|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
jaceku |
#14170 Wysłany:
19 Mar 2007, 18:25; Temat postu: Jak wam gra tuner w fabrycznym radiu Blaupunkta/Grundiga? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Bravo
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 76
|
Witam wszystkich
Od roku jestem wlascicielem Grande Punto 1.3 Mjet 90 KM wyposażonego w fabryczne radio. Jakość CD jest bez zarzutu, ale z odbiorem stacji radiowych są same problemy (raz odbiera dobrze a raz słabo). Stoje pod domem i gra dobrze a jak wyjade na droge to wydaje mi sie ze byle przeszkoda oslabia odbior. W takiej chwili radio gra ciszej po chwili znowu normalnie, potem znowu zaniknie i tak w kółko- jest to irytujące. Czasem slychac jak sama jakosc dzwieku na parenascie sekund wyraznie sie pogarsza (jakby zanikaja soprany) potem jest normalnie. Tuner odbiera niestabilnie - czasem pojazd stojacy za mna powoduje wyczuwalne oslabienie sygnalu. Wymienili mi juz jedno radio blaupunkta i teraz mam to samo radio tylko grundiga -jest ciut lepiej ale i tak niewiele sie zmienilo. Nie wiem co jest- czy mam domagac sie wymiany calej wiązki przewodów antenowych? Jak wasze grande odbiera fale radiowe? Dodam, ze mieszkam w Rybniku w woj. Śląskim i tutaj nigdy nie ma problemu z odbiorem fal - rodzice tez mają fiata i tam nie ma zadnych problemow z odbiorem, radio zawsze gra bardzo dobrze i stabilnie. Co moze byc przyczyną moich problemów? Mam nadzieje ze mi pomozecie. Z góry dzięki. pozdrawiam!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Synek |
#14171 Wysłany:
19 Mar 2007, 18:27; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
U mnie radio odbiera stacje bardzo dobrze, nawet bylem mile zaskoczony. Podejrzewam, ze musisz z tym problemem podjechac do ASO...
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14186 Wysłany:
19 Mar 2007, 20:38; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Morąg Rejestracja: 11 Lip 2006, Posty: 1988
|
Nie mam problemów z odbiorem... W Morągu nawet Radiostacje i Eske z Olsztyna ciągnie, tylko trzeba stać w miejscu, bo w ruchu są zakłócenia. Inne RMF-ki, ZET-ki, BIS-ki odbiera elegancko.
Inna sprawa, że ja radia słucham tylko jak jeżdże po Olsztynie... 
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!
|
|
Góra |
|
 |
echelon |
#14188 Wysłany:
19 Mar 2007, 20:42; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 92
|
Tuner działa bardzo dobrze, wręcz mnie pozytywnie zadziwił. Skoro radio było wymieniane, to pewnie problem tkwi w którymś elemencie instalacji antenowej, najczęściej na połączeniach się knoci.
_________________ GP 1,4 8V Energy
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14190 Wysłany:
19 Mar 2007, 20:51; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
O kurde... To do Grande są też fabryczne Grundigi? 
|
|
Góra |
|
 |
jaceku |
#14194 Wysłany:
19 Mar 2007, 22:55; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Tak, od jakiegos czasu w grande sa radia grundig- z zewnatrz wygladaja tak samo, tylko nie maja napisu Blaupunkt- a jak sie wyjmie radio to jest informacja o producencie- firmie Grundig
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14195 Wysłany:
19 Mar 2007, 23:18; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
O kurcze... pierwszy raz słysze!
A te Grundigi mają identyczne opcje, czy coś tam jest pozmieniane? Od kiedy zastąpiły one Blaupunkty?
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#14208 Wysłany:
20 Mar 2007, 07:32; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
Ja tez nie wiedzialem, ze montuja Grundigi  NAwet bym wolal, bo u mnie w rodzinie od pokolen mamy zaufanie do tej marki i wiekszosc sprzetow RTV w domach to wlasnie Grundigi. Takie zboczenie 
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14217 Wysłany:
20 Mar 2007, 09:43; Temat postu: |
|
|
Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie.
Nie wiem czy kiedys nie pisalem, ze graja ok ... jesli tak to zmieniam zdanie.
Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0.
|
|
Góra |
|
 |
twinskillers |
#14218 Wysłany:
20 Mar 2007, 09:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Bielsko- Biała Rejestracja: 14 Mar 2007, Posty: 37
|
Tuner odbiera bardzo dobrze. 
