You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Post #14170 Wysłany: 19 Mar 2007, 18:25; 
 Temat postu: Jak wam gra tuner w fabrycznym radiu Blaupunkta/Grundiga?
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Jacek
Samochód: Bravo
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
Witam wszystkich :-)

Od roku jestem wlascicielem Grande Punto 1.3 Mjet 90 KM wyposażonego w fabryczne radio. Jakość CD jest bez zarzutu, ale z odbiorem stacji radiowych są same problemy (raz odbiera dobrze a raz słabo). Stoje pod domem i gra dobrze a jak wyjade na droge to wydaje mi sie ze byle przeszkoda oslabia odbior. W takiej chwili radio gra ciszej po chwili znowu normalnie, potem znowu zaniknie i tak w kółko- jest to irytujące. Czasem slychac jak sama jakosc dzwieku na parenascie sekund wyraznie sie pogarsza (jakby zanikaja soprany) potem jest normalnie. Tuner odbiera niestabilnie - czasem pojazd stojacy za mna powoduje wyczuwalne oslabienie sygnalu. Wymienili mi juz jedno radio blaupunkta i teraz mam to samo radio tylko grundiga -jest ciut lepiej ale i tak niewiele sie zmienilo. Nie wiem co jest- czy mam domagac sie wymiany calej wiązki przewodów antenowych? Jak wasze grande odbiera fale radiowe? Dodam, ze mieszkam w Rybniku w woj. Śląskim i tutaj nigdy nie ma problemu z odbiorem fal - rodzice tez mają fiata i tam nie ma zadnych problemow z odbiorem, radio zawsze gra bardzo dobrze i stabilnie. Co moze byc przyczyną moich problemów? Mam nadzieje ze mi pomozecie. Z góry dzięki. pozdrawiam!

Post #14171 Wysłany: 19 Mar 2007, 18:27; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles
U mnie radio odbiera stacje bardzo dobrze, nawet bylem mile zaskoczony. Podejrzewam, ze musisz z tym problemem podjechac do ASO...

Post #14186 Wysłany: 19 Mar 2007, 20:38; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Nie mam problemów z odbiorem... W Morągu nawet Radiostacje i Eske z Olsztyna ciągnie, tylko trzeba stać w miejscu, bo w ruchu są zakłócenia. Inne RMF-ki, ZET-ki, BIS-ki odbiera elegancko. ;)

Inna sprawa, że ja radia słucham tylko jak jeżdże po Olsztynie... :P

Post #14188 Wysłany: 19 Mar 2007, 20:42; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Tuner działa bardzo dobrze, wręcz mnie pozytywnie zadziwił. Skoro radio było wymieniane, to pewnie problem tkwi w którymś elemencie instalacji antenowej, najczęściej na połączeniach się knoci.

Post #14190 Wysłany: 19 Mar 2007, 20:51; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

O kurde... To do Grande są też fabryczne Grundigi? :>

Post #14194 Wysłany: 19 Mar 2007, 22:55; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Tak, od jakiegos czasu w grande sa radia grundig- z zewnatrz wygladaja tak samo, tylko nie maja napisu Blaupunkt- a jak sie wyjmie radio to jest informacja o producencie- firmie Grundig

Post #14195 Wysłany: 19 Mar 2007, 23:18; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

O kurcze... pierwszy raz słysze! :D
A te Grundigi mają identyczne opcje, czy coś tam jest pozmieniane? Od kiedy zastąpiły one Blaupunkty?

Post #14208 Wysłany: 20 Mar 2007, 07:32; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles
Ja tez nie wiedzialem, ze montuja Grundigi :shock: NAwet bym wolal, bo u mnie w rodzinie od pokolen mamy zaufanie do tej marki i wiekszosc sprzetow RTV w domach to wlasnie Grundigi. Takie zboczenie ;)

Post #14217 Wysłany: 20 Mar 2007, 09:43; 
 Temat postu:
Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie.
Nie wiem czy kiedys nie pisalem, ze graja ok ... jesli tak to zmieniam zdanie.
Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0.

Post #14218 Wysłany: 20 Mar 2007, 09:51; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Bielsko- Biała
Tuner odbiera bardzo dobrze. :D

Post #14230 Wysłany: 20 Mar 2007, 13:00; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
pepepe napisał(a):
Mi radyjko gra bardzo dobrze, bardzo dobrze lapie stacje (pisalem w innym waku) natomiast co do glosnikow - sa srednie, moze nawet slabiej niz srednie.
Albo sa po prostu slabe albo zle umocowane - cos jakby charczalo jak wezme glosniej ... basy mam na -4 , soprany na 0.

Basy i soprany mam podkręcone na plus i nic nie charczy. Jak dla mnie grają świetnie :D

Post #14238 Wysłany: 20 Mar 2007, 13:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Tez mam GP 1.3 MJ 90 km i firmowe radyjko OK.Kiedys gdzies pisalem,ze jak je dobrze wyregulowalem,ustawilem equ,to nie odczuwam roznicy miedzy PII z subem firmowym.

Post #14245 Wysłany: 20 Mar 2007, 14:21; 
 Temat postu:
kaliniec napisał(a):
pepepe napisał(a):

Basy i soprany mam podkręcone na plus i nic nie charczy. Jak dla mnie grają świetnie :D

A do ilu jednostek podkrecasz glosnosc ?

Post #14247 Wysłany: 20 Mar 2007, 14:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pepepe napisał(a):
kaliniec napisał(a):
pepepe napisał(a):

A do ilu jednostek podkrecasz glosnosc ?

Do takiej, przy jakiej słuchanie ma jakikolwiek sens :lol: Nie wiem jak jest wyskalowany Blaupunkt fabryczny. W moim open jest ustawione na 22 ale zabawy na wyższym poziomie nie powodowały żadnego charczenia.

Post #14249 Wysłany: 20 Mar 2007, 15:07; 
 Temat postu:
Kaliniec : Dzieki za info.
Sprawdze dzisiaj w swoim GP.
Nie slucham muzyki glosno a czasami ustawienie na 17-18 powoduje charczenie, na 20-21 to juz bankowo.
W takim razie mam juz cos do naprawienia na gwarancji ;)

Nie wiem tylko jak to potraktuja, moga powiedziec, ze sam cos spalilem sluchajac za glosno a tak gralo od poczatku.

Post #14250 Wysłany: 20 Mar 2007, 15:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pepepe napisał(a):
Nie wiem tylko jak to potraktuja, moga powiedziec, ze sam cos spalilem sluchajac za glosno a tak gralo od poczatku.

Trudno raczej coś spalić :lol: Wibracje pewnie od otoczenia głośnika pochodzą.Obyś tylko takie problemy miał :wink:

Post #14252 Wysłany: 20 Mar 2007, 15:28; 
 Temat postu:
kaliniec napisał(a):
pepepe napisał(a):

Trudno raczej coś spalić :lol: Wibracje pewnie od otoczenia głośnika pochodzą.Obyś tylko takie problemy miał :wink:

Tylko, ze nie chce nic sam krecic, zeby nie ukrecic.
Autko jest na gwarancji i pojade to zareklamowac przy okazji przegladu.
Faktycznie nie jest to charczenie rozerwanego glosnika czy podobne ale tak jakby cos brzeczalo, co objawia sie prawie jak charczenie.
Tylne nie , przednie tak, podejrzam mocowanie tych malutkich glosnikow.

Post #14255 Wysłany: 20 Mar 2007, 16:22; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

A ja podejrzewam, że masz poluzowaną śrubkę od mocowania prowadnicy szyby w prawych przednich drzwiach! :D

Przednie głośniki są w porządku, tylne troche słabsze - 13 cm. Jak dam głośno to przy pewnej częstotliwości coś w tylnych drzwiach wpada w rezonans. Przydałoby się wyciszenie drzwi, ale to niestety nie ta klasa... ;) Wogóle żeby było dobrze słychać to musisz sobie poustawiać wszystko - equalizer, basy odpowiednio itd.

Post #14258 Wysłany: 20 Mar 2007, 16:40; 
 Temat postu:
Golab a jak sie ustawia equalizer ?
Jest wogole cos oprocz regulacji : basy , soprany ?

Wczoraj dostalem instrukcje do GP ale nie dostalem nic do radia ... powinno byc ?

