Pytanie do fachowców
Kupiłem Punto II FL na zimowych oponach o rozmiarze 165/70 R14. Teraz chcę kupić same letnie opony bez felg i je sobie wymieniać zależnie od pory roku. Odwiedziłem kilka salonów, gdzie sprzedają opony i mam mały mętlik.
Przede wszystkim jaki rozmiar opon lepiej kupić W instrukcji podane jest 165/70 R14 ale sprzedawca powiedział, że lepiej by kupić 185/60, gdyż będzie lepszy komfort jazdy, przyczepność itd. Inny sprzedawca tylko polecał rozmiar 165/70. Nie wiem czym się kierować i również zależy mi, aby nie wzrosło spalanie paliwa względem większego rozmiaru opony.
Poza tym proszę o radę jaką firmę wybrać I tu znowu sprzedawcy różnie polecali (Mirelli, Dębica, Firestony, Kleber, Matador itd.) a ja chcę mieć dobry produkt względem ceny. Nie musi być najdroższy.
Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi i pomoc
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
EDi Moderator
Imię: Dawid
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 610
Tematy: 35 Skąd: Dębica
opony seryjne w punciakach w zależności od wersji silnikowych maja różne rozmiary, domyślam się (z tego co zdążyłem sprawdzić) ty masz 1,2 8V 60 KM a więc do twojego silnika zalecane sa opony 165/70R14 i takie montowane są w serii
skoro nie chcesz pogorszyć komfortu oraz zależy ci aby spalanie nie wzrosło to pozostał bym przy rozmiarze 165/70 R14
185/60 jest opona szerszą przez co wzrośnie spalanie (nieznacznie ale wzrośnie) oraz o niższym profilu przez co pogorszy się komfort jazdy, różnice nie będą wielkie, może nawet minimalne, ale będą
co do właściwości jezdnych (przyczepność, prowadzenie, droga hamowania) to te akurat się poprawią
pomijam kwestie oszukiwania licznika (prędkościomierza i kilometrów) przy zmianie rozmiaru opony ...
odnośnie producentów to osobiście polecam: Fulda, Dunlop oraz Goodyear, wszystkie te opony produkowane sa w Dębicy (czyli moim rodzinnym mieście ) i troche o nich wiem, skład mieszanki maja taki sam, różnią się rzeźbą bieżnika, brendem z boku opony no i ceną (nawet opony Dębica sa robione z tej samej mieszanki co Goodyear)
Dzięki za odp.
Po przeczesaniu trochę sieci jestem prawie zdecydowany na opony firmy Kleber DYNAXER HP 2 o rozmiarze 165/70 R14, ale poczytam o tych co podałeś a dokładniej o Goodyear DURAGRIP czy nie warto trochę dopłacić.
Jak uważasz
EDi Moderator
Imię: Dawid
jak już kupujesz opony na lato, to może zainwestuj chociaż w 175/65/14? Lepsza przyczepność a w spalaniu różnicy pewnie nie zauważysz.
Jeśli szukasz naprawdę dobrych opon, to szukaj toyo, yokohame albo michelin.
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304 => LPG sucks
Hubi Moderator
Imię: Hubert
Dni na forum: 654
Tematy: 23 Skąd: Skierniewice
185/60 jest opona szerszą przez co wzrośnie spalanie (nieznacznie ale wzrośnie) oraz o niższym profilu przez co pogorszy się komfort jazdy, różnice nie będą wielkie, może nawet minimalne, ale będą
co do właściwości jezdnych (przyczepność, prowadzenie, droga hamowania) to te akurat się poprawią
Napompować do 2,3-2,5 bara i nie będzie różnicy, to samo w dynamice jazdy Trochę bardziej będzie brać środek opony, ale to tam sie wytnie
ipIV jak dowalisz takie ciśnienie to będzie twardo i wszystko się będzie tłukło, pogorszysz komfort zwłaszcza po miejskich dziurawych drogach i to ZNACZNIE
Już zamówiłem w necie 4x Kleber DYNAXER HP 2 o rozmiarze 165/70 R14 za 564zł. Jak przyjdą ustawie ciśnienie w oponach przód-2,2 / tył-2,1.
Opony Kleber posiadają ciekawy "Program KLEBER Assistance" (http://83.3.57.134/KleberSite/sites/Default.aspx) przydatny jeżeli samochodem jeździ również kobieta a w moim przypadku tak będzie
Wielkie thx wszystkim za pomoc w wyborze
zoon Puntoświr
Ostrzeżenia: 1/3
Tematy: 23
Klebery to tańsze Micheliny i mają ten program od Michelina. Też zamierzam kupić kobiecie opony zimowe Michelin lub Kleber ze względu na ten program. Wybór padnie raczej na Michelina bo czytałem ostatnio test z Kleberami letnimi i wypadły bardzo słabo a Micheliny Energy E3A mam teraz w Punto II i są super.
_________________ Grande StarJet
Punto II FL 1.2 16V
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach