2. Alternator (jak się starzeje łagodnie, to napięcie spada, poziom ostrzegawczy to 14,1-14,2 V przy małym obciążeniu). 3. Akumulator (naturalne starzenie, zaniedbanie - jazda na krótkich odcinkach, osłabienie od starego alternatora). 4. Uzupełniająco: skrzynka bezpieczników/przekaźników, rozrusznik (zużyty stawia opór = pobiera więcej prądu). W przypadku prób ożywienia starego akumulatora (bezobsługowego), dać mu szansę. Krótkie podładowanie przez noc to często za mało. Minimum to weekend (2-3 doby) ładowania, wtedy masz prawo oceniać, "diagnozować", czy na prawdę jest do wymiany, czy jednak nie.
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|