Post #14270 Wysłany: 20 Mar 2007, 17:26; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

http://www.fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=435&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Jest oddzielna instrukcja od radia, także się o nią postaraj! ;)

Ja mam ustawione tak:

EQ: [+3][+1][0][-1][0][+1][+3]
BASS: (tuner/odtwarzacz) +4/+2
TREBLE: (tuner/odtwarzacz) +4/+4

Basy i soprany można regulować oddzielnie dla tunera i dla odtwarzacza. :)

Post #14278 Wysłany: 20 Mar 2007, 18:17; 
 Temat postu:
Dzieki Golab (po raz kolejny). :)
Juz znalazlem pod przyciskiem menu equalizer i gra ladnie , nawet na 23-24 jednostki :)

Jesli mozna to poprosze o symbol radyjka - mam Blaupunkta bez MP3.
Poszukam w necie , moze sa instrukcje.

Post #14353 Wysłany: 20 Mar 2007, 23:27; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

W kwestii różnic miedzy Grundigiem a Blaupunktem musze powiedziec ze Grundig troche inaczej sie obsluguje- poza tym ma mocniejszy bas dla opcji (wogole loud jest lepszy) - uwazam jednak ze ma mniej "czysty" glos niz Blaupunkt i trudniej jest optymalnie go ustawic w sposob uniwersalny dla kazdej muzyki. Wg mnie blaupunkt gral ciut lepiej, ale to moja subiektywna opinia. Dzis bylem w ASO i zamawiaja mi cala wiązke przewodów instalacji radiowej- powiedzieli ze rozbiora mi przedni kokpit- zastanawiam sie czy to konieczne, dla zainstalowania kompletu okablowania do radia lacznie z kablem antenowym- mowia ze przeciez kierownica tez ma sterowanie i tam trzeba dojsc. Troche boje sie, ze mi rozkopią moje Grande :(. A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?

Post #14366 Wysłany: 21 Mar 2007, 00:05; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
jaceku napisał(a):
W kwestii różnic miedzy Grundigiem a Blaupunktem musze powiedziec ze Grundig troche inaczej sie obsluguje- poza tym ma mocniejszy bas dla opcji (wogole loud jest lepszy) - uwazam jednak ze ma mniej "czysty" glos niz Blaupunkt i trudniej jest optymalnie go ustawic w sposob uniwersalny dla kazdej muzyki. Wg mnie blaupunkt gral ciut lepiej, ale to moja subiektywna opinia. Dzis bylem w ASO i zamawiaja mi cala wiązke przewodów instalacji radiowej- powiedzieli ze rozbiora mi przedni kokpit- zastanawiam sie czy to konieczne, dla zainstalowania kompletu okablowania do radia lacznie z kablem antenowym- mowia ze przeciez kierownica tez ma sterowanie i tam trzeba dojsc. Troche boje sie, ze mi rozkopią moje Grande :(. A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?

Oj oni to z armaty do wróbla strzelają ;) Jak będą jednak rozbierali to stój i pilnuj, żeby nie pourywali zaczepów i złożyli to przyzwoicie. Najpierw może porządnie przejrzeliby wszelkie połączenia na drodze od radia do anteny...

Post #14378 Wysłany: 21 Mar 2007, 00:25; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

pepepe napisał(a):
Juz znalazlem pod przyciskiem menu equalizer i gra ladnie , nawet na 23-24 jednostki :)

Jeszcze sprawdź, czy masz włączone podbicie. W dolnym pasku na wyświetlaczu powinien być napis LOUD. Jeśli nie ma, przytrzymaj przycisk AUDIO, aż usłyszysz sygnał. :)

jaceku napisał(a):
A zastanawialiscie sie jak mozna sie dostac do tych fabrycznych glosnikow z przodu? Czy trzeba zdjac cala tapicerke drzwi?

Trzeba zdjąć... ;)

Post #14451 Wysłany: 21 Mar 2007, 09:37; 
 Temat postu:
Golab , loud mam wlaczony.
Juz sobie poustawialem troszke radyjko ale znowu bede musial zamowic instrukcje radia.
Myslalem, ze bedzie w brakujacej instrukcji autka.
Wogole zrobilem o tym oddzielny watek ... juz mnie to wkurza, ze co chwile okazuje sie, ze nie moge czegos sprawdzic czy doczytac, bo nie mam papierkow :|

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)