|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
slawoos |
#311120 Wysłany:
24 Lis 2009, 16:02; Temat postu: wspomaganie -lista napraw |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: rzeszów Rejestracja: 05 Maj 2009, Posty: 24
|
Witam i po raz kolejny proszę o pomoc w sprawie wspomagania.
U mnie historia jest taka, że wspomaganie wyłącza się tylko na max skręconych kołach w lewo lub nawet nie do końca ale podczas jakichś manewrów (kręcąc w lewą stronę). To co do tej pory zrobiłem niestety nie pomogło:
- sprawdzony każdy lut w silniczku (na tej zielonej płytce)
- wymienione przekaźniki z oryginalnych na RA2 12V zgodnie z instrukcją w którymś z tematów
- sprawdzone napięcie ładowania alternatora (bez wahań)
Podejrzewam, że to jednak czujnik skrętu. W związku z tym pytanie. Czy ktoś to wymieniał lub wie jak to zrobić?
Bardzo proszę o informacje. Czekam też na sugestie co może jeszcze powodować moje problemy?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lakikwap |
#311159 Wysłany:
24 Lis 2009, 18:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
raczej to czujnik skrętu padł. Albo kupisz kolumne (na allegro poszukaj jakiejś w najlepszym stanie i w spoko cenie) i wymienisz sobie sam, Albo jest na śląsku magik co to naprawia w kilka godzin jak nie krócej.
tu jest o tym mechaniku
http://fiatpunto.com.pl/topic13377.html
|
|
Góra |
|
 |
slawoos |
#311947 Wysłany:
27 Lis 2009, 13:01; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za info. Do magika już dzwoniłem. Mówi że w godzinę lub dwie się uwinie. Cena 750zł na nowych częściach. Mam zatem pytanie:skoro ktoś potrafi to zdemontować i wymienić w godzinę to może ja w dwa dni też dam radę?? Czy ktoś z Was ma jakieś w miarę dokładne zdjęcia kolumny kierowniczej? Chodzi mi gdzie ten czujnik siedzi i jak się do niego dobrać?
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#311990 Wysłany:
27 Lis 2009, 15:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
poszukaj zdjęć i opisów kolumny jest mnóstwo, ale nic na temat dokładnie czujnika (wymiany)
|
|
Góra |
|
 |
mjunski |
#311997 Wysłany:
27 Lis 2009, 15:34; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Oto i miejsce, w którym znajduje się czujnik skrętu (na zdjęciu czujnik jest wyciągnięty).
|
|
Góra |
|
 |
slawoos |
#313288 Wysłany:
01 Gru 2009, 14:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzięki za odpowiedzi. na dniach będę kupował czujnik skrętu i wymieniał sam. Mam ambitny plan zrobienia relacji zdjęciowej z naprawy. Jak mi się wszystko uda to wrzucę tutka na forum.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
waldasnn |
#313305 Wysłany:
01 Gru 2009, 16:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: I-sza stolica Rejestracja: 24 Lip 2009, Posty: 207
|
slawoos napisał(a): dzięki za odpowiedzi. na dniach będę kupował czujnik skrętu i wymieniał sam. Mam ambitny plan zrobienia relacji zdjęciowej z naprawy. Jak mi się wszystko uda to wrzucę tutka na forum. Pozdrawiam
czekamy z niecierpliwością 
_________________ moja kropa -->> http://fiatpunto.com.pl/topic17100.html
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#313362 Wysłany:
01 Gru 2009, 18:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mjunski nono prosze, mam nadzieje że Ci sie uda z powodzeniem bo naprawa tyle kasy kosztuje.... a poradnik na pewno pomoże niejednej osobie, trzymaj sie.
|
|
Góra |
|
 |
maciek |
#313446 Wysłany:
01 Gru 2009, 21:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: kraków Rejestracja: 05 Lip 2007, Posty: 27
|
Pozwolę sobie podpiąć się do tematu z zapytaniem, czy na tej przekładni kierowniczej jest regulacja do kasowania luzu, bo na przeglądzie facet mi mówił że mam luz na przekładni??
_________________ hlx
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#313495 Wysłany:
01 Gru 2009, 23:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jest, jak odkręcisz osłone to po prawej stronie, gdzieś koło stacyjki. Ja tego nie robiłem jeszcze ale mam zamiar w wolnej chwili.
