|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 14:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Wtwgplt |
#138682 Wysłany:
26 Cze 2008, 14:21; Temat postu: zwiększony pobór prądu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 02 Maj 2008, Posty: 16
|
Hej mam pytanie? Dlaczego podczas jazdy jak używa się świateł i radia lub innych odbiorników prądu, to ponoć zwiększa się zurzycie paliwa? Przecież i tak alternatro cały czas chodzi i ładuje akumulator. No to skąd to zwiększone zużycie? Ponadto, jak się jedzie w trasie, albo na autostradzie i cały czas utrzymuje wmiarę stałą prędkość, to niby z czego ma wynikać to zwiększone zużycie.
Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam to pytanie na tym formu, ale od dawna bardzo mnie to zastanawia.
Pozdrawiam
_________________ Punto II 1.2 8V SX 5D 2001 r.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
iirreekk |
#138763 Wysłany:
26 Cze 2008, 21:12; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Koszalin Rejestracja: 17 Kwi 2008, Posty: 5
|
Owszem, alternator cały czas chodzi, ale jak jest większy pobór prądu przez odbiorniki to alternator jest bardziej obciążony, a co za tym idzie bardziej obciążony silnik. Stąd większe zużycie paliwa.
Czy według Ciebie samochód jadący 100 km/h z pięcioma osobami w środku spali tyle samo paliwa w ciągu godziny co samochód postawiony na kołkach w którym koła też będą się kręcić z prędkością 100km/h???
Przecież silnik i tak się kręci z tą samą prędkością!!!
Trochę się rozpisałem, ale to Ci pomoże zrozumieć ską się bierze większe spalanie. W fordzie probe komputer podawał mi przy włączonych światłach 0,8l na godzinę większe zużycie paliwa.
_________________ Fiat Punto II 1.2 16V HLX - żony
Ford Mondeo III 2.0 TDCI - mój
|
|
Góra |
|
 |
Wtwgplt |
#138909 Wysłany:
27 Cze 2008, 08:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki za odp, ale jakoś mnie nie przekonuje.
Jak jade sobie trasą i mam te 100 k/h to mam jakieś 2700 obr czy mam włączone radio czy nie, więc nie rozumiem dlaczego ma więcej spalać silnik. Ja na prawdę nie zauważam, abym musiał utrzymywać wyższe obroty przy danej prędkości, jak mam włączone radio i światła.
Moim zdaniem, tylko w mieście można mieć większe spalanie w takiej sytuacji, gdy często się stoi i wtedy silnik może pracować na wyższych obrotach (chociaż osobiście tego nie zauważyłem - ale może obrotomierz jest niedokładny).
|
|
Góra |
|
 |
Artec_kie |
#139019 Wysłany:
27 Cze 2008, 13:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wtwgplt napisał(a): Dzieki za odp, ale jakoś mnie nie przekonuje. Jak jade sobie trasą i mam te 100 k/h to mam jakieś 2700 obr czy mam włączone radio czy nie, więc nie rozumiem dlaczego ma więcej spalać silnik. Ja na prawdę nie zauważam, abym musiał utrzymywać wyższe obroty przy danej prędkości, jak mam włączone radio i światła. Moim zdaniem, tylko w mieście można mieć większe spalanie w takiej sytuacji, gdy często się stoi i wtedy silnik może pracować na wyższych obrotach (chociaż osobiście tego nie zauważyłem - ale może obrotomierz jest niedokładny).
A od kiedy spalanie zależy tylko od prędkości obrotowej silnika?!? KOlejny przykład:
Jedziesz pod górę z prędkością 50 km/h.
A teraz jedziesz w górki z prędkością 50 km/h na biegu. Jak myślisz w obu przypadkach będziesz miał to samo spalanie?
Pozdrawiam, Artur
|
|
Góra |
|
 |
Wtwgplt |
#139034 Wysłany:
27 Cze 2008, 13:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ok zgoda, utrzymywanie takich samych oborotów pewnie w różnych warunkach drogowych zmusza silnik do różnego zużycia paliwa. To jest jasne i z tym się zagadzam.
Chodzi mi o to, że skoro podczas jazdy alternator i tak cały czas chodzi i ładuje akumulator, to w jaki sposób właczenie świateł czy radia może zwiększyć zucycie paliwa? Przecież przez włączenie odbiornika prądu nie zwiększa się obciązęnia silnika, bo on i tak cały czas napędza alternator. Obroty też się nie zwiększają, bo cały czas utrzymuję takie same. Wobec tego nie rozumiem, jak właczenie jakiegoś odbiornika prądu może zwiększyć zużycie paliwa, na jakiej zasadzie to działa, bo dla mnie te wyjaśnienia są nie logiczne
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#139127 Wysłany:
27 Cze 2008, 18:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Wtwgplt napisał(a): Obroty też się nie zwiększają,
mam propozycje, uruchom silnik i stojąc włącz sobie światła długie, radio, ogrzewanie szyby, przeciwmgielne, stop etc i posłuchaj co się dzieje z silnikiem...
obroty na moment spadają i silnik jest bardziej obciążany, a co za tym idzie zuzywa więcej paliwa 
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Wtwgplt |
#139402 Wysłany:
28 Cze 2008, 13:11; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Widzę, że nikt nie potrafi mi udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi. Widać moje pytanie przerosło forumowiczów. Szkoda...
|
|
Góra |
|
 |
iirreekk |
#139780 Wysłany:
29 Cze 2008, 15:41; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Koszalin Rejestracja: 17 Kwi 2008, Posty: 5
|
Wtwgplt napisał(a): Widzę, że nikt nie potrafi mi udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi. Widać moje pytanie przerosło forumowiczów. Szkoda...
Sensowne odpowiedzi już tu padły. Poczytaj książki, może one cię przekonają. Jeśli nie rozumiesz, że do wytworzenia energii elektrycznej potrzebna jest energiia (w przypadku samochodu z paliwa) to przestań płacić rachunki za prąd, bo czy świecisz w domu światło czy nie to i tak wirnik generatora w elektrowni się kręci.
PS. Zadałeś pytanie, chcieliśmy ci pomóc, a to, że nie rozumiesz praw fizyki to nie oznacza, że pytanie przerosło forumowiczów.
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#139791 Wysłany:
29 Cze 2008, 16:06; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Wtwgplt napisał(a): Widzę, że nikt nie potrafi mi udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi. Widać moje pytanie przerosło forumowiczów. Szkoda...
Nie no, przeginasz kolego
Przeciez masz podane na kilku przykładach: alternator "i tak" kręci cały czas, tu masz racje, ale przeciez energia na zasilenie radia czy tez swiatel tez skądś musi się wziac, prawda? Skąds- czyli wlasnie z pracy alternatora. Wniosek - żeby auto utrzymało dotychczasową predkosc (obroty) , a takze zebys widzial gdzie jedziesz (swiatla) i slyszal cos poza silnikiem (radio) alternator musi wygenerowac wiecej energii, co juz w prostym efekcie prowadzi do wzrostu spalania, przeciez to jest proste 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
Artec_kie |
#140075 Wysłany:
30 Cze 2008, 11:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Skoro nie znasz podstaw działania altetnatora/prądnicy, to niestety musisz przyjąć na wiarę: im większy pobór prądu z alternartora, tym trudniej nim kręcić i obciążenie silnika większe.
Pozdrawiam, Artur Olech
|
|
Góra |
|
 |
Wtwgplt |
#140093 Wysłany:
30 Cze 2008, 12:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dopiero Artuch Olech trafił w sedno mojego pytania, chociaż też nie w pełni udzielił mi odpowiedzi.
Wcześniej nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, moi drodzy ignoranci. Gdyby ktoś napisał, że po prostu gdy wzrasta pobór prądu to altarnator stawia większy opór przy obracaniu się, bo coś tam (właśnie o to "coś tam" mi chodziło - chociaż w małym zarysie, żeby ktoś opisał na jakiej zasadzie to się dzieje, bez wdawania się w szczegóły, może z odwołaniem do literatury po dalsze wyjaśnienia), to bym podziękował i byłbym w pełni ustasyfakcjonowany.
Natomiast dyletanctwo odpowiedzi w stylu:
iirreekk napisał(a): Czy według Ciebie samochód jadący 100 km/h z pięcioma osobami w środku spali tyle samo paliwa w ciągu godziny co samochód postawiony na kołkach w którym koła też będą się kręcić z prędkością 100km/h??? lub Artec_kie napisał(a): A od kiedy spalanie zależy tylko od prędkości obrotowej silnika?!? KOlejny przykład: Jedziesz pod górę z prędkością 50 km/h.
świadczy o zupełnym niezrozumieniu zadawanego przeze mnie pytania, które przecież usilnie starałem sie doprecowywać, no i chyba dużej dawce ignorancji.
Moim zdaniem, jak się czegoś samemu nie rozumie, to nie powinno się wprowadzać innych w błąd, moi szanoni, przemądrzali koledzy.
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#140095 Wysłany:
30 Cze 2008, 12:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
jak |
#140097 Wysłany:
30 Cze 2008, 12:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Wieruszów Rejestracja: 11 Lip 2007, Posty: 210 Pomógł: 1
|
Wtwgplt napisał(a): Dopiero Artuch Olech trafił w sedno mojego pytania, chociaż też nie w pełni udzielił mi odpowiedzi. Wcześniej nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, moi drodzy ignoranci. Gdyby ktoś napisał, że po prostu gdy wzrasta pobór prądu to altarnator stawia większy opór przy obracaniu się, bo coś tam (właśnie o to "coś tam" mi chodziło - chociaż w małym zarysie, żeby ktoś opisał na jakiej zasadzie to się dzieje, bez wdawania się w szczegóły, może z odwołaniem do literatury po dalsze wyjaśnienia), to bym podziękował i byłbym w pełni ustasyfakcjonowany. Natomiast dyletanctwo odpowiedzi w stylu: iirreekk napisał(a): Czy według Ciebie samochód jadący 100 km/h z pięcioma osobami w środku spali tyle samo paliwa w ciągu godziny co samochód postawiony na kołkach w którym koła też będą się kręcić z prędkością 100km/h??? lub Artec_kie napisał(a): A od kiedy spalanie zależy tylko od prędkości obrotowej silnika?!? KOlejny przykład: Jedziesz pod górę z prędkością 50 km/h. świadczy o zupełnym niezrozumieniu zadawanego przeze mnie pytania, które przecież usilnie starałem sie doprecowywać, no i chyba dużej dawce ignorancji. Moim zdaniem, jak się czegoś samemu nie rozumie, to nie powinno się wprowadzać innych w błąd, moi szanoni, przemądrzali koledzy.
Proponuje koledze powrót do szkoły podstawowej tam już są w programie nauczania zarysy elektrotechniki. Można się dużo nauczyć jak się chce.
_________________ PUNTO II 1,2 8V 60 KM 2002
|
|
Góra |
|
 |
Wtwgplt |
#140102 Wysłany:
30 Cze 2008, 12:49; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jak napisał(a): Proponuje koledze powrót do szkoły podstawowej tam już są w programie nauczania zarysy elektrotechniki. Można się dużo nauczyć jak się chce.
Patrząc na baaardzo wyczerpujące wyjaśnienia Twoich przedmówców, nie tylko jak powinienem tam trafić.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#140195 Wysłany:
30 Cze 2008, 16:25; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
Adik_88 |
#140235 Wysłany:
30 Cze 2008, 18:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WIELKOPOLSKA Rejestracja: 18 Maj 2008, Posty: 183
|
Przez zwiększony pobór prądu bardziej obciążony jest alternator. Alternator napędzany jest dzięki pracy silnika. Np. w stojącym w miejscu samochodzie silnik ma 1 000 obrotów , włączasz wszystkie odbiorniki prądu, pobór prądu się zwiększa, alternator jest bardziej obciążony, silnik ma ciężej i musi zwiększyć dawkę paliwa, aby utrzymać dalej te 1 000 obrotów. Stąd bierze się większe zużycie paliwa. <---- To tak na chłopski rozum.
Proponuje zamknięcie tematu, ponieważ wszelkie możliwe odpowiedzi zostały już udzielone.
Pozdrawiam.
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|