You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Cze 2025, 11:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #797338 Wysłany: 19 Lut 2016, 10:41; 
 Temat postu: Spalanie wariuje coraz częściej w moim GP
Sympatyk kropek

Imię: Jarek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: podkarpackie [R]
Coraz czesciej zdaza sie, ze podczas normalnej jazdy nagle licznik spalania skacze z 5-6l na 10-12l i tak sie utrzymuje. Pierwotnie myslalem, ze to moze wina licznika, ale oztatnio pojawilo sie delikatne dlawienie sie auta. Zeby sprawa wrocila do normy musze sie zatrzymac, zgasic silnik i odpalic ponownie. Mial ktos tego typu dolegliwosci? Czy to moze byc zwiazane z EGR albo DPF? Autko ma silnik 1.9 jtdm 130km.

Post #797339 Wysłany: 19 Lut 2016, 10:56; 
 Temat postu: Re: Spalanie wariuje coraz częściej w moim GP
Sympatyk kropek

Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: wielkopolskie [P]
pierwsze co to podłącz auto pod kompa i sprawdź czy nie ma błędów. EGR nie będzie mieć nic do tego tym bardziej DPF. To spalanie to tylko ci tak wyświetla czy fizycznie też ci więcej pali? Komputer wyświetla wartości spalania pewnie z jakiegoś czujnika więc to on może być winny.

Post #797355 Wysłany: 19 Lut 2016, 14:02; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Kuba
Miejscowość: Krotoszyn
Filtr paliwa kiedy wymieniałeś ?

Post #797356 Wysłany: 19 Lut 2016, 17:13; 
Sympatyk kropek

No wlasnie nie wiem czy tylko wyswietla czy faktycznie wiecej bierze, ale ostatnio objawem dodatkowym jest delikatne duszenie sie auta, takie lekkie szarpanie, takze pewno cos w tym jest, a nie tylko licznik.
Filtry wymieniam co rok, nawet ostatnio przedwczoraj, ale to nie filtr

[ Dodano: 19 Lut 2016, 16:13 ]

A'propos wpinania sie w kompa i sprawdzenia bledow, to podejrzewam ze blad wyskoczy wtedy jak spalanie zacznie wariowac, tak? Czy on jest zapisany caly czas? Czy ktos podpowie mi co musze kupic zebym mogl wpiac sie w kompa? Podejrzewam ze sa jakies diagnostyczne aplikacje na smartfona z windowsem? Jak mozna prosic to niech mi ktos podsunie konkretne aukcje na allegro, tak zebym moglkupic sprzet i sam sie podpiac.

Post #797457 Wysłany: 20 Lut 2016, 12:56; 
Sympatyk kropek

najprostszą opcją będzie kupno OBDII na bluetooth, mam coś takiego i wystarczy do podstawowej diagnostyki np jeśli wyskoczy błąd na desce rozdzielczej to możesz to sprawdzić na telefonie. Do głębszej diagnostyki niestety to nie wystarczy, czasami błąd nie wyskakuje a jest zapisany w pamięci komputera i program typu TORQUE (android) nie wykryje błędu, wtedy potrzebny będzie komputer diagnostyczny po kablu i np program FES (Fiat ECU scan)

P.S. Nie wiem czy TORQUE działa pod windows mobile.

Post #797950 Wysłany: 23 Lut 2016, 20:44; 
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Emotion
Województwo: śląskie [S]
Witam, mam dokładnie ten sam problem w 1.3 MJET, sprawa jest o tyle gorsza ze auto już w ogolę nie reaguje na gaz i nie odpala ... A początkowa faza też sie od tego samego problemu zaczęła co u Valdhaka. Byłem u mechanika podpinał pod komputer i nic nie wykrył. Stwierdził, że to możliwe od świec (były do wymiany), ale po wymianie problem pozostał. Teraz pozostaje tylko linka. I próba dokopania się do problemu. Również proszę o jakieś porady.

Post #797970 Wysłany: 23 Lut 2016, 22:25; 
Puntoświr

Imię: Karol
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
Centrum auto nie odpala, czy odpala i po chwili gaśnie? Przyczyną może być niesprawny zawór EGR, należy wtedy wypiąć wtyczkę EGRu i próbować postukać w sam zawór jakimś kluczem w nadziei że sprężyna da radę przymknąć zawór. Problem jest tam podejść ponieważ węże blokują dostęp. Tylko stukać z wyczuciem, nie jak w kowadło.