_________________ Punto Grande 1.4 V8 77 New Orleans 3d pakiet Energy Komfort + tylny spoiler
|
|
Góra |
|
 |
kaliniec |
#14230 Wysłany:
20 Mar 2007, 13:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 10 Lis 2006, Posty: 127
|
pepepe napisał(a): Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie. Nie wiem czy kiedys nie pisalem, ze graja ok ... jesli tak to zmieniam zdanie. Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0.
Basy i soprany mam podkręcone na plus i nic nie charczy. Jak dla mnie grają świetnie 
_________________ Chemiczna Dulcynea 1,4
|
|
Góra |
|
 |
Hawel |
#14238 Wysłany:
20 Mar 2007, 13:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 158
|
Tez mam GP 1.3 MJ 90 km i firmowe radyjko OK.Kiedys gdzies pisalem,ze jak je dobrze wyregulowalem,ustawilem equ,to nie odczuwam roznicy miedzy PII z subem firmowym.
_________________ Punto Grande 1.3 Multijet 16v Energy 90 KM
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14245 Wysłany:
20 Mar 2007, 14:21; Temat postu: |
|
|
kaliniec napisał(a): pepepe napisał(a): Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie. Nie wiem czy kiedys nie pisalem, ze graja ok ... jesli tak to zmieniam zdanie. Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0. Basy i soprany mam podkręcone na plus i nic nie charczy. Jak dla mnie grają świetnie 
A do ilu jednostek podkrecasz glosnosc ?
|
|
Góra |
|
 |
kaliniec |
#14247 Wysłany:
20 Mar 2007, 14:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
pepepe napisał(a): kaliniec napisał(a): pepepe napisał(a): Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie. Nie wiem czy kiedys nie pisalem, ze graja ok ... jesli tak to zmieniam zdanie. Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0. Basy i soprany mam podkręcone na plus i nic nie charczy. Jak dla mnie grają świetnie  A do ilu jednostek podkrecasz glosnosc ?
Do takiej, przy jakiej słuchanie ma jakikolwiek sens  Nie wiem jak jest wyskalowany Blaupunkt fabryczny. W moim open jest ustawione na 22 ale zabawy na wyższym poziomie nie powodowały żadnego charczenia.
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14249 Wysłany:
20 Mar 2007, 15:07; Temat postu: |
|
|
Kaliniec : Dzieki za info.
Sprawdze dzisiaj w swoim GP.
Nie slucham muzyki glosno a czasami ustawienie na 17-18 powoduje charczenie, na 20-21 to juz bankowo.
W takim razie mam juz cos do naprawienia na gwarancji
Nie wiem tylko jak to potraktuja, moga powiedziec, ze sam cos spalilem sluchajac za glosno a tak gralo od poczatku.
|
|
Góra |
|
 |
kaliniec |
#14250 Wysłany:
20 Mar 2007, 15:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
pepepe napisał(a): Nie wiem tylko jak to potraktuja, moga powiedziec, ze sam cos spalilem sluchajac za glosno a tak gralo od poczatku.
Trudno raczej coś spalić  Wibracje pewnie od otoczenia głośnika pochodzą.Obyś tylko takie problemy miał 
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14252 Wysłany:
20 Mar 2007, 15:28; Temat postu: |
|
|
kaliniec napisał(a): pepepe napisał(a): Nie wiem tylko jak to potraktuja, moga powiedziec, ze sam cos spalilem sluchajac za glosno a tak gralo od poczatku. Trudno raczej coś spalić  Wibracje pewnie od otoczenia głośnika pochodzą.Obyś tylko takie problemy miał 
Tylko, ze nie chce nic sam krecic, zeby nie ukrecic.
Autko jest na gwarancji i pojade to zareklamowac przy okazji przegladu.
Faktycznie nie jest to charczenie rozerwanego glosnika czy podobne ale tak jakby cos brzeczalo, co objawia sie prawie jak charczenie.
Tylne nie , przednie tak, podejrzam mocowanie tych malutkich glosnikow.
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14255 Wysłany:
20 Mar 2007, 16:22; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
A ja podejrzewam, że masz poluzowaną śrubkę od mocowania prowadnicy szyby w prawych przednich drzwiach!
