Grzegorz1976 napisał(a):
A powiedzcie mi lakiernicy, mnie kompletnemu laikowi w tym temacie, czy do malowanie nie jest wogóle inny typ zderzaka niż ten czarny. Bo jak w seju chciałem pomalować czarny zderzak, to mówiono mi że do malowania trzeba kupić odpowiedni zderzak, a nie ten najtańszy. To samo powiedziało mi aso fiata o malowaniu klamek w GP, ze mogą to zrobić na tych klamkach, ale gwarancji nie daja jak to będzie się zachowywało, więc szkoda pieniędzy, bo klamki do malowania mają inny plastik i żeby to zrobić tak jak w fabryce, to trzebaby klamki wymienić. Więc jak to jest z malowaniem tych chropowatych platików?
Grzegorz w tym jest dużo prawdy, tworzywo użyte do wykonania danego elementu przeważnie jest takie samo(mam na myśli orginał z podróbkami może być różnie), ale ma odpowiednio przygotowaną powierzchnię poprzez odpowiednią obróbkę chemiczną i mechaniczną. Dlatego jeśli już ktoś lakieuje te czarne elementy to stosuje odpowiedni podkład (oczywiście wygładza odpowiednim papierem) i może to być trwałe, ale ASO nie da na to gwarancji. Patrząc nawet na allegro to spotkamy np. obudowy lusterek czarne i takie które są przeznaczone do lakierowania.