Post #797979 Wysłany: 23 Lut 2016, 22:57; 
Sympatyk kropek

Odpala i dokładnie po 2-3 sekundach dusi sie i gaśnie, potem ponowne zapalenie jest prawie niemożliwe, a jak już to gorszy efekt. Dopiero po odczekaniu ok. 10 minut znowu udaje się odpalić na te parę sekund i znowu zdechlak. Jutro mogę spróbować, ale nie chcę za bardzo nic samemu dłubać, bo ogólnie to zielony jestem.

Post #798016 Wysłany: 24 Lut 2016, 10:16; 
Puntoświr

To masz zawieszający się EGR.
Przy małej niesprawności zaworu auto wachluje obrotami po odpaleniu oraz lubi przykopcić podczas przyspieszania.
Przy dużym zabrudzeniu auto gaśnie chwile po odpaleniu lub nie reaguje odpowiednio na gaz.
Tak na szybko żeby wyłączyć EGR i auto jeździło wystarczy wyciągnąć wtyczkę.
Po jakimś czasie zaświeci się kontrolka silnika ale auto będzie normalnie na chodzie.
Jeśli wyjęcie wtyczki nie pomaga to trzeba w niego postukać jak pisałem wyżej.

W dłużej perspektywie, dojdzie Ci jeszcze czyszczenie czujnika ciśnienia w kolektorze dolotowym (prosta czynność)
czyszczenie kolektora dolotowego ( to już trochę pracochłonne)
Problem EGRu możesz rozwiązać za pomocą rezystora bądź zaślepki:
topic53478.html
topic22078.html

Post #798147 Wysłany: 24 Lut 2016, 23:47; 
Sympatyk kropek

KarolGt, dziękuję bardzo za głębsze wprowadzenie do mojego problemu ! Tak jak pisałeś, problem z wahającą się wskazówką obrotomierza towarzyszy mi od zakupu auta, zaniepokojony tym zapytałem się znajomego, który stwierdził, że w początkowej fazie rozruchu po nocy disle tak mają, a może to już była wskazówka ostrzegawcza nie wiem zbagatelizowałem problem ... Jutro się do Twoich porad zastosuję, dzisiaj nie miałem w ogóle czasu na mojego kropka :/. Po moich zmaganiach odezwę się jaki skutek uzyskałem, oby pozytywny.

Post #798186 Wysłany: 25 Lut 2016, 14:59; 
Puntoświr

Jestem z Twoim problemem na bieżąco ponieważ też z tym się zmagam.
Odłączenie EGR umożliwiło mi odpalenie samochodu. Niestety dynamika mi się nie poprawiła.
Auto wachluje po odpaleniu tyle że dużo słabiej niż kiedyś. Mi dodatkowo wyskakiwał błąd przeładowania turbiny.
Wykręciłem czujnik ciśnienia z kolektora dolotowego który był całkowicie zawalony brudem, wyczyściłem i dopiero auto odżyło.
Przestały mi wyskakiwać błędy przeładowania turbiny (p0234). Czujnik był tak zasyfiony że pokazywał głupie wskazania, auto nie chciało przyspieszać.
Jeśli ktoś wyłączy egr zanim zasyfi sobie kolektor dolotowy to nie ma takiego problemu.
Czeka mnie czyszczenie kolektora bo widzę ile tam sadzy i oleju. zmniejszenie przekroju przewodów dolotowych i tak będzie zakłócało dawkowanie właściwej ilości powietrza. Więc chcę zrobić żeby było jak należy.

Post #798190 Wysłany: 25 Lut 2016, 15:34; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Jak mi kiedyś egr padł , to odpalił wóz na niebiesko ledwo , a i jazda potem do serwisu była 40km/h bo odpuszczając gaz lepiej się napędzał , przy deptaniu się dławił ;)
Zapach spalin też jest wtedy specyficzny

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl

Post #799432 Wysłany: 07 Mar 2016, 10:40; 
Sympatyk kropek

Okej, po dlugiej nieobecnosci w koncu moge zaraprtowac :). To nic zwiazanego z EGR. Okazalo sie ze przeskoczyl lancuch rozrzadu ktory uszkodzil 4 zawory skutkowalo to brakiem synchronizacji z tłokami i auto nie odpalalo.

Post #799457 Wysłany: 07 Mar 2016, 18:43; 
Sympatyk kropek

Koledzy z tego co wyczytałem po dłuższej nieobecności, to moje bóle ni jak nie pasują do opisów ani KarolGt ani centrum123, a szkoda, bo widzę, że Wam jakoś udaje się obejść problem. Ja nie mam żadnych wahań obrotów, auto jedzie jak trzeba nawet jak wskaźnik spalania pokazuje, że na prostej spalam 12l bez przyspieszania :) Nie mam do tego już siły. EGR czyściłi u mechanika rok temu, niby było okej, na diagnostyce takiej zachowawczej wyszło, że DPF i ogólnie układ wydechowy jest czysty, ręce opadają.

[ Dodano: 07 Mar 2016, 17:21 ]

Myślicie, że warto oddać auto, żeby przeczyścili EGR i przepustnicę jeszcze raz?
KarolGt jesteś w stanie pokazać mi na zdjęciu gdzie jest ten czujnik ciśnienia z kolektora dolotowego? Jak to nie wymaga specjalistycznych narzędzi to mogę spróbować i zobaczę czy też jest zasyfiony. Ja mam u siebie 1,9 nie wiem czy jak masz inny silnik, czy on będzie w tym samym miejscu.

[ Dodano: 07 Mar 2016, 17:43 ]

No i wlasnie, jaki jest orientacyjny koszt czyszczenia EGR+ kolektor i co tam jeszcze trzeba. Bo w zasadzie po zakupie auta czyscili mi tylko EGR.

Post #799464 Wysłany: 07 Mar 2016, 20:00; 
Puntoświr

centrum123 napisał(a):
Okej, po dlugiej nieobecnosci w koncu moge zaraprtowac :). To nic zwiazanego z EGR. Okazalo sie ze przeskoczyl lancuch rozrzadu ktory uszkodzil 4 zawory skutkowalo to brakiem synchronizacji z tłokami i auto nie odpalalo.

Po przestawieniu rozrządu nie wyskoczyła Ci błąd silnika?
Jak miałeś kłopoty z odpalaniem nie próbowałeś odpalać na popych?

Valdhaka napisał(a):
KarolGt jesteś w stanie pokazać mi na zdjęciu gdzie jest ten czujnik ciśnienia z kolektora dolotowego? Jak to nie wymaga specjalistycznych narzędzi to mogę spróbować i zobaczę czy też jest zasyfiony. Ja mam u siebie 1,9 nie wiem czy jak masz inny silnik, czy on będzie w tym samym miejscu.

Czujnik znajduje się w kolektorze dolotowym, ale silniki na pewno są różne.
Spalanie faktycznie Ci rośnie czy to tylko błąd komputera?
Może elektryka Ci wariuje?
Normalnie przy takim spalaniu bez np przyspieszanie to powinien Ci strasznie kopcić...
A właśnie w niektórych samochodach podczas wypalania dpf spalanie wzrasta na kilka minut.
Niestety nie jestem od tego specjalistą.

Post #799470 Wysłany: 07 Mar 2016, 20:29; 
Sympatyk kropek

No właśnie nic nie kopci. Jak staję to przy prędkości praktycznie zero licznik spalania się wyłącza, no a na postoju nie wiele da się sprawdzić. Muszę zalać go po korek i jak spalanie skoczy to chwile pojeździć i zalać na nowo, bo innego sposobu na sprawdzenie chyba nie ma?

Post #799728 Wysłany: 10 Mar 2016, 00:51; 
Sympatyk kropek

Niby kontrolka cały czas się świeciła, ale na zapłonie to (chyba normalne) Po odpaleniu na te 2-3 sekundy dalej się trzymała. Auto nie odpalałem nigdy na popych! Co do zaworu EGR to mam nowe dane :). EGR już się w nim zacina został przeczyszczony i zaślepiony. Jutro odbiorę autko (w końcu i zobaczę jak śmiga teraz). Zredaguję czy zostało to podwójne spalanie. Coś też się martwię o ten kolektor czy EGR go nie zapaskudził. Ehhh .. wszystko w imię ekologii, a diselki nasze cierpią :/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)