Przednie głośniki są w porządku, tylne troche słabsze - 13 cm. Jak dam głośno to przy pewnej częstotliwości coś w tylnych drzwiach wpada w rezonans. Przydałoby się wyciszenie drzwi, ale to niestety nie ta klasa...  Wogóle żeby było dobrze słychać to musisz sobie poustawiać wszystko - equalizer, basy odpowiednio itd.
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14258 Wysłany:
20 Mar 2007, 16:40; Temat postu: |
|
|
Golab a jak sie ustawia equalizer ?
Jest wogole cos oprocz regulacji : basy , soprany ?
Wczoraj dostalem instrukcje do GP ale nie dostalem nic do radia ... powinno byc ?
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14270 Wysłany:
20 Mar 2007, 17:26; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14278 Wysłany:
20 Mar 2007, 18:17; Temat postu: |
|
|
Dzieki Golab (po raz kolejny).
Juz znalazlem pod przyciskiem menu equalizer i gra ladnie , nawet na 23-24 jednostki
Jesli mozna to poprosze o symbol radyjka - mam Blaupunkta bez MP3.
Poszukam w necie , moze sa instrukcje.
|
|
Góra |
|
 |
jaceku |
#14353 Wysłany:
20 Mar 2007, 23:27; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
W kwestii różnic miedzy Grundigiem a Blaupunktem musze powiedziec ze Grundig troche inaczej sie obsluguje- poza tym ma mocniejszy bas dla opcji (wogole loud jest lepszy) - uwazam jednak ze ma mniej "czysty" glos niz Blaupunkt i trudniej jest optymalnie go ustawic w sposob uniwersalny dla kazdej muzyki. Wg mnie blaupunkt gral ciut lepiej, ale to moja subiektywna opinia. Dzis bylem w ASO i zamawiaja mi cala wiązke przewodów instalacji radiowej- powiedzieli ze rozbiora mi przedni kokpit- zastanawiam sie czy to konieczne, dla zainstalowania kompletu okablowania do radia lacznie z kablem antenowym- mowia ze przeciez kierownica tez ma sterowanie i tam trzeba dojsc. Troche boje sie, ze mi rozkopią moje Grande  . A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?
|
|
Góra |
|
 |
echelon |
#14366 Wysłany:
21 Mar 2007, 00:05; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 92
|
jaceku napisał(a): W kwestii różnic miedzy Grundigiem a Blaupunktem musze powiedziec ze Grundig troche inaczej sie obsluguje- poza tym ma mocniejszy bas dla opcji (wogole loud jest lepszy) - uwazam jednak ze ma mniej "czysty" glos niz Blaupunkt i trudniej jest optymalnie go ustawic w sposob uniwersalny dla kazdej muzyki. Wg mnie blaupunkt gral ciut lepiej, ale to moja subiektywna opinia. Dzis bylem w ASO i zamawiaja mi cala wiązke przewodów instalacji radiowej- powiedzieli ze rozbiora mi przedni kokpit- zastanawiam sie czy to konieczne, dla zainstalowania kompletu okablowania do radia lacznie z kablem antenowym- mowia ze przeciez kierownica tez ma sterowanie i tam trzeba dojsc. Troche boje sie, ze mi rozkopią moje Grande  . A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?
Oj oni to z armaty do wróbla strzelają  Jak będą jednak rozbierali to stój i pilnuj, żeby nie pourywali zaczepów i złożyli to przyzwoicie. Najpierw może porządnie przejrzeliby wszelkie połączenia na drodze od radia do anteny...
_________________ GP 1,4 8V Energy
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#14378 Wysłany:
21 Mar 2007, 00:25; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
pepepe napisał(a): Juz znalazlem pod przyciskiem menu equalizer i gra ladnie , nawet na 23-24 jednostki  Jeszcze sprawdź, czy masz włączone podbicie. W dolnym pasku na wyświetlaczu powinien być napis LOUD. Jeśli nie ma, przytrzymaj przycisk AUDIO, aż usłyszysz sygnał.  jaceku napisał(a): A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?
Trzeba zdjąć... 
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#14451 Wysłany:
21 Mar 2007, 09:37; Temat postu: |
|
|
Golab , loud mam wlaczony.
Juz sobie poustawialem troszke radyjko ale znowu bede musial zamowic instrukcje radia.
Myslalem, ze bedzie w brakujacej instrukcji autka.
Wogole zrobilem o tym oddzielny watek ... juz mnie to wkurza, ze co chwile okazuje sie, ze nie moge czegos sprawdzic czy doczytac, bo nie mam papierkow 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|