No chyba że to luz na przekładni, ale na maglownicy! to wtedy maglownica do wymiany.
A stuka ci coś? na jakiej podstawie tak mechanik powiedział?
|
|
Góra |
|
 |
maciek |
#313576 Wysłany:
02 Gru 2009, 12:01; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: kraków Rejestracja: 05 Lip 2007, Posty: 27
|
Stwierdził że na końcówkach drążka nie ma luzów a kierownica za dużo się luźno obraca (stuków nie ma).
_________________ hlx
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#313665 Wysłany:
02 Gru 2009, 18:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bo jeśli to maglownica to itak na końcówkach niebędzie (pewnie ręką wyczuł że na samych końcówkach niema) ale to maglownica w środu na listwie może mieć luz. No chyba że to jest naprawde ta taka przekładnia ślimakowa (chyba) w kolumnie kierowniczej, to tak jak pisałem po lewej po zdjęciu osłony obok stacyjki.
|
|
Góra |
|
 |
weahh |
#317099 Wysłany:
14 Gru 2009, 10:58; Temat postu: wspomaganie - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: przemysl Rejestracja: 21 Lut 2008, Posty: 17
|
ostatnio w moim puncie zaniepokoilo mnie brak wspomagania kierownicy przy wlaczonym zaplonie (gdzie dawniej wspomaganie bylo). wspomaganie wlaca sie przy wlaczeniu silnika. moje pytanie co sie moglo stac. dzieki za podpowiedzi.
|
|
Góra |
|
 |
radekrpr |
#317239 Wysłany:
14 Gru 2009, 20:47; Temat postu: Re: wspomaganie - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: W-wa Rejestracja: 03 Sty 2009, Posty: 31
|
weahh napisał(a): ostatnio w moim puncie zaniepokoilo mnie brak wspomagania kierownicy przy wlaczonym zaplonie (gdzie dawniej wspomaganie bylo). wspomaganie wlaca sie przy wlaczeniu silnika. moje pytanie co sie moglo stac. dzieki za podpowiedzi.
Najprawdopodobniej masz słaby akumulator.
_________________ Fiat Punto II 1.2 8V 2001
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#317244 Wysłany:
14 Gru 2009, 21:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
hymm może i akumulator może, ale sprawdź najpierw zimne luty poczytaj tu
u nas we wspomaganiu mogą zawieść 3 sprawy, silnik wspomagania (zużyte zimne luty), centralka sterująca, czujnik skrętu. Najczęstrzą usterką (i najtańszą w naprawie) jest uszkodzenie/zużycie zimnych lutów na przekaźnikach silniczka. Trzeba je zwyczajnie jeszcze raz przelutować. Stawiam na to żę u ciebie jest właśnie ten problem bo wspomaganie raz ci działa raz nie. Jak padnie centralka to w ogóle nie działa wspom. a jak czujnik to jaja sie robią. Sprawdź te luty w silniczku jak nie to jest winne to pomyślimy. Tu masz wszytko rozpisane poczytaj
http://fiatpunto.com.pl/topic2809.html
http://fiatpunto.com.pl/topic9316.html
|
|
Góra |
|
 |
slawoos |
#323181 Wysłany:
03 Sty 2010, 23:47; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam ponownie kolegów i koleżanki. Opisywane wcześniej objawy, czyli rozłączanie wspomagania przy skręcie w lewo ustąpiły  Niestety nie mogę spełnić mojej obietnicy, że zrobię zdjęcia z wymiany czujnika ponieważ trafiłem na całą kolumnę do punto w cenie czujnika. Tak, że w kwestii podsumowania:
Jeżeli komuś nie działa wspomaganie od czasu do czasu i tylko w jedną stronę to prawie bankowo jest to wina czujnika skrętu.
Poza tym, czujnik da się wymienić sam (gdzieniegdzie piszą, że to element nierozbieralny). Czujniki do punta przed FL mają niebieski kabelek (praktycznie nie do zdobycia nowe), po FL żółty kabelek. Do punta przed FL można stosować czujniki z żółtym kablem, ale warunek jest jeden: trzeba mieć czujnik łącznie z obudową tegoż czujnika. Jeśli ktoś będzie miał problem z brakiem wspomagania przy skręcie w lewo to piszcie. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|